Opțiuni de tratament în cazul femeilor afectate de cancer mamar cu metastaze cerebrale

Metastazele cerebrale (tumorile cerebrale secundare) reprezintă un factor de prognostic negativ în evoluția cancerului mamar, iar opțiunile standard de tratament au evidențiat, în general, rate scăzute de răspuns, cu șanse minime de supraviețuire.

Incidența metastazelor cerebrale este în creștere, din cauza, paradoxal, achizițiilor terapeutice care au condus la creșterea supraviețuirii în această boală. Terapia țintă de tipul celei anti HER, deși prezintă eficiență limitată în această localizare comparativ cu alte zone, a cunoscut progrese importante în ultimii ani.

Tumorile metastatice cerebrale apar din cauza tumorii mamare

Se știe că neoplazia mamară se află pe locul al doilea în ceea ce privește incidența metastazelor cerebrale, după cancerul pulmonar. De asemenea, este cunoscut faptul că tratarea metastazelor cerebrale este dificilă, din cauza pătrunderii diverselor molecule prin bariera hematoencefalică.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Riscul dezvoltării metastazelor cerebrale în cancerul mamar variază în funcție de subtipul acestuia. Tumorile mamare "clasice", fie că vorbim de tumori cu receptori hormonali pozitivi și gena HER negativă, fie că vorbim de tumori HER 2 pozitive prezintă un risc semnificativ crescut de a dezvolta metastaze cerebrale, risc cuprins între 25 și- 27%, respectiv 11-20%. Tumorile Luminal- A au cel mai mic risc potențial de metastazare (0.7%), în comparație cu tumorile Luminal-B care au un risc de aproximativ 12%.

Aproximativ 25 % dintre pacientele cu cancer mamar HER 2 pozitiv vor dezvolta metastaze cerebrale, susțin oamenii de știință. În plus, pacientele cu HER 2 pozitiv cu metastaze cerebrale au mai multe șanse de supraviețuire comparativ cu alte cancere mamare metastazate cerebral, datorită terapiilor anti HER folosite în metastazele cerebrale.

Clasificare terapii anti-HER

Terapiile anti-HER se pot clasifică în trei subcategorii: 

  • anticorpi monoclonali (Trastuzumab sau Pertuzumab);
  • inhibitori tirozin-kinazici cu greutate moleculară mică (de exemplu, Lapatinib și Neratinib);
  • anticorp conjugat monoclonal- agent citotoxic cum este Trastuzumab emtasine (TDM1).

Trastuzumab a fost primul anticorp monoclonal recombinant cu acțiune directă împotriva oncoproteinei HER 2. La fel ca majoritatea anticorpilor monoclonali, greutatea moleculară este prea mare pentru a pătrunde prin bariera hematoencefalică, făcând din creier un "sanctuar" pentru celulele tumorale care se fixează la acest nivel. 

Creierul rămâne principalul loc de recidivă la distanță pentru cancerul mamar HER 2 pozitiv, în special pentru pacientele tratate cu Trastuzumab. Mecanismul exact de metastazare este încă neclar, dar poate fi legat de supraviețuirea semnificativ mai mare în cazul pacientelor HER 2 pozitive tratate specific, speculându-se asupra intervalului de timp semnificativ mai mare de supraviețuire în care se pot dezvolta metastaze cerebrale.

În ceea ce privește Pertuzumab, deși și acesta se dovedește incapabil să depășească bariera hematoencefalică, blocada HER 2 duală se pare că întârzie riscul apariției metastazelor cerebrale, iar standardul terapeutic pentru pacientele HER 2 pozitive netratate prin terapie adjuvantă la momentul diagnosticării constă în combinația a doi agenți anti-HER cu un chimioterapic din clasa taxanilor.

Rolul inhibitorilor de tirozin-kinază în metastazele cerebrale a crescut semnificativ odată cu remarcarea unei permeabilități crescute a barierei hematoencefalice pentru acest tip de produs. În aceste condiții, Lapatinib, un inhibitor dual tirozin-kinazic al receptorilor HER 2 și HER 1 în asociere cu un chimioterapic oral (Capecitabina) reprezintă standardul de tratament în cazul progresiei metastazelor cerebrale după Trastuzumab sau TDM-1 și în condițiile în care terapia locală este ineficientă.

Pentru TDM1 (asociere Trastuzumab și agent citotoxic-DM1), supraviețuirea globală a fost semnificativ mai mare comparativ cu Lapatinib în asociere cu Capecitabină pentru pacientele cu metastaze cerebrale (26 versus 13 luni).

Opțiunile de tratament depind de caracteristicile fiecărui pacient în parte

Tumorile mamare triplu negative rămân în continuare o entitate dificil de tratat și cu prognostic rezervat. Principalul mijloc terapeutic rămâne chimioterapia, consemnându-se un oarecare răspuns la chimioterapie al metastazelor cerebrale (sărurile de platină, capecitabină, antraciciclinele etc.).

În privința mutațiilor BRCA, se pare că mutațiile genelor BRCA1 cresc riscul apariției metastazelor cerebrale. Aproximativ 5% dintre pacientele cu cancer mamar prezintă o mutație germinală BRCA, iar inhibitorii PARP (PoliADPribose-polimerază) de tip Olaparib, Talazoparib etc. reprezintă opțiuni terapeutice care scad riscul apariției metastazelor cerebrale în tumorile mamare BRCA pozitive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În tumorile receptor pozitive, inicidența metastazelor cerebrale este semnificativ mai mică, iar răspunsul terapeutic al metastazelor cerebrale poate fi semnificativ mai mare la administrarea liniilor de hormonoterapie, dar și a diverselor chimioterapice.

Terapiile locale, fie că vorbim de intervenția chirurgicală, fie de radioterapie (iradiere stereotactică -SRS sau iradiere globală-WBRT) reprezintă standardul terapeutic pentru metastazele intracraniene ale tuturor subtipurilor de cancer mamar. Totuși, alegerea tipului de terapie locală depinde de extensia cerebrală a bolii, dar și de caracteristicile fiecărui pacient în parte.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0