O clasă nouă de analgezice, mai sigură pentru pacienți [studiu]

Cercetătorii au descoperit o nouă clasă de medicamente care atenuează durerea și reduc febra, care nu cauzează daune la nivelul rinichilor și nu cresc riscul de adicție.

Medicamentele folosite în prezent pentru gestionarea durerii au efecte secundare nedorite: acetaminofenul este un medicament eficient, dar consumul excesiv poate duce la afectarea ficatului, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) pot provoca leziuni renale și așa mai departe. 

Echipa de cercetare de la Louisiana State University și-a propus să descopere care sunt cauzele leziunilor hepatice asociate cu acetaminofenul și apoi să creeze un medicament similar structural cu acesta, care să fie la fel de eficient, dar care să nu dea toxicitate hepatică. 

Noua clasă de analgezice reduce durerea și febra

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Astfel, oamenii de știință au testat într-un studiu¹ 21 de compuși diferiți ca analogi ai acetaminofenului.

Noile entități chimice au redus durerea subiecților la jumătate, fără toxicitatea hepatică și renală asociată cu analgezicele care sunt utilizate în mod obișnuit pentru tratarea durerii - acetaminofenul și AINS-urile. De asemenea, analgezicele din noua clasă au redus febra. Acest lucru este deosebit de important în proiectul de căutare a unui antipiretic cu un profil mai sigur, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19 și a afecțiunilor renale și hepatice asociate la pacienți icu SARS-CoV-2 în stare critică, spun savanții.

Managementul durerii acute și cronice este una dintre cele mai răspândite și costisitoare probleme de sănătate publică la nivel mondial. Potrivit Centrului de control și prevenire a bolilor (CDC), se estimează că milioane de adulți din întreaga lume iau frecvent analgezice pentru că se confruntă cu dureri cronice cu impact ridicat.

Având în vedere utilizarea pe scară largă a acetaminofenului, riscul de hepatotoxicitate este mare mai ales din cauza consumului excesiv, deci aceste entități chimice testate recent se pot dovedi utile. Este vorba despre analgezice noi, non-narcotice, care exclud hepatotoxicitatea, iar dezvoltarea lor poate duce la un tratament mai sigur al durerii acute și cronice și al febrei, afirmă oamenii de știință implicați în studiu.

Scopul principal, concluzionează cercetătorii, este de a dezvolta și comercializa noi medicamente alternative pentru durere, care să fie eficiente, să nu aibă potențialul de a fi luate abuziv de pacienți și să ridice mai puține probleme legate de siguranța administrării decât opțiunile curente de tratament.

Ce calmante sunt mai eficiente și în ce situații

Tipul de medicamente de care o persoană are nevoie pentru a trata durerea depinde de tipul de durere experimentat. Pentru durerile asociate cu inflamațiile, cum ar fi cele de spate sau cele de cap, paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene funcționează cel mai bine. Dacă durerea este cauzată de nervii sensibili sau deteriorați, așa cum se întâmplă în caz de zona zoster sau de sciatică, aceasta este de obicei tratată cu medicamente care schimbă modul în care funcționează sistemul nervos central.

Scopul medicamentelor este de a îmbunătăți calitatea vieții, însă toate analgezicele pot avea anumite efecte secundare, de aceea, la administrarea lor, trebuie să se țină cont de avantajele și dezavanatajele fiecăruia. Foarte important, indiferent de intensitatea durerii, nu trebuie să se depășească doza recomandată în prospect.

Paracetamolul

Paracetamolul este utilizat pentru tratarea durerilor de cap și a majorității durerilor non-nervoase. Două tablete de 500 mg de paracetamol de până la 4 ori pe zi reprezintă o doză sigură pentru adulți. Nu trebuie luate niciodată mai mult de 8 comprimate într-o perioadă de 24 de ore. Totuși, în cazul unei persoane adulte cu o greutate mică, indicat ar fi să nu ia doza maximă recomandată, pentru că are un risc mai mare să se confrunte cu efecte adverse. Supradozarea cu paracetamol poate provoca reacții adverse grave, prin urmare, sfatul este să nu crești doza chiar dacă durerea este severă. Dacă durerea persistă mai mult de 3 zile, e necesar să ceri sfatul medicului.

Ibuprofenul

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, diclofenacul și naproxenul par să funcționeze mai bine atunci când există dovezi clare ale unei cauze inflamatorii, cum ar fi poliartrita reumatoidă, durerile menstruale sau o leziune. Acestea nu trebuie utilizate pentru perioade îndelungate, decât dacă așa a recomandat medicul. AINS-urile administrate pentru perioade lungi de timp cresc riscul de tulburări la nivelul stomacului, inclusiv sângerare și de probleme renale și cardiace. Important este să nu iei mai multe medicamente decât doza recomandată, deoarece acest lucru crește riscul de reacții adverse grave. Femeile însărcinate nu trebuie să ia ibuprofen decât dacă un medic le-a prescris în mod specific. Alternativa recomandată în timpul sarcinii este paracetamolul.

Aspirina

Aspirina (acid acetilsalicilic) este un alt tip de AINS, care însă nu este la fel de eficient pe post de calmant, ceea ce înseamnă că nu este de obicei prescris pentru durere. Poate fi totuși utilizat pentru dureri ușoare până la moderate sau pentru a reduce febra. Atenție la respectarea dozelor, deoarece aspirina în doze mari poate duce la sângerări și ulcere gastrice. Nu da niciodată aspirină unui copil mai mic de 16 ani, cu excepția cazului în care medicul i-a prescris acest medicament. Există o posibilă legătură între aspirină și sindromul Reye la copii.

Codeina

Codeina nu funcționează foarte bine singură, de obicei este eficientă în combinație cu paracetamolul. Nu este recomandat să iei codeină pe termen lung, deoarece acest lucru ar putea duce la dependența de acest medicament. Dacă te îngrijorează faptul că este posibil să devii dependent de analgezice, solicită sfatul medicului de familie.

Analgezicele solubile

Analgezicele solubile eficiente sunt bogate în sare, conținând până la 1g per comprimat. Prea multă sare poate fi o problemă mai ales pentru persoanele care au o tensiune arterială mai mare decât normal, crescându-le riscul de probleme de sănătate precum boli de inimă și accident vascular cerebral.

Amitriptilina și gabapentina

Amitriptilina este un medicament pentru depresie, iar gabapentina este un medicament pentru epilepsie. Fiecare dintre aceste medicamente poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata durerea cauzată de sensibilitatea nervoasă sau leziunile nervoase, cum ar fi zona zoster, diabetul, durerea nervoasă și sciatica. Amitriptilina și gabapentina nu se cumpără ca atare de la farmacie, ci trebuie să fie prescrise de un medic. Efectele secundare ale acestor medicamente includ somnolența și amețelile.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul „A novel pipeline of 2-(benzenesulfonamide)-N-(4-hydroxyphenyl) acetamide analgesics that lack hepatotoxicity and retain antipyresis”, apărut în European Journal of Medicinal Chemistry, 2020; 202: 112600 DOI: 10.1016/j.ejmech.2020.112600, autori: Hernan A. Bazan, Surjyadipta Bhattacharjee et al.
NHS - Which painkiller?
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/which-painkiller-to-use/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0