Mucusul artificial ar putea deveni terapie pentru diverse afecțiuni

Cercetătorii de la Centrul de Excelență DNRF, Centrul pentru Glicomice din Copenhaga, au descoperit cum să producă artificial mucus sănătos. În viitor, acesta ar putea fi folosit drept terapie pentru diverse afecțiuni.

Deși mucusul este asociat instinctiv de multe persoane cu ceva dezgustător, este bine de știut că are foarte multe funcții valoroase pentru sănătatea noastră. Mucusul acoperă toate suprafețele interne ale corpului și, acționând ca o barieră pentru lumea exterioară, ne ajută să ne protejăm de bolile infecțioase.

Acest lucru se datorează faptului că mucusul acționează ca un filtru care menține bacteriile înăuntru sau în exterior, iar bacteriile se hrănesc cu zaharurile din mucus între mese. Așadar, dacă se poate produce mucusul care este deja prezent în organism cu zaharurile potrivite, acesta ar putea fi utilizat în tratamente medicale noi.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Pe această temă, cercetătorii de la Centrul de Excelență DNRF din Copenhaga au descoperit cum să producă artificial mucus sănătos. Aceștia au dezvoltat o metodă de producere a informațiilor importante găsite în mucozitățile umane, cu tot cu zaharurile din acestea și au arătat că este posibil să fie produse artificial în același mod în care sunt produse alte terapii biologice, cum ar fi anticorpii.

În viitor s-ar putea dezvolta tratamente pe bază de mucus artificial

Mucusul este format în mare parte din zaharuri. Într-un studiu¹ apărut în Nature Communications, cercetătorii arată că de fapt bacteriile recunosc anumite modele speciale de zaharuri pe mucozități. Potrivit autorilor studiului, aceasta este modalitatea organismului de a selecta bacteriile bune și de a le deselecta pe cele care cauzează boli.

TESTARE PCR COVID-19

Oamenii de știință sunt interesați în special de mucusul din tractul gastro-intestinal, care ține evidența tuturor bacteriilor (microbiom), astfel, dacă s-ar putea imita capacitatea bacteriilor de a se atașa de mucusul intestinal, s-ar putea concepe medicamente orale care se lipesc de mucus, făcându-le mai eficiente.

Cercetătorii au găsit o moleculă mică din bacterii - pe care au numit-o X409 - care se leagă de intestin și care este una dintre multele posibilități la care lucrează. Poate fi dificil ca medicamentul să fie eficient atunci când trebuie să fie ingerat și absorbit în sistemul nostru intestinal; deci, atunci când este proiectat un medicament sub formă de pastilă pe care pacientul o înghite, nu este sigur că va fi pe deplin eficient. Există multe obstacole în coborârea prin sistemul digestiv, iar medicamentul are nevoie de timp în tractul gastro-intestinal pentru a fi dizolvat și distribuit în organism.

Un număr mare de boli au o legătură cu flora intestinală, dar deocamdată se știu prea puține lucruri despre cum poate fi controlată flora în tratamentul bolilor. În acest context, mucusul sintetic ar putea deschide noi opțiuni de tratament, spun savanții. Acesta ar putea fi utilizat ca material prebiotic, adică drept moleculă care sprijină bacteriile bune din corp.

Cu ajutorul mucusului artificial, va fi, de asemenea, posibilă combaterea infecțiilor din organism. Mucusul din salivă elimină bacteriile și curăță cavitatea bucală și tot un tip de mucus umezește constant ochii și îi mențune curați.

Așadar, în viitor, ar fi posibil ca, în loc de antibiotice, să existe picături oftalmice cu mucus care în mod normal îndepărtează bacteriile în tratamentul infecțiilor oculare. În termeni concreți, acest lucru înseamnă că mucusul poate dizolva așa-numitul biofilm al bacteriilor, care este adesea patogen.

Nu numai bacteriile recunosc mucusul. Acesta este foarte important pentru modul în care virusul gripal comun infectează membranele mucoase în concurență cu mucozitățile care inhibă infecția și elimină virusul.

Mucusul poate fi normal sau anormal

Din punct de vedere tehnic, mucusul este un material lipicios, gelatinos, care acoperă plămânii, gâtul, gura, nasul și sinusurile. Mucusul este, de asemenea, produs de sistemul digestiv, colul uterin și tractul urinar. Corpul produce aproximativ 1,5 litri de mucus pe zi; acesta este format în principal din apă, săruri anorganice și proteine. 

Mucusul acționează și ca un filtru pentru iritanți precum praful, bacteriile, fumul și alergenii. Conține anticorpi și enzime naturale pentru a ajuta la combaterea bacteriilor și a infecțiilor și protejează plămânii prin captarea toxinelor și a resturilor inspirate prin gură și nas.

Mucusul normal este cel subțire și limpede; dacă mucusul are o anumită culoare, acest lucru este semn de boală, astfel:

  • Mucusul alb mai gros este legat de congestie și poate fi un semn că începe o infecție. Culoarea albă provine dintr-un număr crescut de celule albe din sânge. Dacă o persoană are astm, mult mucus alb poate fi un semn al căilor respiratorii inflamate. Folosirea unui inhalator preventiv poate fi de ajutor. Pentru persoanele fără astm, e bine să bea mai multă apă pentru a rămâne hidratate și să utilizeze spray-uri cu sare de mare pentru a ușura nasul înfundat.  
  • Mucusul galben deschis sau verzui înseamnă că în organism există o infecție pe care acesta încearcă să o combată. Culoarea provine din enzimele din celulele albe. Persoana bolnavă trebuie să se odihnească și să se hidrateze bine. Dacă e vorba de un pacient cu astm, este posibil ca acesta să aibă mai multe simptome, așa că e indicat să utilizeze inhalatorul de prevenire pentru a menține căile respiratorii deschise. 
  • Mucusul de culoare galben închis sau verde închis, mai ales dacă este însoțit de febră, tuse și strănut, este un semn că o infecție se agravează. În acest caz, e necesar să se facă o programare la medicul de familie pentru consult și tratament.
  • Mucusul roz sau roșu indică prezența sângelui. Iritarea și uscăciunea din țesutul nazal pot provoca acest lucru. Persoanele cu astm care suferă de tuse pot avea mucus cu sânge, dar și cele care suferă de diverse alte boli, cum ar fi  bronșită, BPOC, pneumonie, fibroză chistică, edem pulmonar, cancer pulmonar și altele. De aceea, dacă mucusul din plămâni este roz sau roșu, este nevoie de un consult medical cât mai rapid.
  • Mucusul maro ajunge astfel din cauza sângelui uscat, a particulelor de murdărie sau a reziduurilor de la fumat. Și în acest caz trebuie mers la un consult medical cât mai repede.
  • Mucusul negru poate apărea la fumătorii înrăiți sau la nefumători din cauza poluării aerului. În unele cazuri, poate fi un semn al unei infecții fungice, deci se recomandă un consult medical.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Communications - Display of the human mucinome with defined O-glycans by gene engineered cells
https://www.nature.com/articles/s41467-021-24366-4
1. Studiul „Display of the human mucinome with defined O-glycans by gene engineered cells”, apărut în Nature Communications (2021). DOI: 10.1038/s41467-021-24366-4, autori: Rebecca Nason et al.
Premier Health - Mucus and Phlegm: Barometers of Your Health 
https://www.premierhealth.com/your-health/articles/women-wisdom-wellness-/mucus-and-phlegm-barometers-of-your-health


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0