Modificarile gingiei: ce afectiuni pot indica?

Gingia adultului in conditii de sanatate acopera asul alveolar si radacinile dintilor pana la limita ditre coroana si radacina, limita numita jonctiune smalt – cement. Tesutul gingival prezinta o consistenta ferma la nivelul osului si usor moala la nivelul portiunii terminale ce acopera coroana dintilor, numita margine gingivala libera si la nivelul papilei interdentare reprezentand giungia dintre doi dinti vecini.

Forma gingiei este data de suprafata osului si a radacinilor pe care este situata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O alta caracteristica importanta ce indica starea de sanatate gingivala este aspectul cunoscut sub numele de “gravura punctata” sau “coaja de portocala” reprezentand mici depresiuni ce fac legatura dintre os si gingia acoperitoare.

Culoarea gingiei lipsita de inflamatie si in absenta unor boli generale este roz deschis, dar poate varia in functie de fiecare individ, fiind in stransa legatura cu pigmentarea cutanata (culoarea pielii). Exista o coloratie maronie, fiziologica a gingiei data de melanina, pigmentul brun responsabil de coloratia normala a pielii, gingiei. Acest pigment este prezent la toti indivizii, fiind in cantitate crescuta la persoanele de culoare la care se observa coloratie melanica a gingiei.

De multe ori un simplu control stomatologic poate detecta boli generale cu semne clinice date de modificariele de culoare, aspect, consistenta ale gingiei.

In gingivita, care reprezinta inflamatia gingiei, culoarea acesteia se modifica din roz deschis in diferite nuante de rosu, in funtie de perioada de inflamatie si anume rosu aprins in gingivita acuta pana la rosu caramiziu la gingivita cronica sau chiar parodontita marginala cronica profunda. Aceasta din urma reprezentand stadiul urmator al gingivitei.

Alte modificari ce apar in gingivita sunt cresterea de volum a gingiei, aceasta pierzand aspectul caracteristic de coaja de portocala, fiind moale, friabila.

Multe dintre afectiunile generale precum diabetul, leucemia, anemia si alte boli sangvine pot cauza modificari de culoare a mucoasei orale, inclusiv la nivelul gingiei. Prezenta unei gingii rosii poate ridica suspiciunea unei boli sistemice. Culoarea rosu poate sa fie prezenta sub diferite nuante de la rosu aprins la rosu violet in diabet si leucemie. La polul opus o gingie palida, albiciasa poate asa apara in anemie.

Stari fiziologice precum pubertatea, sarcina, menopauza pot sa produca modificari la nivelul gingiei datorita nivelului de hormoni. In timpul perioadei de pubertate gingia este rosie, sangeranda, crescuta aceasta datoranduse si inflamatiei cauzate de acumularea de placa bacteriana.

Femeile gravide pot prezenta de asemenea inflamatia gingivala cunoscuta sub numele de gingivita de sarcina de culoare rosie, avand o crestere a gingiei care poate uneori sa acopere coproana dintilor.

 

 

Exista cazuri de alergii la medicamente, alimente, guma de mestecat in care intreaga gingie cuprinzand si mucoasa obrajilor este rosu aprins. De asemenea sunt cunoscute intoxicatii cu substante precum mercur, cupru in care gingiile prezinta petesii violet, brune.

Modificari gingivale pot aparea si in cazul lucrarilor protetice incorect adaptate  la nivelul coletului dintelui. In cazul unor astfel de situatii, pacientul trebuie sa stie ca rezolvarea vine odata cu indepartarea si refacerea lucrarilor protetice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru detectarea si diagnosticarea uneia din situatiile mai sus mentionate, trebuie sa efectual cu regularitate controalele stomatologice.

  

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0