Mielomul multiplu: cauze, simptome, tratament

Mielomul multiplu este un cancer care se formează într-un tip de celule albe din sânge numite celule plasmatice. Pentru pacienții cu mielom multiplu care necesită tratament, sunt disponibile mai multe opțiuni pentru a ajuta la controlul bolii. Pentru că sunt persoane care se întreabă din ce cauze apare această boală sau dacă, odată apărut, mielomul multiplu se vindecă, am pregătit acest articol cu informații detaliate despre această afecțiune.

Mielomul multiplu este o formă de cancer care afectează plasmocitele, un tip de celule sangvine albe care sunt responsabile pentru producerea anticorpilor în sistemul imunitar. Acest tip de cancer este numit multiplu deoarece se dezvoltă în mai multe locuri în măduva osoasă, afectând astfel mai multe zone ale corpului. Mielomul multiplu este considerat o afecțiune malignă și poate avea consecințe grave asupra sănătății. De ce apare, ce simptome provoacă și dacă mielomul multiplu se vindecă sunt întrebări la care răspundem în cele ce urmează.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este mielomul multiplu?

Mielomul multiplu este un cancer al plasmocitelor. Celulele plasmatice normale se găsesc în măduva osoasă și sunt o parte importantă a sistemului imunitar. Sistemul imunitar este alcătuit din mai multe tipuri de celule care lucrează împreună pentru a combate infecțiile și alte boli. Limfocitele reprezintă unul dintre principalele tipuri de globule albe din sistemul imunitar și includ celule T și celule B. Limfocitele se află în multe zone ale corpului, cum ar fi ganglionii limfatici, măduva osoasă, intestinele și fluxul sangvin.

Când celulele B răspund la o infecție, acestea se maturizează și se transformă în celule plasmatice. Celulele plasmatice produc anticorpii care ajută organismul să atace și să distrugă agenții patogeni. Celulele plasmatice se găsesc în principal în măduva osoasă, țesutul moale din interiorul oaselor. În plus față de celulele plasmatice, măduva osoasă normală este, de asemenea, casă pentru alte celule sangvine, cum ar fi celulele roșii, celulele albe și trombocitele.

În general, atunci când celulele plasmatice devin canceroase și cresc necontrolat, acest lucru se numește mielom multiplu. Celulele plasmatice produc o proteină anormală cunoscută sub mai multe nume diferite, inclusiv imunoglobulina monoclonală, proteina monoclonală (proteina M) sau paraproteina.

Din ce cauze apare mielomul multiplu?

Oamenii de știință nu au descoperit cauza clară a mielomului multiplu. Se știe că această boală începe cu o celulă plasmatică anormală în măduva osoasă, care apoi se înmulțește rapid. Cum celulele canceroase nu se maturizează și nu mor precum celulele normale, acestea se acumulează și în cele din urmă copleșesc producția de celule sănătoase.

Mielomul multiplu începe aproape întotdeauna ca o afecțiune relativ benignă numită gamapatie monoclonală cu semnificație nedeterminată. La fel ca mielomul multiplu, aceasta este marcată de prezența proteinelor M, produse de celule plasmatice anormale, dar la un nivel mai redus. 

Care sunt factorii de risc pentru mielomul multiplu?

Factorii care pot crește riscul de mielom multiplu includ vârsta (riscul de boală crește pe măsură ce îmbătrânim, majoritatea persoanelor fiind diagnosticate la vârste de peste 60 de ani), genul masculin (bărbații sunt mai predispuși să dezvolte boala decât femeile), antecedente familiale de mielom multiplu (riscul de boală este mai mare dacă în familie există un frate, o soră sau un părinte cu mielom multiplu).

Ce spun statisticile despre mielomul multiplu?

Mielomul multiplu este o formă rară de cancer, incidența la nivel mondial fiind de aproximativ 160.000 de persoane, iar mortalitatea de 106.000. Apariția bolii înainte de vârsta de 40 de ani este rară, vârsta medie la care este diagnosticată fiind de 68 de ani.

Ce simptome are un pacient cu mielom multiplu?

În stadiile incipiente, mielomul multiplu poate să nu provoace niciun simptom, boala fiind adesea suspectată sau diagnosticată numai după un test de rutină de sânge sau de urină. Pe măsură ce avansează, acest tip de cancer provoacă o gamă largă de probleme, cum ar fi:

  • o durere osoasă persistentă, de obicei în spate, coaste sau șolduri;
  • oboseală, slăbiciune și dificultăți de respirație, cauzate de anemie;
  • niveluri ridicate de calciu în sânge, care pot duce la sete extremă, dureri de stomac, nevoia de a urina frecvent, constipație;
  • pierdere în greutate neintenționată;
  • vedere încețoșată, amețeli sau dureri de cap, cauzate de îngroșarea sângelui;
  • infecții repetate;
  • vânătăi și sângerări neobișnuite, cum ar fi sângerări nazale frecvente, sângerări ale gingiilor și menstruații abundente;
  • slăbirea oaselor, care se pot fractura cu ușurință;
  • probleme renale.

Mielomul nu cauzează de obicei un nodul sau o tumoră, precum în cazul altor cancere, în schimb, dăunează oaselor și afectează producția de celule sangvine sănătoase.

Cum se diagnostichează mielomul multiplu?

În unele cazuri, mielomul multiplu este diagnosticat atunci medicul îl detectează accidental în timpul unui test de sânge pentru o altă afecțiune. De asemenea, poate fi diagnosticat dacă medicul suspectează prezența bolii pe baza simptomelor pacientului. 

Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea mielomului multiplu includ, în primul rând, analize de sânge, care pot depista proteinele M produse de celulele mielomului. O altă proteină anormală - numită beta-2-microglobulină - poate fi detectată în sânge și poate oferi medicului indicii despre agresivitatea cancerului. În plus, analizele de sânge pentru a examina funcția renală, numărul de celule din sânge, nivelurile de calciu și nivelurile de acid uric pot oferi medicului indicii despre boală.

De asemenea, analiza urinei poate arăta proteine M, care sunt denumite proteine Bence Jones atunci când sunt detectate în urină. Medicul poate lua și o probă de măduvă osoasă pentru teste de laborator, cu ajutorul unui ac lung introdus într-un os (aspirația măduvei osoase și biopsie), în vederea detectării celulelor mielomului. Testele specializate pot analiza celulele mielomului pentru a identifica mutațiile genetice.

Pentru diagnosticul bolii se pot recomanda și teste imagistice care să detecteze problemele osoase asociate cu mielom multiplu. Testele pot include radiografie, RMN, CT sau tomografie cu emisie de pozitroni (PET).

Cum se tratează mielomul multiplu?

Există mai multe medicamente pentru a trata mielomul multiplu, însă nu există un tratament naturist sau alternativ care să poată înlocui tratamentele medicale standard.

Mielomul multiplu se vindecă?

Tratamentul pentru mielom multiplu poate ajuta adesea la controlul bolii timp de câțiva ani, dar majoritatea cazurilor nu pot fi vindecate. Prin urmare, boala poate fi gestionată o vreme, însă, de cele mai multe ori, mielomul multiplu nu se vindecă. Cercetările științifice sunt în curs de desfășurare pentru a găsi noi tratamente. 

Tratament medicamentos și monitorizare

În prezent, terapia pentru mielom multiplu include în general medicamente pentru a distruge celulele mielomului sau pentru a controla cancerul atunci când revine și medicamente și proceduri pentru prevenirea și tratarea problemelor cauzate de mielom (cum ar fi durerile osoase, fracturile și anemia).

Ca parte a tratamentului, pacientulul poate fi întrebat dacă dorește să participe la un studiu clinic pentru a ajuta cercetătorii să dezvolte tratamente mai bune pentru mielomul multiplu.

Pacienții cu mielom silențios, fără simptome, se pot descurca bine ani la rând fără tratament, monitorizați îndeaproape de medic. Pe baza aspectului anormal al celulelor plasmatice la microscop și al nivelurilor de imunoglobuline, unii pacienți cu mielom multiplu mocnit prezintă un risc ridicat de a evolua spre mielom activ. Într-un studiu, tratarea acestor pacienți cu lenalidomidă și dexametazonă înainte de a dezvolta simptome i-a ajutat să trăiască mai mult.

Pacienților cu mielom activ sau amiloidoză cu lanț ușor li se administrează adesea o combinație de două sau trei medicamente, în funcție de starea generală de sănătate a pacientului și de planificarea unui transplant de celule stem. În multe cazuri, se utilizează o combinație care conține bortezomib, lenalidomidă și dexametazonă. 

Un studiu recent a arătat că melflufenul administrat cu dexametazonă au crescut rata de supraviețuire mai bine decât pomalidomida plus dexametazonă la pacienții cu mielom multiplu recidivant sau refractar.

Pacienții cu mielom multiplu primesc, de asemenea, tratamente de susținere (transfuzii pentru tratarea numărului scăzut de celule sangvine, antibiotice etc.), iar din terapie poate face parte și un transplant de celule stem.

Tratament naturist

Mielomul multiplu este o formă gravă de cancer care necesită îngrijiri medicale specializate și tratamente care au fost dovedite a fi eficiente în gestionarea bolii. Tratamentele standard pentru mielomul multiplu pot include chimioterapie, radioterapie, terapie cu anticorpi monoclonali și/sau transplant de celule stem. Nu se poate spune că există tratamente naturiste indicate în această formă de cancer.

Deși unii oameni caută alternative naturiste sau complementare pentru a ajuta la gestionarea simptomelor sau a efectelor secundare ale tratamentelor convenționale, este esențial să se ceară întotdeauna sfatul medicului înainte de a se lua orice suplimente sau de a se încerca diverse terapii.

Se poate preveni apariția mielomului multiplu?

Având în vedere că acesta este un tip de cancer care poate apărea din cauze complexe și variate, iar factorii de risc nu sunt întotdeauna clari, nu există modalități cunoscute de prevenire a mielomului multiplu. Cu toate acestea, există câteva aspecte pe care le poți lua în considerare pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer în general:

  • O alimentație bogată în legume, fructe și alimente cu conținut scăzut de grăsimi, împreună cu exerciții fizice regulate, poate contribui la menținerea sănătății generale și poate reduce riscul de cancer.
  • Păstrarea unei greutăți normale prin alimentație și mișcare poate reduce riscul de cancer.
  • Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc pentru dezvoltarea cancerului, deci renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool pot contribui la reducerea riscului de boală.
  • Anumite substanțe chimice și toxine pot crește riscul de cancer, deci e important să te protejezi de expunerea la acestea la locul de muncă sau în mediul înconjurător.
  • Unele tipuri de cancer, inclusiv mielomul multiplu, pot avea o componentă genetică, iar cunoașterea riscului personal poate ajuta la detectarea timpurie, de aceea, dacă ai rude de sânge care au făcut vreo formă de cancer, e bine să discuți cu medicul de familie despre riscul pe care l-ai putea avea, pentru a primi recomandările potrivite.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Overview. Multiple myeloma
https://www.nhs.uk/conditions/multiple-myeloma/
Pub Med - Melflufen or pomalidomide plus dexamethasone for patients with multiple myeloma refractory to lenalidomide (OCEAN): a randomised, head-to-head, open-label, phase 3 study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35032434/
Studiul „Melflufen or pomalidomide plus dexamethasone for patients with multiple myeloma refractory to lenalidomide (OCEAN): a randomised, head-to-head, open-label, phase 3 study”, apărut în Lancet Haematol. 2022 Feb;9(2):e98-e110. doi: 10.1016/S2352-3026(21)00381-1. Epub 2022 Jan 12, autori: Fredrik H Schjesvold et al.
NCBI - Multiple Myeloma Incidence and Mortality Around the Globe; Interrelations Between Health Access and Quality, Economic Resources, and Patient Empowerment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7485361/
Studiul „Multiple Myeloma Incidence and Mortality Around the Globe; Interrelations Between Health Access and Quality, Economic Resources, and Patient Empowerment”, apărut în Oncologist. 2020 Sep; 25(9): e1406–e1413. Published online 2020 May 7. doi: 10.1634/theoncologist.2020-0141, autori: Heinz Ludwig et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0