Loviturile la cap și cucuiele: când este indicat să mergi la medic

Loviturile la cap și cucuiele pot fi inofensive, însă în aceeași măsură pot fi și periculoase – depinde de gravitatea leziunii. În unele cazuri, o compresă cu gheață este singura măsură pe care trebuie să o iei, însă există și situații în care e necesar să apelezi la medic. Iată cum îți dai seama dacă lovitura la cap este una ce poate fi tratată de acasă sau, dimpotrivă, este gravă și astfel, necesar să vizitezi un medic specialist.

O lovitură la cap poate afecta doar scalpul, dar uneori o lovitură poate afecta și craniul ori chiar creierul. Consecințele pornesc de la un banal și inofensiv cucui și pot ajunge până la traumatisme cerebrale. Leziunile la nivelul capului pot fi închise (n.r. craniul nu este afectat) sau deschise (n.r. implică spargerea capului).

Recomandările experților DOC

Este destul de dificil de diferențiat o leziune la nivelul capului, de aceea este indicat să apelăm la medic în cele mai multe cazuri. Asta pentru că o leziune aparent minoră poate cauza hemoragii la nivel cerebral, în timp ce o lovitură mai gravă la cap poate să nu declanșeze sângerări deloc. Sfatul medicilor este să luăm orice lovitură la cap în serios și să apelăm la un consult de specialitate pentru a evalua gravitatea acesteia.

Loviturile la cap sunt provocate în două feluri:

  • Prin izbire (accident rutier, căzătură, sport de contact, agresiune fizică)
  • Prin zguduire (sunt mai des întâlnite în rândul copiilor foarte mici).

Craniul are capacitatea de a proteja creierul în caz de lovituri, însă există situații în care protecția oferită de craniu nu este suficientă, iar creierul este afectat.

Consecințele loviturii la cap

Cucuiul (hematomul) 

Cucuiul este cea mai inofensivă consecință a loviturii la cap. Cucuiul este o umflătură, care apare din cauza acumulării de sânge între craniu și piele. Din fericire, acesta se retrage în câteva zile și nu există urmări mai grave. Acumularea de sânge în afara vaselor de sânge poate fi periculoasă dacă hematomul se formează la nivelul creierului. Asta pentru că va crește presiunea intracraniană, care la rândul ei poate determina pierderea cunoștinței sau leziuni cerebrale permanente.

Hemoragia 

Sângerarea necontrolată cauzată de o lovitură la cap poate fi declanșată atât în jurul creierului, cât și în interiorul țesuturilor creierului. Dacă hemoragia are loc în jurul creierului, durerile de cap și vărsăturile sunt primele semne.

Contuzia 

Contuzia apare atunci când lovitura la cap este foarte severă și există leziuni cerebrale. În general, contuziile au loc atunci când craniul este lovit de o suprafață tare, cu o putere destul de mare. Daunele produse de o contuzie sunt de regulă temporare, însă dacă este vorba despre contuzii repetate pot apărea daunele cerebrale permanente.

Edemul 

Orice leziune la nivelul creierului poate cauza edem. Dacă vorbim despre umflarea țesuturilor din jurul creierului, nu este foarte grav, însă dacă țesuturile creierului sunt cele umflate, se creează o presiune intracraniană mărită.

Fracturi craniene 

Spre deosebire de alte oase din corp, craniul nu are măduvă osoasă, de aceea este foarte puternic și greu de spart. Însă atunci când craniul este fracturat, riscul de leziuni la nivelul creierului este foarte mare.

Leziune axonală difuză 

Această leziune apare atunci când lovitura la cap nu a declanșat sângerări, însă a provocat daune la nivelul celulelor creierului. Acestea pot afecta serios funcționarea creierului. Dacă apare edemul, complicațiile sunt și mai grave. Cu toate că nu este o consecință vizibilă a loviturii la cap, leziunea aceasta este una dintre cele mai periculoase, adesea cauzând daune cerebrale permanente, dar și deces.

Cum faci diferența dintre o lovitură ușoară la cap și una severă?

Loviturile ușoare la cap se manifestă astfel:

  • Durere;
  • Senzație de confuzie;
  • Încețoșarea privirii preț de câteva secunde;
  • Greață;
  • Țiuit în urechi.

 Loviturile severe la cap au următoarele simptome:

  • Pierderea cunoștinței;
  • Probleme de coordonare sau echilibru după lovitură;
  • Dezorientare și confuzie mintală;
  • Pierderea vederii;
  • Mișcări atipice ale ochilor;
  • Pierderea controlului asupra musculaturii;
  • Pierderi de memorie;
  • Curgerea unui lichid transparent din urechi și/ sau nas.

 Întrucât, de multe ori, leziunile aparent inofensive se dovedesc a fi grave, în ciuda lipsei unor simptome îngrijorătoare, e recomandat să mergi la medic pentru evaluarea severității loviturii.

Dacă apar simptome precum pierderea cunoștinței, confuzia și dezorientarea, e necesar ajutorul medical de urgență – sună la 112.

Comoțiile cerebrale

Acestea sunt un tip de leziune traumatică a creierului, cauzate fie de o lovitură puternică sau chiar și de o zguduire a capului. Acest lucru din urmă se poate întâmpla chiar și când o persoană cade puternic, iar prin impactul corpului, capul este zguduit, iar acest lucru face creierul să se miște rapid înainte și înapoi. Aceste mișcări poate face creierul să-și modifice poziția, creând modificări chimice și uneori întinderea și deteriorarea celulelor creierului.

Specialiștii pot descrie o comoție ca fiind o leziune cerebrală „ușoară”, deoarece, de obicei, comoțiile nu pun viața în pericol. Chiar și așa, efectele unei comoții pot fi grave. Semnele și simptomele apar în general la scurt timp după accidentare. Cu toate acestea, este posibil să nu ști cât de gravă este vătămarea la început, iar unele simptome pot să apară doar după ore sau zile. De exemplu, în primele minute copilul sau adolescentul lovit ar putea fi puțin confuz sau puțin amețit, dar o oră mai târziu copilul ar putea să nu-și amintească cum a fost rănit.

Ar trebui să continuați să verificați semnele comoției imediat după accidentare dar și la câteva zile după accidentare. Dacă semnele sau simptomele comoției cerebrale se agravează, ar trebui să vizitați imediat departamentul de urgență.

O persoană cu o leziune cerebrală gravă va trebui să fie spitalizată și poate avea probleme pe termen lung care pot afecta următoarele: gândirea, memoria, capacitatea de învățare, coordonarea și echilibrul, vorbirea, auzul și vederea, dar și partea emoțională. O leziune cerebrală severă poate afecta toate aspectele vieții oamenilor, inclusiv relațiile cu familia și prietenii, precum și capacitatea acestora de a lucra sau de a fi angajat, de a face treburi casnice, de a conduce și/sau de a face alte activități zilnice normale.

Cum e diagnosticată și tratată lovitura la cap

Medicul va face anamneza și examinarea fizică. Dacă va considera necesar, va face teste imagistice precum tomografia computerizată, astfel încât să observe dacă există inflamație, edem, cheag de sânge sau alte leziuni la nivel cerebral.

Tratamentul pentru loviturile la cap este ales în funcție de tipul loviturii, dar și de consecințele acesteia. Loviturile inofensive se vor trata cu calmante pentru reducerea durerii, precum și cu comprese reci. Antiinflamatoarele precum ibuprofenul nu sunt recomandate în caz de lovitură la cap, întrucât favorizează și agravează sângerările. Dacă leziunea este una deschisă, medicul o va coase și o va bandaja.

Dacă este vorba, însă, despre leziuni mai grave, se poate recomanda internarea pacientului. Medicamentele diuretice și cele antiepileptice pot fi folosite în asemenea cazuri. Și intervenția chirurgicală poate fi necesară uneori – pentru îndepărtarea unui hematom de la nivelul creierului, pentru reducerea presiunii intracraniene sau pentru repararea craniului.

În cazurile de lovituri la cap severe, poate fi nevoie de recuperare pentru recăpătarea funcțiilor creierului. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Traumatic Brain Injury: Hope Through Research - https://www.ninds.nih.gov/health-information/patient-caregiver-education/hope-through-research/traumatic-brain-injury-hope-through-research 
Concussion Danger Signs -  https://www.cdc.gov/headsup/basics/concussion_danger_signs.html 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0