Leziunile cerebrale cauzate de AVC ar putea fi reparate cu celule stem?

O terapie experimentală cu celule stem poate repara leziunile creierului și poate îmbunătăți funcția de memorie la șoareci. Ar putea această terapie să fie utilă și pentru recupererarea creierului uman după un AVC sau în caz de demență?

Demența poate apărea din mai multe afecțiuni și se caracterizează printr-o serie de simptome, inclusiv probleme cu memoria, atenția, comunicarea și coordonarea fizică. Cele două cauze cele mai frecvente ale demenței sunt boala Alzheimer și anumite accidente vasculare cerebrale mai mici, care se acumulează în zonele de legătură ale creierului.

Potrivit cercetătorilor, cele două cauze principale ale demenței sunt aproape întotdeauna analizate împreună și fiecare o accelerează pe cealaltă. Milioane de oameni la nivel mondial suferă de o formă de demență și, odată cu îmbătrânirea globală a populației, numărul lor va crește.

Creierul afectat de un AVC ar putea fi reparat cu o terapie celulară?

În prezent, nu există terapii care să poată opri progresia acestor mici accidente vasculare cerebrale sau să îmbunătățească posibilitatea limitată a creierului de a se repara după ce ele apar. Un studiu¹ realizat la Universitatea California din Los Angeles, publicat în Science Translational Medicine, identifică o terapie celulară care poate opri daunele progresive cauzate de boală și poate stimula procesele de reparare ale creierului.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Celulele utilizate în această terapie sunt un tip specializat de celule gliale, care înconjoară și susțin neuronii din sistemul nervos central. Echipa de cercetare a evaluat efectele terapiei cu celule gliale injectându-le în creierul unor șoareci cu leziuni cerebrale similare cu cele observate la oameni în etapele timpurii până la cele medii ale demenței.

După injectare, terapia celulară a ajuns în zonele deteriorate ale creierului și a secretat substanțe chimice numite factori de creștere care au stimulat celulele stem ale creierului să lanseze un răspuns de reparație, afirmă oamenii de știință. Activarea acestui proces de reparare nu numai că a limitat progresia daunelor, dar a îmbunătățit și formarea de noi conexiuni neuronale și a crescut producția de mielină (o substanță grasă care acoperă și protejează conexiunile neuronale).

Înțelegerea rolului pe care celulele gliale îl joacă în repararea daunelor cauzate de substanța albă din creier este un domeniu important de cercetare, care trebuie explorat, sunt de părere cercetătorii. Aceste rezultate preliminare sugerează că terapiile pe bază de celule gliale ar putea să fie de ajutor în viitor pentru a combate daunele substanței albe cu care se confruntă mulți pacienți cu accident vascular cerebral și demență vasculară în fiecare an.

Echipa de cercetare a folosit o metodă pentru producerea rapidă a unui număr mare de celule gliale prin tratarea celulelor stem pluripotente induse umane cu un medicament numit deferoxamină. Celulele stem pluripotente induse sunt derivate din celule ale pielii sau din sânge care au fost reprogramate înapoi într-o stare asemănătoare celulelor stem embrionare din care oamenii de știință pot crea o cantitate nelimitată de orice tip de celulă.

Terapia celulară ar putea fi accesibilă în spitale în viitor

În viitor, dacă terapia se dovedește a fi sigură și eficientă prin studii clinice, efectuate pe oameni, cercetătorii prevăd că va deveni un produs ușor de obținut, ceea ce înseamnă că celulele vor fi fabricate în masă, congelate și expediate la spitale, unde ar putea fi folosite ca terapie unică pentru persoanele cu semne timpurii de accident vascular cerebral.

Acest lucru ar diferenția tratamentul de terapiile celulare specifice pacientului, care sunt create folosind propriile celule ale fiecărui pacient. În timp ce terapiile celulare specifice pacienților sunt, pe de o parte, folositoare, deoarece nu e nevoie ca pacienții să ia medicamente pentru a împiedica sistemul lor imunitar să respingă celulele transplantate, ele sunt, pe de altă parte, scumpe și poate dura câteva săptămâni sau luni pentru a le produce.

Daunele provocate de micile accidentele vasculare cerebrale sunt progresive, deci persoana afectată nu are la dispoziție luni la rând pentru a i se produce un astfel de tratament. Prin urmare, dacă s-ar putea obține un tratament care să fie deja în congelator la spital, gata de a fi administrat în perioada de timp optimă pentru a avea cea mai mare eficiență, aceasta ar fi o opțiune mult mai bună pentru pacient, concluzionează autorii studiului.

Creierul este o țintă deosebit de bună pentru terapiile cu celule, deoarece activitatea imunitară din acest organ este foarte controlată. Această caracteristică, cunoscută sub numele de privilegiu imunitar, permite celulelor sau țesuturilor care ar fi respinse de alte părți ale corpului să supraviețuiască pentru perioade prelungite, chiar nedeterminate.

Interesant este că, potrivit declarațiilor cercetătorilor, chiar dacă au eliminat celulele injectate la câteva luni după ce au fost transplantate, recuperarea șoarecilor nu a fost afectată. Aceste lucru a fost posibil deoarece terapia servește în primul rând ca un apel de trezire pentru a stimula procesele de reparare în creier.

Echipa care a realizat acest studiu desfășoară în continuare studii suplimentare, necesare pentru a face o cerere la Adminsitrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru permisiunea de a testa terapia într-un studiu pe oameni.

Cum se poate preveni un accident vascular cerebral?

Cele mai bune modalități de a preveni un accident vascular cerebral sunt adoptarea și menținerea unei alimentații sănătoase, efectuarea unor exerciții fizice în mod regulat și evitarea fumatului și a excesului de alcool.

O dietă bogată în grăsimi saturate și sare crește riscul de a avea un accident vascular cerebral, deoarece poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Pentru a preveni un AVC, se recomandă o alimentație bazată pe legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și cereale integrale, precum și un consum moderat de grăsimi bune (ulei de măsline, avocado, nuci, pește gras etc.).

Combinarea unei diete sănătoase cu exerciții fizice regulate este cel mai bun mod de a menține o greutate sănătoasă. Mișcarea zilnică poate ajuta și la scăderea colesterolului și la menținerea valorilor tensiunii arteriale.

Evitarea fumatului nu doar că va scădea riscul de AVC, ci va îmbunătăți și starea generală de sănătate. La fel, evitarea excesului de alcool (nu mai mult de un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați) este o modalitate de a preveni hipertensiunea și fibrilația atrială, care cresc riscul de accident vascular cerebral.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Translational Medicine - Patient-derived glial enriched progenitors repair functional deficits due to white matter stroke and vascular dementia in rodents
https://stm.sciencemag.org/content/13/590/eaaz6747
1. Studiul „Patient-derived glial enriched progenitors repair functional deficits due to white matter stroke and vascular dementia in rodents”, apărut în Science Translational Medicine  21 Apr 2021: Vol. 13, Issue 590, eaaz6747, DOI:10.1126/scitranslmed.aaz6747, autori: Irene L. Llorente et al.
NHS - Stroke. Prevention
https://www.nhs.uk/conditions/stroke/prevention/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0