Limfomul Hodgkin: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Limfomul este cancerul care debuteaza la nivelul celulelor albe denumite limfocite. Exista doua tipuri de limfom: limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin. Aceste doua tipuri sunt complet diferite si necesita tratament diferit asa ca este extrem de importanta diferentierea acestora.

Pentru a intelege ce este limfomul Hodgkin, e important sa stii ce este sistemul limfatic. Acest sistem face parte din sistemul imunitar, care ajuta organismul sa lupte cu infectiile si nu numai. Sistemul limfatic este alcatuit din limfocite, care la randul lor sunt de doua feluri: limfocitele B si limfocitele T.  In general, limfomul Hodgkin debuteaza la nivelul celulelor B.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Limfomul Hodgkin poate sa apara oriunde in organism, insa in general acesta se formeaza la nivelul urmatoarelor zone:

Nodulii limfatici – acesti noduli sunt formatiuni de limfocite si alte celule ale sistemului imunitar, conectate la sistemul limfatic.

Splina – acest organ amplasat imediat sub coaste produce limfocite si alte celule ale sistemului imunitar. Totodata, depoziteaza celule sanatoasa si filtreaza bacteriile si celulele bolnave.

Maduva spinarii – celulele noi, printre care si limfocitele, sunt produse aici.

Glanda timus – aceasta glanda joaca un rol important in dezvoltarea celulelor T.

Polipii nazali si amigdalele – acestea sunt formatiuni alcatuite din tesuturi limfoide, care au rolul de a elimina germenii inghititi sau inspirati.

Tractul digestiv – stomacul si intestinele contin, de asemenea, tesut limfatic.

Limfomul Hodgkin se imprastie, de regula, prin vasele limfatice catre nodulii lifatici. Rareori, in stadiu final, poate invada sistemul sanguin sau alte organe precum ficatul sau plamanii.

Tipuri de limfom Hodgkin

Exista mai multe tipuri de limfom Hodgkin:

  • Leucemie cronica limfocitara
  • Limfom cu celule B cutanat
  • Limfom cu celule T cutanat
  • Limfom

Simptome limfom Hodgkin

Printre semnele si simptomele acestui tip de cancer se afla:

  • Inflamarea nedureroasa a nodulilor limfatici
  • Oboseala persistenta
  • Bufeuri pe timpul noptii
  • Febra
  • Scadere inexplicabila in greutate
  • Prurit
  • Sensibilitate crescuta la consumul de alcool

Cauze limfom Hodgkin

Medicii nu stiu exact care sunt cauzele acestui tip de cancer, insa au descoperit ca acesta debuteaza atunci cand apare o mutatie la nivelul unei limfocite. Mutatia respectiva determina multiplicarea anormala a celulelor, asa aparand limfomul Hodgkin.

 

 

Factori de risc limfom Hodgkin

O serie de factori pot mari riscul de limfom Hodgkin:

Varsta – acest tip de cancer apare, mai des, la persoanele cu varste cuprinse intre 15 – 30 de ani si la cele de peste 55 de ani.

Istoric in familie – persoanele care au o ruda de gradul 1 care sufera de aceasta afectiune au sanse mai mari sa dezvolte, la randul lor, acest tip de cancer.

Sexul – barbatii sunt mai predispusi limfomului Hodgkin, comparativ cu femeile.

Infectie cu virus Epstein Barr – persoanele care au avut, in trecut, o afectiune cauzata de infectia cu virusul Epstein Barr (de exemplu, mononucleoza) prezinta risc crescut de limfom Hodgkin.

Diagnostic limfom Hodgkin

Diagnosticarea se va face in urma unor mai multe teste si analize precum:

  • Examinarea fizica – medicul va verifica nodulii limfatici pentru a observa daca sunt inflamati.
  • Analize de sange – sangele va fi analizat la laborator pentru a se observa daca exista semne de cancer.
  • Teste de diagnosticare imagistica – radiografiile si CT (computer tomograf) sunt adesea folosite pentru diagnosticarea limfomului Hodgkin.
  • Biopsia nodulilor limfatici – medicul poate lua in considerare recoltarea unui nodul pentru analizarea sa la laborator.
  • Biopsia maduvei osoase – recoltarea si analizarea maduvei osoase este uneori folosita in diagnosticarea limfomului Hodgkin.

Dupa stabilirea diagnosticului, medicul va stadializa boala, stabilind astfel evolutia acesteia. Limfomul Hodgkin apare in 4 stadii de evolutie.

Tratament limfom Hodgkin

Scopul tratamentului este de a distruge cat mai multe celule canceroase si de a aduce boala in faza de remisiune.

Chimioterapia, radioterapia, transplantul de maduva si terapia targetata sunt metodele de tratament folosite in tratarea limfomului Hodgkin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0