Lacrimile artificiale: cand sunt recomandate si cum actioneaza

In cazul persoanelor care sufera de sindromul de ochi uscat, medicii oftalmologi recomanda de cele mai multe ori, ca tratament, lacrimile artificiale (adica picaturi oftalmice lubrifiante), menite sa hidrateze intens ochii.

Ce sunt lacrimile artificiale?

Picaturile oftalmice lubrifiante sunt numite si lacrimi artificiale si sunt folosite pentru a hidrata ochii, pentru a calma disconfortul ocular, acea senzatie accentuata de uscaciune la nivelul ochilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, se poate spune ca pentru sindromul de ochi uscat, lacrimile artificiale sunt prima linie de tratament. Acest tip de medicament este folosit pentru a calma ochii iritati si senzatia de ochi uscat.

Printre cele mai frecvente cauze ale senzatiei de ochi uscat se afla:

  • vantul puternic
  • expunerea la soare
  • aerul conditionat din incapere ori sistemul de incalzire din cladirile de birouri
  • folosirea computerului sau cititul de pe ecranul calculatorului
  • si unele medicamente.

Cand se recomanda lacrimile artificiale

In anumite conditii, ochiul nostru poate avea de suferit, mai ales cand apare senzatia de uscaciune oculara. Multe persoane se confrunta cu aceste neplaceri: senzatii ca de arsura, iritatie, mancarime ce insotesc asa-numitul sindrom de ochi uscat.

Lacrimile artificiale sunt recomandate in aceste situatii, cat si in cazul oboselii oculare ce apare din cauza folosirii computerului (ecranelor cu lumina albastra), din cauza anumitor afectiuni medicale ori din cauza mediului inconjurator in care pacientul petrece mult timp: o zona cu mult fum si o zona cu vant puternic sunt doar cateva cauze care duc la sindromul de ochi uscat.

Cum actioneaza lacrimile artificiale

Lacrimile artificiale sau picaturile oftalmice lubrifiante mentin ochii hidratati, insa ele ajuta si in alte moduri, in sensul ca protejeaza ochii de o posibila infectie si de anumite leziuni si tot ele reduc simptomele senzatiei de uscaciune oculara (senzatia de arsura, mancarimi oculare, acea senzatie pe care pacientul o descrie ca fiind "nisip in ochi").

Cele mai multe tipuri de lacrimi artificiale disponibile in farmacii hidrateaza si calmeaza uscaciunea ochilor datorata cauzelor temporare, cum ar fi faptul ca ochii sunt obositi sau ca persoana lucreaza intr-o zona geografica cu un climat uscat.

Picaturile oftalmice de acest gen functioneaza intr-un mod simplu: ele aduc la nivelul ochiului o parte dintre elementele pe care le contin lacrimile, in mod natural.

Prin folosirea lacrimilor artificiale pe langa cele naturale, filmul lacrimal este ajutat, iar acesta functioneaza mai eficient pentru a proteja suprafata ochilor.

Consultul oftalmologic este important

Lacrimile artificiale sunt disponibile si fara prescriptie medicala, insa este extrem de important sa mergi la cabinetul medicului oftalmolog, pentru un control de rutina, in cazul in care uscaciunea oculara este accentuata si iti provoaca disconfort in mare parte din zi.

Oftalmologul, in urma anamnezei si a consultului, iti va prescrie picaturi oftalmice lubrifiante de la un brand sau de la mai multe branduri. In acest fel, vei descoperi ce produs functioneaza cel mai bine in cazul tau, in functie de severitatea simptomelor tale.

Pe langa faptul ca iti hidrateaza ochii, unele lacrimi artificiale incurajeaza si vindecarea ochilor, pe cand altele ajuta la reducerea gradului de evaporare a filmului lacrimal.

Tipuri de lacrimi artificiale

Exista doua clase de lacrimi artificiale: cele care contin conservanti si cele fara conservanti.

Picaturile oftalmice lubrifiante care contin conservanti - sunt cele care contin anumite substante chimice care descurajeaza dezvoltarea bacteriilor odata ce sticla/recipientul a fost deschis/a. Conservantii pot irita, insa, ochii, mai ales daca pacientul are un sindrom moderat sau sever de ochi uscat.

Lacrimile artificiale fara conservanti - acest tip de produs contine mai putini aditivi si, in general, este recomandat daca pacientul aplica lacrimile artificiale de mai mult de patru ori pe zi sau daca sufera de o forma moderata sau severa a sindromului de ochi uscat.

Lacrimile artificiale sunt disponibile si sub forma de geluri fara prescriptie medicala. In functie de simptomele tale, medicul iti va prescrie un anumit tip de picaturi oftalmice care sa iti ofere o hidratare avansata a ochilor.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/expert-answers/artificial-tears/faq-20058422
  • American Academy of Ophthalmology - https://www.aao.org/eye-health/treatments/lubricating-eye-drops
  • WebMD - https://www.webmd.com/drugs/2/drug-799/artificial-tears/details

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0