Incontinența urinară: cauze, simptome și tratament

Incontinența urinară se poate instala din mai multe motive, dar slăbirea mușchilor care controlează urinarea reprezintă cea mai frecventă cauză. Această afecțiune este răspândită la adulții în vârstă, afectând atât sănătatea, cât și calitatea vieții, dar poate afecta și adulții mai tineri.

Principalul simptom al incontinenței este pierderea involuntară a urinei, udarea lenjeriei intime și a îmbrăcămintei, chiar și în condițiile în care există o cantitate mică de urină în vezică. Așadar, mersul frecvent la toaletă nu previne neapărat problema, iar pierderea de urină se poate produce la strănut, tuse, râs sau depunerea unui efort fizic, cum ar fi ridicarea cumpărăturilor sau împingerea unui obiect greu. 

Cauzele incontinenței urinare

  • Probleme ale vezicii urinare, ale mușchilor sfincterilor sau pelvieni
  • Probleme de natură neurologică
  • Recuperare după o intervenție chirurgicală
  • Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diureticele și antidepresivele
  • Confuzie mintală în boli neurodegenerative
  • Sarcină

Recomandările experților DOC.ro
  • Naștere naturală
  • Infecție sau inflamație la nivelul prostatei (la bărbați)
  • Constipație foarte severă, care provoacă presiune asupra vezicii
  • Infecția sau inflamația tractului urinar sau ale vezicii (cistită)
  • Creșterea în greutate
  • Leziuni la nivelul coloanei vertebrale
  • Radioterapia - care generează cistită chistică.

Incontinența urinară la bărbați este mai puțin frecventă decât la femei și poate apărea ca urmare a îndepărtării prostatei sau că urmare a leziunilor uretrei superioare sau a colului vezicii urinare.

Simptomele incontinenței urinare

Simptomele incontinenței urinare sunt legate de tipurile de incontinență urinară:

  • Incontinența urinară de stres (la efort), în care există pierdere de urină de obicei în jeturi mici, datorită presiunii crescute la nivelul abdomenului, care apare în timpul unor activități cum ar fi tuse, strănut, râs sau practicarea exercițiilor fizice.
  • Incontinența urinară imperioasă, în care persoana simte deodată nevoia imperioasă de a urina, fenomen care se petrece din păcate înainte de a ajunge la baie; vezica se contractă rapid și apare pierderea involuntară de urină.
  • Incontinența urinară mixtă, în care individul are o combinație a celor doua tipuri de mai sus.
  • Incontinența urinară paradoxală sau din "preaplin", care apare atunci când vezica nu este golită pentru perioadă mai lungă de timp, devenind atât de plină, încât generează un supradebit de urină ce trebuie eliberat.

Investigații necesare în diagnosticare

Prin examinarea clinică, medicii urmăresc dacă vezica urinară și uretra au o poziție deformată și se efectuează măsurarea unghiului de inclinație a colului vezical în repaus sau dinamică. Modificarea cu mai mult de 30 de grade, împreună cu măsurarea volumului rezidual post-micțiune, pot releva o slăbire importantă a mușchilor și țesuturilor care susțin vezica.

Medicul poate plasa un absorbant și solicita pacientului să tușească sau să facă un efort în condițiile în care vezica este plină.

Alte investigații pot include ecografia abdominală, măsurarea nivelului activității musculare uretrală și pelviană (prin electromiografie), rezonanța magnetică, sumarul de urină și cultura din urină. Analiza urinei trebuie efectuată la toți pacienții pentru a evalua infecția tractului urinar.

Azotul ureic din sânge și creatinina pot fi verificate dacă se suspectează o obstrucție, astfel încât să se poată evalua funcția renală.

Volumul rezidual post-micțional se poate face dacă se suspectează incontinența urinară de exces. Detectarea a mai mult de 200 ml de urină rămasă în vezică după micționare este sugestivă pentru incontinența urinară de exces.

Ecografia renală poate fi luată în considerare pentru a evalua hidronefroza în cazurile suspecte de obstrucție.

Testarea urodinamică nu este necesară, cu excepția cazurilor complicate sau dacă poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală.

Tratamentul pentru incontinența urinară

Tratamentul pentru incontinența urinară se poate face prin:

  • Fizioterapie
  • Kinetoterapie
  • Medicamentele care relaxează sau întăresc mușchii vezicii urinare
  • Metode chirurgicale, care urmăresc refacerea perineului
  • Terapia laser în cazurile în care incontinența este generată de laxitatea perineului, țesutului vaginal după nașteri repetate sau înaintarea în vârstă.

În plus, în timpul tratamentului, pacienților se recomandă purtarea absorbantelor speciale pentru incontinență, care pot reține cantități de urină mici sau moderate, neutralizând în același timp mirosul.

Fizioterapia se recomandă cu o frecvență de 2 până la 5 sesiuni pe săptămână, în combinație cu exercițiile Kegel pentru întreținere. 

De asemenea poți face gimnastică hipoplazică pentru a trata pierderea involuntară a urinei.  Pentru a face gimnastică hipoplazică pentru a trata pierderea involuntară a urinei, urmează următorii pași:

  1. Stai cu burta în jos pe o saltea sau covor, cu genunchii îndoiți și bratele de-a lungul corpului. După ce capeți experiență, poți sta pe coate sau în poziția "planșei".
  2. Golește plămânii în totalitate de aer, printr-o expirare forțată până când abdomenul începe să se contracte.
  3. După eliminarea aerului continuă să „sugi“ burta spre interior, ca și cum ai vrea să lipești abdomenul de șira spinării, și încearcă să menții această poziție fără respirație timp de 10 până la 30 de secunde sau atât cât se poate; timpul se va îmbunătăți prin practicarea zilnică.

Este important ca aceste exerciții să fie efectuate întotdeauna cu vezica goală pentru a evita cistita, o inflamație a vezicii urinare prin acumularea de urină. 

Dacă pierderea involuntară a urinei este rară și mai slabă, rezultatele pot fi percepute mult mai repede. Exerciții similare se fac și în cadrul programelor de tip Pilates și Yoga.

 

 

Medicamentele ca formă de tratament

Deși sunt de preferat terapiile cât mai naturale, cum ar fi cele de fortificare a musculaturii, care aduc beneficii asupra întregului organism, există situații când incontinența se adresează printr-o serie de medicamente, prescrise de medic, cum ar fi:

  • antimuscarinice - opresc contracțiile vezicii urinare
  • anticolinegicele, cum ar fi oxibutinina, solifenacin succinate, oxytrol, tolterodina, enablex
  • antagoniști alfa-adrenergici de tip fenilpropanolamina, pseudoefedrina sau imipramina, cu efect similar - controlează mușchii sfincterieni
  • terapia de substituție cu estrogeni, la femeile aflate la menopauză, poate îmbunătăți și statusul femeilor cu incontineță urinară, însă prezintă contraindicații la cele cu istoric personal sau familal de cancer de sân sau ovarian.

Chirurgia pentru incontinența urinară

Chirurgia pentru incontinența urinară la femei se face prin plasarea unor benzi chirurgicale sau plase speciale, plasate sub uretră, oferind perineului un sprijin și menținâd vezica urinară în poziția fiziologică.

Operația se efectuează sub anestezie locală sau epidurală și are 80% șanse de succes, fiind indicată pentru cazuri de incontinență urinară care nu au răspuns la fizioterapie și kinetoterapie după mai mult de 6 luni de tratament.

Chirurgia pentru incontinența urinară la bărbați poate fi făcută cu injectarea de substanțe în zona sfincterului, plasarea unui sfincter artificial sau prin plasarea de benzi susținătoare.

Incontinența urinară în timpul sarcinii

Incontinența urinară poate să apară în timpul sarcinii din cauza greutății copilului, care apasă pe vezica urinară, combinată cu efectul hormonilor de relaxare a musculaturii, în vederea pregătirii organimsului pentru naștere, dar și sub efectul contracțiilor uterului.

Newsletter DOC dedicat

Fenomenul poate fi total reversibil după naștere, însă o parte dintre femei pot rămâne cu incontinență urinară. Aceasta poate fi redresată prin practicarea exercițiilor Kegel, terapie de stimulare electrică a musculaturii perineale și sfincteriene în vederea tonifierii sau tratament chirurgical.

Incontinența urinară postnatală se instalează în cazul în care travaliul este îndelungat, copilul este mai mare de 4 kg, astfel încât mușchii care controlează urina se întind și devin flasci, generând ulterior incontinența.

Incontinența urinară la menopauză

Pe măsură ce organismul femeii se pregătește de menopauză, controlul vezicii urinare va fi din ce în ce mai dificil, iar aceasta este o problemă frecventă.

Menopauza este însoțită de numeroase simptome (bufeuri, transpirații nocturne, schimbări de dispoziție), însă alte schimbări care se produc în organism în această perioadă pot duce la probleme în sfera urinară în cazul anumitor femei. Iată câteva exemple:

  • țesutul vaginal devine mai puțin elastic
  • stratul care căptușește uretra, tubul care golește urina din vezică, începe să se subțieze
  • planșeul pelvian devine tot mai slăbit.

Cele mai frecvente probleme din sfera vezicii urinare cu care femeile se confruntă în timpul menopauzei și după sunt:

  • incontinența urinară de efort.
  • incontinența urinară imperioasă.
  • în unele situații, unele femei la menopauză se trezesc de mai multe ori, în timpul nopții, cu o nevoie imperioasă de a urina.
  • durere în timpul urinării - după menopauză, femeile au un risc mai mare de a suferi de infecții ale tractului urinar, iar acest gen de problemă poate cauza o senzație ca de arsură și un disconfort în timpul urinării.

Substanțele precum cofeina și alcoolul trebuie evitate dacă contribuie la incontinență.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Urinary Incontinence”, 2022, Linh N. Tran; Yana Puckett - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32644521/
“Menopause and Bladder Control Management” - https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/womens-guide/bladder-control-menopause#1 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0