Simptome ale menopauzei pe care nu trebuie sa le accepti ca fiind normale

Insomnia, schimbările dese de dispoziție și durerea în timpul actului sexual sunt simptome ale menopauzei pe care nu trebuie să le iei ca atare, ci să le combați pentru a-ți crește calitatea vieții.

Menopauza este o parte naturală a îmbătrânirii care apare de obicei între 45 și 55 de ani, pe măsură ce nivelul de estrogen al unei femei scade. Se instalează atunci când o femeie încetează să mai aibă menstruație și nu mai poate rămâne însărcinată în mod natural. Ciclurile devin mai puțin frecvente timp de câteva luni sau chiar ani înainte de a se opri complet. Uneori se pot opri brusc.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

În timpul perimenopauzei, producția de estrogen și progesteron de către organism, doi hormoni produși de ovare, variază foarte mult.

Tranziția la menopauză afectează fiecare femeie în mod unic și în diferite moduri. Organismul începe să folosească energia diferit, celulele adipoase se schimbă, iar femeile se pot îngrășa mai ușor.

Este posibil să apară modificări în sănătatea oaselor sau a inimii, a formei și compoziției corpului sau a funcției fizice.

În timp ce unele femei aproape că se bucură de sfârșitul ciclului lor menstrual, altele se pot confrunta cu simptome fizice și psihice foarte neplăcute. Aceste simptome pot dura câțiva ani sau se pot întinde pe o perioadă extrem de lungă (peste 10 ani). 

Există, însă, o mulțime de modalități de a gestiona schimbările fizice și mentale care apar odată cu menopauza. E bine să nu te complaci în ideea că, odată ce ai intrat la menopauză, viața ta nu va mai fi la fel de frumoasă, ci să faci tot ce poți pentru a te bucura de viață în continuare.

Iată ce simptome apar la menopauză!

Bufeurile pot fi combătute

Unele femei se pot confrunta cu acest simptom al menopauzei pe o perioadă foarte lungă, chiar mai mult de 10 ani. Frecvența și intensitatea bufeurilor diferă de la o femeie la alta; pot dura câteva secunde sau până la câteva minute. De asemenea, noaptea pot apărea transpirațiile nocturne, care scad calitatea somnului.

Pierderea în greutate, purtarea unor haine mai ușoare și în straturi, precum și un ventilator portabil sunt de ajutor în gestionarea bufeurilor. 

E indicat să ceri sfatul medicului în cazul în care bufeurile sunt foarte intense, deoarece acesta îți poate recomanda unele medicamente care să micșoreze intensitatea bufeurilor sau să le oprească de tot. De asemenea, pentru unele femei poate fi benefică terapia hormonală în doze mici.

Insomnia trebuie tratată

Problemele de somn sunt un alt simptom obișnuit al menopauzei. Deși motivele variază, este posibil să suferi de insomnie din cauza scăderii estrogenului care provoacă bufeuri. Nivelurile mai scăzute ale hormonului progesteron pot afecta, de asemenea, calitatea somnului.

Evită să dormi pe timpul zilei, mai ales după-amiaza târziu sau aproape de ora de culcare. De asemenea, evită să bei alcool, să consumi băuturi cu cofeină sau să mănânci chiar înainte de culcare. 

Ultima băutură cu cofeină va fi consumată cu 8 ore înainte de ora ta de culcare, iar dacă bei un pahar cu vin, e bine să-l bei la cină, nu mai târziu. De asemenea, limitarea timpului în fața ecranelor înainte de culcare te poate ajuta să adormi mai repede.

Păstrează-ți dormitorul întunecat, răcoros și liniștit. Dacă problemele de somn continuă, cere sfatul medicului pentru a exclude o eventuală afecțiune de bază.

Modificările de dispoziție pot fi gestionate

Pe măsură ce nivelurile de estrogen și progesteron se schimbă în menopauză, este posibil să observi modificări semnificative ale dispoziției. Dacă ai fost anterior predispusă la sindromul premenstrual sau depresie, este posibil să fii predispusă și la schimbări de dispoziție.

Modificările de dispoziție cauzate de nivelurile hormonale fluctuante sunt un eveniment obișnuit în timpul ciclului menstrual, dar și femeia la menopauză se poate confrunta cu iritabilitate, oboseală sau tristețe inexplicabilă.

Aceste stări de spirit pot fi gestionate prin câteva schimbări în stilul de viață:

  • Un somn nocturn de cel puțin șapte până la opt ore
  • Exerciții fizice regulate, care stimulează producția de endorfine (cel puțin 30 de minute de mișcare în majoritatea zilelor săptămânii).
  • Reducerea stresului prin exerciții de respirație, meditație, suplimente alimentare pe bază de plante (valeriană, floarea pasiunii etc.)
  • Dacă starea ta de spirit nu pare să se îmbunătățească și prezinți simptome de depresie sau anxietate, cere sfatul medicului.

Durerile în timpul contactului sexual se tratează

În timpul acestei perioade de tranziție, nu este neobișnuit ca femeia să se confrunte cu dureri în timpul sau imediat după actul sexual. Intensitatea durerii poate varia de la o persoană la alta și poate dura foarte puțin sau câteva ore.

Această situație are loc deoarece menopauza este asociată cu atrofia vulvară și vaginală, o afecțiune care duce la uscăciunea și subțierea pereților vaginali din cauza scăderii cantității de estrogen. Atât uscăciunea, cât și subțierea pot face ca actul sexual să devină incomod.

Actul sexual poate redeveni confortabil dacă folosești ovule cu efect hidratant, care să păstreze umiditatea la nivelul vaginului. Aceste ovule e bine să aibă ingrediente precum acidul hialuronic și extractul de gălbenele, aloe vera, arbore de ceai.

Dacă ovulele nu te ajută, cere sfatul medicului, care îți poate scrie o rețetă pentru anumite medicamente (de exemplu, o cremă cu estrogen).
Incontinența urinară se poate rezolva

Scăderea estrogenului în timpul menopauzei îți poate slăbi uretra. Ca urmare, este posibil să pierzi mici picături de urină atunci când strănuți, râzi sau tușești. 

O modalitate de a gestiona această problemă este să încerci exercițiile Kegel pentru a-ți întări mușchii pelvini. Astfel, vei avea mai mult control asupra funcției vezicii urinare. Exercițiile Kegel implică strângerea și relaxarea mușchilor pelvieni în mod repetat.

Până când problema se atenuează, poți purta absorbante pentru incontinența urinară. De asemenea, evită orice băutură care crește urgența de a urina, cum ar fi băuturile cu cofeină. Excesul de kilograme poate pune presiune asupra vezicii urinare, astfel încât pierderea în greutate poate atenua incontinența urinară la unele femei.

Problemele de memorie trebuie controlate

În timpul menopauzei pot apărea probleme de memorie și de concentrare. Unele femei descriu acest sentiment ca un fel de ceață mentală. Aceste neplăceri pot fi legate de lipsa somnului sau de tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. 

Newsletter DOC dedicat

Pentru a rezolva situația, încearcă să desfășori activități care stimulează creierul, cum ar fi cuvinte încrucișate sau sudoku și să rămâi activă din punct de vedere social. Dacă ai simptome de anxietate și depresie, e indicat să ceri sfatul medicului. Gestionarea acestor afecțiuni poate îmbunătăți treptat funcția cognitivă.

Nu toate cazurile de uitare au legătură cu menopauza, ci pot fi semne ale înaintării în vârstă, când memoria tinde să mai slăbească în mod natural, sau pot anunța afecțiuni mai grave, precum demența. Dacă starea memoriei nu pare să se îmbunătățească deși faci exerciții pentru creier și simți că îți afectează viața de zi cu zi, cere sfatul medicului.

Uscăciunea pielii se tratează cu produse hidratante

Din cauza scăderii nivelului de colagen, la menopauză începi să ai mai multe riduri, părul își pierde luciul și este posibil să observi pete uscate sau uscăciune pe piele. Dacă te confrunți și cu mâncărimi la nivelul pielii, înseamnă că receptorii de estrogen din organism sunt perturbați, fie fiind inundați, fie restricționați cu estrogen.

De aceea, consultă medicul dermatolog. Acesta îți poate recomanda creme sau produse care să țină uscăciunea pielii sub control. 

Gust metalic în gură 

Acesta este un simptom foarte rar, atrag atenția specialiștii, dar unele femei care trec prin menopauză pot simți durere sau o senzație de arsură pe limbă, buze, gingii sau alte zone în gură. De asemenea, acestea pot descoperi că unele alimente au un gust diferit în timpul sau după menopauză. Din nou, de vină pentru apariția acestui simptom este un dezechilibru hormonal, care poate afecta papilele gustative și te poate face mai sensibilă la durere.

Problemele dentare nu se lasă netratate

Menopauza poate provoca, de asemenea, probleme cu dinții și gingiile. Când nivelul de estrogen scade, întregul corp, inclusiv gura, devine mai uscată. Când se întâmplă asta, bacteriile pot crește, provocând carii și făcând gingiile să sângereze sau să se retragă. Soluția este să practici o bună igienă dentară și să bei cât multe lichide.

Schimbă-ți deodorantul 

Când nivelul de estrogen scade, hipotalamusul crede că ești supraîncălzită și te face să transpiri excesiv, ca în timpul bufeurilor, ceea ce poate duce la un miros corporal neplăcut. Pentru a preveni supraîncălzirea, consumă o dietă sănătoasă și practică tehnici de reducere a stresului. Alte modalități de a evita mirosul neplăcut este să porți haine din materiale naturale (precum inul), care lasă pielea să respire și folosește un deodorant mai puternic decât un antiperspirant.

Soluții pentru unghiile uscate, casante

Dacă ești la menopauză, este posibil să observi că unghiile tale par mai uscate și mai fragile decât de obicei. La fel ca pielea ta, și unghiile tale au nevoie de umiditate. Pentru asta, trebuie să adopți o dietă echilibrată și să consumi cât multe lichide. Este important să încerci să reduci și stresul. Poți face asta prin exerciții, yoga și meditație.

Ce poți face dacă te confrunți cu amețeli

Deși nu este un simptom binecunoscut al menopauzei, amețelile pot fi cauzate de o scădere a hormonilor. Semnele, cum ar fi amețeala, senzația de amețeală, greața și vertijul, se pot instala în orice moment. Tratamentul depinde de cauză, dar poate include modificări ale stilului de viață, cum ar fi alimentația sănătoasă și exercițiile fizice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NHS - Menopause
https://www.nhs.uk/conditions/menopause/
National Institute of Aging - What Is Menopause?
https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0