Importanta consilierii psihologice la pacientii cu Parkinson

Boala Parkinson apare in urma deteriorarii neuronilor care produc dopamina, hormonul responsabil cu controlul miscarilor. De aceea tremorul este considerat principalul simptom al acestei afectiuni.

Dr. Cristiana Panea, medic primar neurolog, sustine ca o treime dintre pacientii diagnosticati cu Parkinson sufera de tremor, paralizia fiind, de fapt, simptomul care afecteaza cel mai mult bolnavii de Parkinson, transformand pacientul intr-un invalid.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista insa si simptome sau complicatii mai putin cunoscute ale bolii Parkinson, care sunt adesea neglijate. Printre acestea se afla tulburarile de natura cognitiva, pacientul fiind afectat adesea de tulburari de memorie, de dificultati ce tin de rationament ori de senzatie de confuzie si dezorientare. Nici depresiile si anxietatea nu ii ocolesc pe bolnavii de Parkinson, care se simt inutili, devin furiosi pe propiul corp, refuza sa iasa in societate si chiar sa urmeze tratamentul medicamentos care amelioreaza simptomele bolii.

Dr. Catalina Buzdugan, psiholog de profesie, e de parere ca psihologul are un rol esential in tratamentul administrat bolnavilor de Parkinson. Dr. Buzdugan a declarat, in cadrul dezbaterii organizate de Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson impreuna cu Societatea de Neuologie din Romania: “un psiholog ajuta pacientul sa accepte boala, apoi sa o trateze si ajuta, de asemenea, familia si apartinatorii sa faca fata situatiei”. Dr. Catalina Buzdugan sustine ca psihologul poate interveni terapeutic pentru a detecta si trata depresia, anxietatea si tulburarile de somn, dar poate totodata si sa sesizeze alte probleme, precum cele de natura sexuala ori de natura compulsiva.

 

 

Odata cu instalarea bolii Parkinson apar schimbarile frecvente de dispozitie, precum si schimbarile in gandire. Schimbarile de dispozitie apar din cauza modificarii actiunii neurotransmitatorilor din creier, care determina aparitia anxietatii, a gandurilor depresive si chiar si a halucinatiilor. Specialistii au descoperit ca aceste schimbari bruste de dispozitie pot fi evitate prin practicarea exercitiilor fizice. Tratamentul medicamentos cu inhibitori de serotonina poate fi de ajutor in acest sens, insa medicul este cel care poate recomanda un asemenea tratament, daca este necesar.

Pe de alta parte, modificarile in gandire tin de tulburarea functiilor cognitive. Acestea pot fi minore, insa pot degenera in ceva mai grav precum dementa. Exista trei moduri in care functiile cognitive sunt afectate:

Functia executiva – pacientii suferinzi de Parkinson intampina dificultati in realizarea uor activitati care necesita planificare, organizare, solutii eficiente ori atentie distributiva.

Atentia – pacientii devin usor de distras si isi mentin concentrarea cu greutate, mai ales intr-un mediu agitat, alert, precum un restaurant sau pe strada.

Viteza de procesare a informatiilor – pacientii diagnosticati cu boala Parkinson proceseaza din ce in ce mai greu informatiile primite si intampina dificultati atunci cand trebuie sa isi gaseasca cuvintele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Psihologul va invata pacientul sa accepte situatia in care se afla, dar ii va pune la dispozitie si tehnici prin care sa reuseasca sa combata simptomele bolii la nivel emotional si mintal.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0