Homeopatia: ce este și cum funcționează remediile homeopate

1. Despre homeopatie
    a. Ce este homeopatia
    b. Ce conțin remediile homeopate
    c. Cum funcționează homeopatia
    d. Cum se prescriu remediile homeopate
    e. Care sunt avantajele homeopatiei
    f. Care sunt riscurile homeopatiei
2. Ce tratează homeopatia
    a. Afecțiuni ale copiilor
    b. Afecțiuni adulți
3. Dieta recomandată în timpul tratamentului homeopat
4. Ce spun studiile clinice despre eficacitatea homeopatiei

 

Despre homeopatie

Homeopatia, cunoscută și sub denumirea de medicină homeopată, este o metodă de tratament care a fost dezvoltată în Germania în urmă cu mai bine de 200 de ani. Homeopatia se bazează pe două teorii neconvenționale:

  1. Orice boală poate fi vindecată de o substanță care produce simptome similare când este administrată persoanelor sănătoase.
  2. Cu cât doza de medicament este mai mică, cu atât este mai mare eficacitatea acesteia. Multe produse homeopate sunt atât de diluate încât nu rămân molecule ale substanței originale.

În țara noastră, homeopatia este recunoscută de Ministerul Sănătății și practicată oficial numai de medici cu pregătire postuniversitară de specialitate.

Ce este homeopatia

Metodă de tratament, homeopatia se bazează pe o serie de idei dezvoltate în anii 1790 de un medic german pe nume Samuel Hahnemann. El este cel care  intitulează noul concept medical “homeopatie”, cuvânt care provine din grecescul „omeos”, adică similar şi „pathos”, adică suferinţă. Astfel, homeopatia înseamnă „a trata cu ceva care produce efecte similare suferinţei“. Homeopatia se bazează pe câteva principii bine stabilite, derivate din studiul și perceperea ființei umane ca un întreg.

În recomandarea tratamentului homeopat, medicul ia în considerare toate caracteristicile individuale ale pacientului, analizându-se simptomele bolii în contextul stării generale a organismului. Motivul? Potrivit medicilor cu compențe în homeopatie, o mare importanță o au simptomele mentale care însoțesc boala, dar și atitudinea pe care pacientul o are față de afecțiunea de care suferă.

Ce conțin remediile homeopate

În homeopatie, medicamentele preparate conțin substanțe de origine minerală, vegetală și animală, obținute prin procedee specifice în laboratoare farmaceutice specializate. Aceste medicamente se numesc remedii homeopatice.

Produsele homeopate provin din plante (cum ar fi ceapă roșie, arnică), minerale (precum arsenul alb) sau animale (cum ar fi albine întregi zdrobite). Produsele homeopate se găsesc sub mai multe forme: comprimate, unguente, geluri, picături, creme și tablete. 

Cum funcționează homeopatia

La baza homeopatiei stă principiul similitudinii: „similarul vindecă similarul" (similia similibus curantur), adică ceva care provoacă simptome la o persoană sănătoasă poate - în doză foarte mică - trata o boală cu simptome similare. Acest lucru este menit să declanșeze apărarea naturală a corpului.

Homeopatia funcţionează la orice persoană, cu singura mențiune că cel mai bine este ca remediul homeopat să se administreze la distanță față de alte medicamente. Homeopatia se bazează pe diluții și amestecuri riguroase, numite succesiuni. Nivelul de diluare este imprimat pe sticla de medicament. O diluție homeopatică tipică este 30X, unde X reprezintă 10. Deci, o parte din substanța vegetală (cum ar fi arnica) este amestecată cu 10 părți apă sau alcool. Amestecul este agitat; peste o parte din acest amestec se adaugă din nou 10 părți de apă sau alcool. Întregul proces se repetă de 30 de ori.

Cum se prescriu remediile homeopate

Tratamentele sunt „individualizate” sau adaptate fiecărei persoane în parte, în funcție de afecțiunea de care suferă. În homeopatie, niciodată două sau mai multe persoane cu aceeași afecțiune nu vor primi tratament identic. Principiul individualizării presupune tratarea fiecărui individ conform particularităților sale (predispoziția ereditară sau dobândită,caracteristicile mentale, emoționale și fizice).

Care sunt avantajele homeopatiei

Medicii cu competenţă în homeopatie spun că remediile homeopate sunt sigure și cu nu au efecte adverse. Spre deosebire de alte metode terapeutice, homeopatia îmbunătățește starea de sănătate a pacientului nu doar pe plan fizic, ci și mental și emoțional, iar remediile nu dau dependență.

De asemenea, orice tratament este prescris fără necesitatea efectuării în prealabil a unor analize de laborator, dar și atunci când pacientul nu se simte bine în ciuda unor analize cu valori în limite normale.

În homeopatie fiecare persoană este tratată ca un individ unic, iar corpul, mintea, spiritul și emoțiile sunt toate considerate utile în gestionarea și prevenirea bolilor. Luând în considerare toți acești factori, un homeopat va selecta cel mai potrivit medicament pe baza simptomelor specifice ale individului și în funcție de starea de sănătate generală, pentru a stimula propria capacitate de vindecare a organismului.

Care sunt riscurile homeopatiei

Deși multe produse homeopate sunt foarte diluate, este posibil ca unele produse vândute sau etichetate ca homeopate să conțină cantități substanțiale de ingrediente active, care pot provoca reacții adverse sau să interacționeze cu anumite medicamente. Specialiștii atrag atenția că utilizarea anumitor produse homeopate (cum ar fi cele care conțin metale grele precum mercurul sau fierul care nu sunt foarte diluate) sau înlocuirea unui tratament convențional eficient cu unul homeopatic ineficient poate provoca efecte adverse, în unele cazuri foarte grave.

Este posibil ca cei care urmează un tratament homeopat să experimenteze „agravarea homeopatică” (o agravare temporară a simptomelor existente după ce au consumat un remediu homeopatic), după care aceștia au o stare generală bună, urmată de o perioadă de ameliorare progresivă  a simptomelor. 

Se poate întâmpla însă să apară o reacție la un remediu homeopat sub forma unei viroze respiratorii, erupții cutanate sau eliminarea unor secreții care semnifică un răspuns pozitiv la tratamentul homeopatic. Medicii homeopați spun că tipul acesta de reacție dispare, de obicei în câteva zile și nu necesită un tratament special.

Ce tratează homeopatia

 
 

Homeopatia este utilizată într-o o gamă extrem de largă de afecțiuni. Este important de știut că tratamentul homeopatic vizează atât bolile acute, cât şi cele cronice. Rezultatele tratamentului se observă imediat,  în cazul bolilor acute. În cazul afecțiunilor cronice, rezultatele apar în timp. 

Afecțiuni ale copiilor

La copii, printre cele mai frecvente boli pentru care se solicită tratament homeopat se numără: 

  • Infecțiile respiratorii;
  • Afecțiunile din sfera O.R.L.;
  • Erupțiile cutanate;
  • Tulburările de comportament;
  • Enurezismul nocturn.

Afecțiuni ale adulților 

La adulți, printre afecțiunile pentru care remediile homeopate sunt de ajutor se numără: 

  • astmul;
  • infecțiile urechii;
  • febra fânului;
  • depresia;
  • stresul;
  • anxietatea;
  • alergiile, cum ar fi alergiile alimentare;
  • dermatită
  • artrită;
  • tensiune arterială crescută;
  • afecțiuni reumatismale;
  • afecțiuni endocrine;
  • noduli mamari;
  • adenom de prostată.

Unii practicieni susțin, de asemenea, că homeopatia poate preveni malaria sau alte boli. Nu există dovezi care să susțină acest lucru și nici studii științifice plauzibile prin care homeopatia să poată preveni bolile.

Dieta recomandată în timpul tratamentului homeopat

Pentru eficacitatea tratamentului, este foarte important ca pacientul să evite anumite alimente, cât și anumite băuturi, precum: cafea, mentă, condimente, ciocolată, băuturi carbogazoase, cacao, băuturi alcoolice, băuturi acidulate, alte alimente foarte aromate sau condimentate.

Este important ca pe toată perioada tratamentului să se evite administarea antibioticelor și preparatelor cortizonice (unguente, tablete, sprayuri), deoarece acestea pot anula sau diminua efectul remediului homeopatic.

Ce spun studiile clinice despre eficacitatea homeopatiei

Homeopatia este un subiect controversat. Unele dintre conceptele sale cheie nu sunt de acord cu conceptele științifice fundamentale. De exemplu, nu este posibil să se explice în termeni științifici cum un produs care conține puțin sau niciun ingredient activ poate avea vreun efect benefic. La rândul său, acest lucru creează provocări majore în investigarea clinică riguroasă a unor astfel de produse. De exemplu, cercetătorii nu pot confirma dacă un amestec extrem de diluat conține ceea ce este listat pe etichetă.

O altă provocare a cercetătorilor este că tratamentele homeopate sunt foarte individualizate și nu există un standard de prescriere uniform pentru medicii homeopati. Există sute de remedii homeopate diferite, care pot fi prescrise într-o varietate de diluții diferite pentru mii de simptome.

Până în prezent, au fost efectuate aproximativ 200 de studii clinice efectuate pentru a confirma eficacitatea homeopatiei. Cu un astfel de număr, nu putem fi surprinși că rezultatele nu sunt în totalitate uniforme. Potrivit anumitor studii, remediile homeopate nu sunt diferite de placebo, pe când altele arată că  remediile homeopate sunt benefice. 

Până la sfârșitul anului 2014, au fost publicate 104 lucrări despre studii controlate randomizate cu placebo în homeopatie (pe 61 de afecțiuni medicale diferite). Printre afecțiunile medicale pentru care au fost raportate reacții pozitive ale homeopatiei se numără: alergiile, infecții ale tractului respirator superior; diaree; febra fânului; gripă; insomnie; boli reumatice; sinuzită; vertij.

În 2005, potrivit unui studiu observațional,  70% din 6.500 de pacienți incluși și-au îmbunătățit starea de sănătate după ce au urmat un tratament homeopat. Îmbunătățirile s-au observat în boli precum eczeme, astm, migrenă, sindrom de colon iritabil, artrită, depresie și sindrom de oboseală cronică.

Dacă datele observaționale arată îmbunătățiri ale stării pacienților, studiile clinice arată că remediile homeopate sunt placebo: starea pacienților se îmbunătățește, nu în urma administrării de remedii homeopate, ci datorită unui efect placebo și al consultării îndelungate cu un medic plin de compasiune. Această concluzie nu este doar logică, ci este susținută și de date. Medicii cu competență în homeopatie din Southampton au demonstrat recent că elementul care îmbunătățește rezultatele clinice ale pacienților este consultul, nu administarea remediului. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
National Center for Complementary and Integrative Health - Homeopathy
https://nccih.nih.gov/health/homeopathy
PubMed.gov -What is homeopathy? An introduction.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22201984
Bioscience - What is Homeopathy? An Introduction
https://www.bioscience.org/2012/v4e/af/489/fulltext.htm
NHS - Homeopathy
https://www.nhs.uk/conditions/homeopathy/
British Homeopathic Association - What is homeopathy?
https://www.britishhomeopathic.org/homeopathy/what-is-homeopathy/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0