Fobiile specifice se trateaza prin terapia virtuala

Ce este o fobie? Cu totii avem lucruri care ne inspaimanta sau ne ingrijoreaza. Locuri noi, insecte, conducerea masinii peste poduri inalte sau ascensoare care scartaie.

Si, desi uneori incercam sa evitam lucruri care ne incomodeaza, reusim, in general, sa ne controlam temerile si sa ne continuam activitatile zilnice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, unii oameni au reactii puternice, irationale si involuntare de frica, care ii determina sa evite locurile, situatiile sau obiectele obisnuite de zi cu zi, chiar daca stiu ca logic nu există niciun pericol. Frica nu are niciun sens, dar se pare ca nimic nu o poate opri.

Cand se confrunta cu situatia care le provoaca teama, oamenii pot avea chiar un atac de panica, un debut spontan de frica intensa, care ii face sa se simta ca si cum ar putea sa li se opreasca respiratia si sa lesine, sa sufere un atac de cord sau sa-si piarda controlul si sa moara. Persoanele care se confrunta cu aceste temeri, aparent in afara controlului, au o fobie.

Exista trei tipuri de fobii - agorafobia, fobia socială (cunoscuta si ca tulburare de anxietate sociala) si fobii specifice.

Ce este o fobie specifica?

Persoanele cu o fobie specifica au o teama excesiva și nejustificata in prezenta sau in anticiparea unui anumit obiect, loc sau situatii. Frica este indeajuns de mare pentru ca persoana care o simte sa vrea sa evite situatia care ii provoaca aceste sentimente negative.

Fobiile specifice comune includ animale, insecte, inaltimi, tunet, zboruri, conducerea masinii, transport public, proceduri dentare sau medicale si lifturi.

O persoana cu o fobie isi da seama ca frica este irationala, dar chiar și gandul la ea poate provoca o anxietate extrema.

Cele mai raspandite fobii au fost catalogate, ajungandu-se astfel la un top 10 al lucrurilor care ii sperie cel mai frecvent pe oameni:

1. Arahnofobia – frica de paianjeni

2. Ofidofobia – frica de serpi

3. Acrofobia – frica de inaltimi

4. Agorafobia – frica de spatii largi si/sau aglomerate

5. Cinofobia – frica de caini

6. Astrafobia – frica de tunet si furtuna

7. Claustrofobia – frica de spatii închise

8. Misofobia – frica de germeni si bacterii

9. Aerofobia – frica de zbor (cu avionul)

10. Tripofobia – frica de gauri

Cum vă pot afecta viata fobiile specifice?

Impactul unei fobii asupra vietii depinde de cat de usor va este sa evitati obiectul, locul sau situatia care va produce teama.

Deoarece oamenii fac tot ce pot pentru a evita sentimentele incomode si adesea terifiante ale anxietății fobice, fobiile pot perturba rutina zilnica, pot limita eficienta muncii, pot reduce stima de sine si-si pot exercita presiunea si asupra relatiilor.

Ce cauzeaza aceste fobii specifice? Fobiile specifice sunt cel mai frecvent tip de tulburare de anxietate. Cele mai multe fobii par a proveni din starile de tristete, de obicei aparute in copilarie sau la varsta adulta sau dintr-o experienta traumatizanta cu obiectul generator de frica.

Oamenii de stiinta cred ca fobiile pot fi determinate de o combinatie de tendinte genetice, de chimia creierului si de alti factori biologici, psihologici si de mediu.

 

 

Cum pot fi tratate fobiile specifice?

Cea mai inovativa metoda de tratare a fobiilor specifice este terapia prin expunere virtuala.

Aceasta a fost dezvoltata acum 20 de ani in Statele Unite de catre Dr. Barbara Rothbaum, Profesor in cadrul Departamentului de Psihiatrie si Stiinte Cognitive de la Emory University School of Medicine in colaborare cu Institutului de Cercetare si dezvoltare Virtually Better Inc. USA și Cornell University Medical School.

Terapia virtuala s-a dovedit extrem de eficienta in cazul:

  • Fobiilor (de zbor, teama de a vorbi in public, frica de inaltimi, de furtuni, de spatii inchise, precum si anxietatea sociala resimtita de copii in scoala)
  • Interviurilor pentru obtinerea unui loc de muncă
  • PTSD (Sindromul de Stres Post Traumatic)
  • Procedurilor in cazul durerilor acute (injectii, proceduri stomatologice si chirurgicale pentru cele mai diferite tipuri de interventii)
  • Dependentei de alcool si de droguri

Terapia virtuala se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala in care sunt simulate vizual si auditiv anumite situatii, pentru a oferi pacientului, care sufera de diverse fobii, un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.

Pacientul utilizeaza ochelari speciali de proiectie 3D si casti pentru experientele vizuale, auditive si chiar kinestezice prin care trece in timpul simularii situatiei respective.

De exemplu, in cadrul terapiei virtuale, persoana care sufera de frica de zbor cu avionul intalneste obiectul fricii intr-o lume virtuala care simuleaza realist situatia generatoare de fobie, fiind ghidata in permanenta de psihoterapeut. Reactiile si progresele sale sunt astfel monitorizate si evaluate pe tot parcursul sedintei.

Astfel pacientul se simtein siguranta, iar expunerea treptata la stimul il “obisnuieste” si ii construieste treptat "imunizarea" la aceasta fobie.

In timpul unei astfel de sedinte, in care se foloseste mediul virtual, pacientul se simte ca si cum ar fi în avion, insa este ajutat si asistat de psihoterapeut prin intrebari specifice, menite sa-l ajute sa-și invinga treptat fobia.

Astfel, el experimenteaza majoritatea activitatilor ce au loc intr-un avion: priveste pe fereastra si vede modificari de vreme, cum sunt furtuna si fulgerele si, in acelasi timp, aude sunetele specifice de motor si anunturile echipajului.

Folosind terapia de expunere prin realitate virtuala la persoanele cu “frica de zbor cu avionul”, pacientul trece usor, cu “pasi de bebelus”, prin toate etapele zborului, de la check-in, la decolare, zbor si aterizare.

Expunerea la un stimul se face pana cand nivelul anxietatii sale ajunge la un nivel confortabil, pe care pacientul sa il poată gestiona, iar apoi se trece la expunerea la un alt stimul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sedintele de terapie virtuala pentru orice fobie specifica dureaza in medie intre 40-45 de minute, iar in functie de nivelul anxietatii initiale, pacientul poate avea nevoie de 10 pana la 12 sedinte.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1