Fluvoxamina, o arma impotriva COVID-19?

Într-un studiu științific amplu, utilizarea fluvoxaminei la debutul bolii COVID-19 a fost asociată cu o oarecare reducere a riscului de spitalizare.

De-a lungul pandemiei de COVID-19, a apărut de mai multe ori speranța că unele medicamente care deja existau pe piață pentru tratarea altor boli ar putea fi utile și pentru boala provocată de SARS-CoV-2. Deși anumite medicamente păreau promițătoare (hidroxiclorochina, ivermectina, melatonina), după ce s-au făcut studii riguroase, oamenii de știință au constatat că acestea nu sunt utile în tratarea pacienților cu COVID-19.

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei ar putea fi indicați ca tratament pentru COVID-19?

Având în vedere că boala COVID-19 este declanșată în primul rând de un răspuns proinflamator intens al persoanei infectate cu SARS-CoV-2, au fost luate în calcul ca posibile tratamente și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Aceștia reprezintă una dintre cele mai prescrise și disponibile clase de antidepresive utilizate pentru tratarea afecțiunilor psihice, inclusiv a depresiei și a tulburărilor de anxietate.

S-a observat în cercetări anterioare că ISRS-urile pot avea proprietăți antiinflamatorii mediate printr-o reducere a mai multor citokine proinflamatorii, inclusiv interleukina 6 și factorul de necroză tumorală. S-a presupus, astfel, că inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei pot fi, de asemenea, benefici pentru pacienții cu COVID-19, prin efectul lor inhibitor asupra sistemului sfingomielinazei acide, care poate avea un rol important în infecția cu SARS-CoV-2.

În ultimul an a fost analizată în mai multe studii mici fluvoxamina (un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei), până când, în septembrie 2021, au început să se obțină date dintr-un studiu amplu (TOGETHER). În acest studiu, s-a constatat că utilizarea fluvoxaminei la apariția primelor simptome de COVID-19 a fost asociată cu o reducere demnă de luat în seamă a riscului de vizită prelungită la departamentele de urgență ale spitalelor sau de internare.

Fluvoxamina este un medicament ieftin și disponibil pe scară largă, dar nu este prescrisă mult în comparație cu alte ISRS-uri. Prin urmare, rezultatele studiului TOGETHER au dus la o întrebare simplă: este efectul fluvoxaminei un efect de clasă? Cu alte cuvinte, orice ISRS ar putea funcționa pentru tratarea bolii COVID-19 sau numai fluvoxamina?

Fluvoxamina și fluoxetina ar putea reduce gravitatea bolii COVID-19

Primele răspunsuri au apărut într-un alt studiu¹ amplu, de cohortă, publicat în noiembrie 2021 în jurnalul JAMA Network Open, în care au fost adunate date de la 87 de centre de sănătate din SUA. Cercetătorii au colectat date din fișa electronică de sănătate pentru 83.584 de persoane cu COVID-19 din ianuarie și până în septembrie 2020 (adică înainte de apariția și utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19). 

Cohorta a inclus spitale, camere de urgență și îngrijire de urgență, grupul de participanți fiind destul de afectat de COVID-19. Aproximativ 4% dintre pacienți au primit ISRS în momentul sau aproape de momentul în care au fost diagnosticați, iar rezultatele au fost următoarele:

  • Rata mortalității în rândul pacienților tratați cu fluoxetină a fost de 9,8%, iar în rândul pacienților din grupul de control (netratați) a fost de aproximativ 13,3%.
  • Rata mortalității în rândul pacienților tratați cu fluoxetină sau fluvoxamină a fost de 10,0%, iar în rândul pacienților din grupul de control a fost de aproximativ 13%.  
  • Rata mortalității în rândul pacienților tratați cu un ISRS, altul decât fluoxetină sau fluvoxamină, a fost de 15,4%, iar printre pacienții din grupul de control a fost de aproximativ 17,0%.

Potrivit autorilor studiului, aceste rezultate susțin dovezile că inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei pot fi asociați cu o oarecare reducere a severității bolii COVID-19 reflectată în riscul relativ redus de mortalitate. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare și studii clinice randomizate pentru a elucida efectul ISRS-urilor în general, sau mai specific al fluoxetinei și fluvoxaminei, asupra severității bolii COVID-19.

Pacienții tratați pentru depresie ar putea avea un risc mai mic de deces prin COVID-19

Deși concluziile unor studii au sugerat că diagnosticul psihiatric, inclusiv tulburările de dispoziție și anxietatea, ar putea fi un factor de risc independent pentru infecția cu COVID-19, alte studii² epidemiologice au sugerat că depresia majoră tratată ar putea fi asociată cu o mortalitate redusă pe motiv de COVID-19, posibil din cauza utilizării antidepresivelor la această populație.

Un studiu observațional a arătat o rată scăzută a mortalității la pacienții spitalizați cu COVID-19 cărora li s-au prescris antidepresive, în special ISRS. Mai mult, un studiu³ clinic mic, randomizat, a indicat o scădere a severității bolii la pacienții cu COVID-19 cărora li s-a administrat fluvoxamină. Cu toate acestea, durata de urmărire pentru acest studiu a fost scurtă (30 de zile); prin urmare, nu se știe cum au evoluat pacienții dincolo de acest interval de timp.

Un alt studiu clinic mic, prospectiv, a constatat că pacienții cu COVID-19 care au primit tratament timpuriu cu fluvoxamină nu au fost spitalizați sau nu au prezentat simptome reziduale, spre deosebire de pacienții netratați; cu toate acestea, studiul a avut o durată foarte scurtă de urmărire (14 zile), deci nu se pot emite concluzii clare pe baza lui.

Ce tratamente pentru COVID-19 sunt autorizate în Uniunea Europeană?

La nivelul lunii decembrie 2021, medicamentele autorizate în Uniunea Europeană de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru a trata boala COVID-19 sunt Veklury (remdesivir), Ronapreve (casirivimab / imdevimab), RoActemra (tocilizumab)* și Regkirona (regdanvimab). 

  • Veklury este un antiviral recomandat spre utilizare la adulți și copii de la 12 ani în sus și cu o greutate de cel puțin 40 de kilograme care au COVID-19 cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar (oxigen cu debit scăzut sau mare sau altă ventilație neinvazivă la începutul tratamentului). 
  • Ronapreve este recomandat pentru tratarea COVID-19 la adulți și copii de la 12 ani în sus și cu o greutate de cel puțin 40 de kilograme care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut ca boala să devină severă.
  • RoActemra este aprobat pentru adulții cu COVID-19 care primesc tratament sistemic cu corticosteroizi și necesită oxigen suplimentar sau ventilație mecanică.
  • Regkirona este un medicament utilizat pentru tratarea bolii COVID-19 la adulții care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut ca boala să devină severă.

Atenție, însă, aceste medicamente se administrează numai în instituții medicale, deci nu se prescriu de către medicul de familie și nu se pot lua din farmacii.

Medicamente pentru care au fost depuse cereri de autorizare sunt Kineret (anakinra), Lagevrio (molnupiravir), Olumiant (baricitinib), Xevudy (sotrovimab). Există și un medicament aflat în proces de revizuire de către EMA și anume Evusheld (tixagevimab/ cilgavimab).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network Open - Mortality Risk Among Patients With COVID-19 Prescribed Selective Serotonin Reuptake Inhibitor Antidepressants
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2786136 
1. Studiul „Mortality Risk Among Patients With COVID-19 Prescribed Selective Serotonin Reuptake Inhibitor Antidepressants”, apărut în JAMA Netw Open. 2021;4(11):e2133090. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.33090, autori: Tomiko Oskotsky et al.
Wiley Online Library - Mental disorders, psychopharmacological treatments, and mortality in 2150 COVID-19 Spanish inpatients
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acps.13304
2. Studiul „Mental disorders, psychopharmacological treatments, and mortality in 2150 COVID-19 Spanish inpatients”, apărut în 2021, https://doi.org/10.1111/acps.13304, autori: Crisanto Diez-Quevedo et al.
JAMA Network - Fluvoxamine vs Placebo and Clinical Deterioration in Outpatients With Symptomatic COVID-19, A Randomized Clinical Trial
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2773108
3. Studiul „Fluvoxamine vs Placebo and Clinical Deterioration in Outpatients With Symptomatic COVID-19, A Randomized Clinical Trial”, apărut în JAMA. 2020;324(22):2292-2300. doi:10.1001/jama.2020.22760, autori: Eric J. Lenze et al.
European Medicines Agency - COVID-19 treatments
https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-treatments


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0