Extractia maselelor de minte: este sau nu o procedura necesara?

Multi medici stomatologi sau ortodonti recomanda extractia maselelor de minte, inca de la varste foarte mici, cand maseaua nu a erupt, procedura numita germectomie, insa pacientii sau parintii copiilor carora li se face recomandarea sunt destul de retincenti, mai ales daca nu exista dureri.

Medicii recomanda scoaterea maselelor de minte fie pentru ca acestea pot pune presiune pe celelalte masele, facand dintii si maselele sa se inghesuie si sa se strambe, fie pentru ca se cariaza usor si e mai bine sa prevenim decat sa tratam.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile facute recent sugereaza insa ca extragerea maselelor de minte nu este recomandata in toate cazurile si ca, de multe ori, procedura este inutila, nu numai dureroasa si costisitoare.

Maselele de minte sunt al treilea, dar si ultimul set de molari, care se dezvolta in general in jurul varstei de 20-30 de ani. Daca aceste masele cresc sanatoase si sunt aliniate in mod corect, esti norocos si nu trebuie sa apelezi la ajutorul medicului stomatolog pentru indepartarea lor.

Medicii recomanda extractia maselelor de minte nealiniate intrucat pot fi daunatoare pentru maselele alaturate, pentru nervi sau chiar pentru mandibula. In cazul in care maseaua de minte a erupt doar partial pentru ca nu are suficient loc, trebuie neaparat extrasa pentru ca este greu de curatat si este predispusa bacteriilor, infectiilor si nu numai.

Asadar, extractia maselelor de minte nu este necesara in orice situatie, ci este recomandata in functie de fiecare pacient si de necesitatile acestuia.

Un studiu publicat in Jurnalul American de Sanatate Publica a scos la iveala faptul ca 5 milioane de oameni din SUA isi scot anual maselele de minte, ceea ce inseamna incasari de peste 3 miliarde de dolari anual pentru medicii stomatologi.

Extractia maselelor de minte poate cauza, pe langa costurile mari, dureri, vanatai, dificultatea de a manca, dar chiar si riscul de parestezie permanenta. Parestezia consta in amorteala unei portiuni din buza, limba sau obraz, cauzata de ranirea unui nerv in timpul procedurii de indepartare a maselei de minte.

Ceea ce este si mai ingrijorator este ca o mare parte dintre extractiile facute nu sunt necesare si ar putea fi evitate. Medicul ortodont Greg J. Huang de la Universitatea Washington a declarat, cu privire la acest fenomen, urmatoarele: “Cu totii avem risc de apendicita, insa asta nu inseamna ne scoatem cu totii apendicele”.

Pe de alta parte insa, medicul Louis K. Rafetto din cadrul Asociatiei Americane a specialistilor in Chirurgie Orala si Maxilo Faciala, sustine ca mai bine de 78% dintre oameni nu sunt capabili sa isi ingrijeasca asa cum trebuie maseaua de minte, pentru a preveni formarea cariilor sau alte probleme.

Potrivit Asociatiei Americane pentru Sanatate Publica, maseaua de minte trebuie indepartata numai daca medicul stomatolog iti ofera dovezi care sa confirme faptul ca interventia este necesara.

 

 

Cand e necesara extractia maselelor de minte

  • Atunci cand maseaua nu poate erupe intrucat se pot forma chisturi sau radacina altor masele poate fi afectata
  • Atunci cand este pe jumatate erupta si gingia este expusa bacteriilor
  • Atunci cand nu are suficient loc si inghesuie ceilalti dinti
  • Atunci cand iti cauzeaza dureri
  • Atunci cand te predispune la infectii ale gingiei
  • Atunci cand apar tumori
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cand nu e necesara extractia maselelor de minte

  • Cand maseaua este sanatoasa, nu este cariata si gingia nu e inflamata
  • Cand erupe in totalitate
  • Cand este perfect aliniata si are" corespondenta" cu maseaua de pe arcada opusa, iar medicul prin masuratori, constata ca muscatura este corecta
  • Cand iti este usor sa o cureti
  • Cand nu ai dureri din cauza acestor masele

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0