Erectie slaba dimineata? Ce indica despre sanatatea barbatului

Erecția de dimineață, cunoscută în termeni medicali ca tumescența peniană nocturnă  (erecție nocturnă ori erecție matinală) este un lucru absolut normal la bărbați și băieți. Din când în când, aceștia se trezesc dimineața având penisul în erecție, iar acest lucru poate să indice informații prețioase despre starea de sănătate a bărbatului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce înseamnă dacă nu mai ai erecție dimineața?

În timpul excitării sexuale, nervii eliberează substanțe chimice care cresc fluxul de sânge în penis. Acesta ajunge în două camere din penis, formate din țesut muscular spongios (corpul cavernos). În timpul erecției, țesuturile spongioase se relaxează și captează sângele. Tensiunea arterială din camere provoacă o erecție. Când un bărbat are un orgasm, un al doilea set de semnale nervoase ajunge la penis și provoacă contractarea țesuturilor musculare din penis, iar apoi erecția scade.

Bărbații pot observa că dimensiunea penisului variază în funcție de căldură, frig sau îngrijorare; acest lucru este normal și reflectă echilibrul sângelui care circulă în penis. Bărbații pot avea erecție de 3 până la de 5 ori în fiecare noapte. Potrivit specialiștilor, faptul că un bărbat are penisul în erecție atunci când se trezește este un indicator al circulației optime a sângelui și al bunei funcționari a nervilor în zona penisului. Prezența tumescenței peniene nocturne (a erecției de dimineață) indică și faptul că bărbatul este capabil din punct de vedere fizic să aibă o erecție și să mențină penisul în erecție cât timp este treaz.

Dacă, însă, bărbatul începe să nu mai aibă erecție matinală sau observă că nu se mai trezește cu penisul în erecție, acesta poate fi un semn timpuriu al faptului că există o problemă medicală la bază.
Simptomele disfuncției erectile sunt incredibil de frecvente și majoritatea bărbaților se vor confrunta cu această problemă la un moment dat în viață, atrag atenția specialiștii. O revizuire din 2018 publicată în Journal of Sexual Medicine a estimat că disfuncția erectilă afectează o treime dintre bărbații din întreaga lume 1.

Cauzele disfuncției erectile

Pentru a avea o erecție, creierul, nervii, hormonii și vasele de sânge trebuie să funcționeze împreună. Când acest lucru nu se întâmplă, apar problemele de erecție. Cel mai probabil această lipsă a erecției de dimineață poate fi un semn al disfuncției erectile. De vină ar putea fi ceva ce se întâmplă în organismul bărbatului, iar acest factor împiedică circulația adecvată a sângelui pentru ca penisul să mai funcționeze la fel de bine. 

Majoritatea problemelor de erecție au o cauză fizică. Printre acestea se numără:

Bolile: 

  • Diabetul
  • Tensiune arterială crescută
  • Afecțiunile cardiace sau tiroidiene
  • Arterele înfundate (ateroscleroză)
  • Depresia
  • Tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Parkinson

Medicamente:

  • Antidepresive
  • Medicamente pentru tensiunea arterială (în special beta-blocante)
  • Medicamente pentru inimă
  • Somnifere
  • Unele medicamente pentru ulcerul peptic

Alte cauze fizice:

  • Niveluri scăzute de testosteron
  • Leziuni ale nervilor de la operația de prostată
  • Consumul de nicotină, alcool sau cocaină
  • Leziuni ale măduvei spinării

În unele cazuri, emoțiile sau problemele de relație pot duce la disfuncțiile erectile, cum ar fi:

  • Lipsa de comunicare cu partenerul
  • Sentimente de îndoială și eșec
  • Stres, frică, anxietate sau furie

Atât colesterolul crescut, cât și hipertensiunea arterială pot deteriora vasele de sânge, determinându-le să-și piardă elasticitatea. Acest lucru face ca vasele să se extindă mai greu. Dacă vasele nu se pot dilata, nu va exista suficient flux de sânge pentru a provoca o erecție, atrag atenția specialiștii. În plus, gingiile care sunt umflate, dureroase sau sângerează atunci când periezi dinții sau folosești ață dentară sunt semne probabile ale bolii gingiilor. Acest lucru nu cauzează în mod direct disfuncție erectilă, dar poate declanșa un lanț de evenimente care ar putea crea probleme cu menținerea erecțiilor. 

Acest lucru se datorează faptului că boala gingiilor poate duce la inflamație în întregul corp, care poate deteriora vasele de sânge. Și dacă vasele tale de sânge nu funcționează corect, nici nu vei putea menține erecțiile. Și lipsa somnului poate duce la disfuncții erectile, în special dacă ai apnee în somn, o tulburare de somn în care respirația se întrerupe frecvent pe parcursul nopții. Aproape 70% dintre bărbații care au apnee în somn au, de asemenea, disfuncții erectile, potrivit Societății Internaționale de Medicină Sexuală.

Anumite dizabilități fizice pot, la rândul lor, să crească riscul de disfuncție erectilă.

Și medicamentele pe care le ia un bărbat pot afecta erecția de dimineața. Analgezicele și unele medicamente antidepresive, potrivit experților, pot împiedica tumescența peniană nocturnă.
Erecția de dimineață poate să fie din ce în ce mai rară pe măsură ce bărbatul înaintează în vârstă, însă dacă ești tânăr și observi că nu ai erecție matinală sau că erecțiile tale se opresc subit, este bine să mergi la un medic specialist, pentru a depista cauza problemei.

Ce poate să indice erecția de dimineața despre sănătatea bărbatului

Erecția matinală este un bun indicator atât în ceea ce privește starea penisului, cât și starea generală de sănătate a bărbatului. Este perfect normal ca, ocazional, bărbatul să nu se trezească având penisul în erecție. Atât timp cât acest lucru se întâmplă ocazional, nu este o problemă.

Chiar și așa, specialiștii spun că dacă un bărbat se trezește în mod frecvent realizând că nu are penisul în erecție, există un risc ca la mijloc să fie un semn ce indică o problemă de sănătate, cum ar fi disfuncția erectilă.

Cele mai frecvente cauze ale erecțiilor matinale rare sau ale lipsei erecției de dimineață sunt tulburările hormonale, cum ar fi nivelul scăzut de testosteron, precum și afecțiuni și condiții precum obezitatea, hipertensiunea, diabetul și hipercolesterolemia. Într-un studiu recent în care au implicați 400 de bărbați sub 40 de ani, echipa medicală a descoperit că 20% dintre pacienți aveau prediabet sau diabet, 20% aveau testosteron scăzut și 11% aveau rezultate de laborator sau examene fizice care sugerau diminuarea fertilităţii 2.

Există, însă, și cauze psihologice ale disfuncției erectile. Anxietatea și depresia pot duce, de multe ori, la probleme în ceea ce privește erecția, iar din acest motiv, bărbatul se trezește mai rar cu penisul în erecție.

Disfuncția erectilă, un factor de risc la bărbați

Disfuncția erectilă, definită ca incapacitatea de a obține și de a menține o erecție, este un posibil motiv pentru care unii bărbați nu au erecție matinală. Cauzele fiziologice pentru disfuncțiile erectilă se referă la probleme cu nervii, hormonii, vasele de sânge și mușchii netezi care permit o erecție.

Disfuncția psihogenă este o formă de disfuncție erectilă cauzată de probleme psihologice, cum ar fi probleme de relație, anxietate de performanță, stima de sine scăzută sau depresie. Studiile ne atrag atenția că disfuncția erectilă este un factor de risc frecvent în cazul bărbaților, iar incidența ei crește odată cu vârsta. Disfuncția erectilă poate fi devastatoare pentru bărbați, indiferent de vârsta lor și ar trebui să fie întotdeauna luată în serios, atrag atenția specialiștii. Studiul Massachusetts Male Aging, considerat pe scară largă o piesă de referință de cercetare, a arătat că disfuncția erectilă este mai frecventă decât se suspectează. Se estimează că peste 300 de milioane de bărbați la nivel global vor suferi de această afecțiune până în 2025.

Bărbații vârstnici au deseori comorbidități, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, hipertensiunea, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) și dislipidemia. Pacienții care se plâng de episoade de disfuncție erectilă ar trebui să fie evaluați, spun oamenii de știință, pentru ca medicul să înțeleagă cât mai bine istoricul medical și sexual al acestora; bărbații trebuie să fie consultați de medicul urolog și, indiferent de vârsta lor, disfuncția erectilă ar trebui luată în considerare ca fiind un factor ce poate să indice prezența unor comorbidități ce pot pune viața în pericol.

Majoritatea pacienților cu disfuncție erectilă primesc ca tratament medicamente. Studiul Massachusetts, menționat mai sus, a arătat, de asemenea, că, pentru unii, disfuncția erectilă este un precursor al bolilor de inimă. Specialiștii estimează că disfuncția erectilă este un factor de risc cardiac până la 20% dintre pacienți care nu au alți factori de risc pentru boli de inimă.

Dacă ești îngrijorat, discută cu medicul urolog sau cu alt specialist

Este greu de spus ce înseamnă "prea multe" sau "puține" când vorbim despre erecțiile matinale. Unii bărbați au în fiecare zi erecție dimineața, pe când alții au doar o dată pe săptămână. În timpul controlului medical anual, de rutină, vorbește cu medicul tău de familie ori cu medicul urolog despre frecvența erecțiilor tale matinale. Medicul te poate ajuta să identifici cauza și îți va stabili diagnosticul și tratamentul corecte. 

Specialistul îți poate recomanda medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai PDE5. Printre acestea se numără sildenafil, tadalafil și vardenafil.  Inhibitorii PDE5 nu sunt recomandați bărbaților cu tensiune arterială scăzută, deoarece dilată arterele, scăzând și mai mult tensiunea. 

Dacă suferi de angină pectorală sau urmezi un tratament pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi un stent sau dacă urmează să treci printr- o intervenție chirurgicală de bypass, nu ar trebui să iei aceste medicamente. Acest lucru se datorează faptului că activitatea sexuală poate crește probabilitatea să te confrunți cu dureri în piept (angină).

Un alt tratament pentru disfuncția erectilă este un hormon numit alprostadil, care este aplicat sub formă de injecție sau sub formă de pelete plasate în interiorul uretrei bărbatului (tubul care trece prin penis).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Physical Activity to Improve Erectile Function: A Systematic Review of Intervention Studies”, Sex Med. 2018 Jun, Helle Gerbild, Camilla Marie Larsen,  Christian Graugaard, Kristina Areskoug Josefsson
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5960035/
2 Studiul „Direct-To-Consumer Internet Prescription Platforms Overlook Crucial Pathology Found During Traditional Office Evaluation of Young Men With Erectile Dysfunction”, Male Sexual Dysfunction, 2020, Robert H. Shahinyan, Arash Amighi, Alson N. Carey, Justin J. Nork, Jesse N. Mills, Sriram V. Eleswarapu
https://www.goldjournal.net/article/S0090-4295(20)30667-1/fulltext
British Heart Foundation - Erectile dysfunction
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/wellbeing/erectile-dysfunction
Urology Care Foundation - What is Erectile Dysfunction?
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/e/erectile-dysfunction-(ed)


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0