Dreptul la sanatate: tu cum ai grija de sanatatea ta?

Dreptul la sanatate este unul dintre cele mai esentiale drepturi de care ne bucuram pe tot parcursul vietii noastre. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), un drept fundamental al oamenilor este sanatatea sau, mai precis, accesul la informatie medicala si la servicii care au rolul de a intretine starea de sanatate a tuturor oamenilor.

"Dreptul de a avea cele mai inalte standarde de sanatate la care se poate ajunge" implica, spun cei de la OMS, un set clar de obligatii legale ale fiecarui stat, pentru a asigura tuturor oamenilor din acel stat conditiile adecvate pentru a se bucura de o buna sanatate, fara discriminare. Este vorba aici si de o asigurare medicala, publica sau privata, ca si de dreptul copilului la sanatate.

Dreptul la sanatate este unul dintr-un set mai mare de drepturi la care s-a ajuns la un consens la nivel international in ceea ce priveste standardele in drepturile omului si este un drept inseparabil sau "indivizibil" de celelalte drepturi. 

Asta inseamna, mai exact, ca a avea dreptul la sanatate este atat in corelatie cu (cat si dependent de alte drepturi), cum ar fi realizarea altor drepturi umane, precum dreptul la alimentatie, la locuinta, la munca, la educatie, la informatie si la participare. Acestea nu sunt valabile doar pentru adulti, ci fac parte si din drepturile copiilor.

Dreptul la sanatate, la fel ca in cazul altor drepturi umane importante, include atat libertatile, cat si anumite drepturi mai mici. Libertatile includ dreptul ca un individ sa detina controlul asupra propriului corp si asupra propriei sanatati (de exemplu, drepturile la nivel sexual si reproducator) si faptul ca indivizii au libertati de tipul faptului ca nu trebuie sa fie torturati si ca nu trebuie sa li se aplice tratamente medicale fara consimtamant si ca nu trebuie sa se efectueze experimente pe ei. Drepturile sau indreptatirile includ, in acest caz, dreptul ca oamenii din fiecare stat sa aiba dreptul la protectia oferita de un sistem de sanatate, care le acorda tuturor indivizilor oportunitatea egala de a se bucura de cele mai inalte standarde de sanatate care pot fi atinse.

In ansamblu, dreptul la sanatate presupune:

  • toti oamenii au dreptul la asistenta medicala
  • toti oamenii au dreptul la conditii de viata care le permit sa fie sanatosi: alimentatie adecvata, locuinta, mediu de viata sanatos
  • asistenta medicala este un bun public pentru toti
  • fiecare om are libertatea de alege ce se intampla cu propriul lui organism (ce tratamente urmeaza, ce interventii medicale accepta, etc.) atat timp cat decizia sa nu pune in pericol sanatatea sau siguranta semenilor sai (de exemplu, in cazul afectiunilor usor transmisibile sau bolilor infectioase)

 

Sunt drepturi universale, indivizibile si interdependente

Trebuie sa retii ca drepturile omului sunt universale si nu pot fi instrainate. Ele se aplica in mod egal, tuturor oamenilor, din orice tara, fara sa se faca vreo diferenta. Standardele in ceea ce priveste drepturile omului, incepand de la alimentatie, sanatate, educatie, de a fi liber si netorturat, de a nu ti se aplica tratamente inumane si degradante, sunt, de asemenea, corelate.

Dreptul la ingrijire medicala presupune ca spitalele, clinicile, si medicamentele trebuie sa fie accesibile pentru toti oamenii, in special in situatii de urgenta, in care este pusa in pericol viata pacientului. Standardele esentiale ale drepturilor omului, care se aplica si asupra dreptului la sanatate, sunt:

  • Acces universal
  • Disponibilitate
  • Acceptabilitate si demnitate
  • Calitate
  • Non-discriminare
  • Transparenta
  • Participare
  • Responsabilitate

 

Cum sa ai grija de sanatatea ta?

Pentru a-ti mentine corpul cat mai sanatos cu putinta, trebuie sa fii un participant activ, adica sa te implici in tot ceea ce inseamna ingrijirea si sanatatea ta. Pentru a-ti mentine sanatatea si bunastarea, este important ca in fiecare zi sa urmezi cativa pasi si sa fii constient de modificarile care apar in ceea ce priveste modul cum te simti.

Mergi la medic pentru controale regulate

 
 

Nu ignora niciun semn sau simptom care poate indica faptul ca ceva nu este in regula, fa-ti analizele de rutina si testele pe care ti le recomanda medicul tau de familie, iar daca este cazul, cere-i o trimitere si catre alti medici specialisti, pentru a depista din timp alte afectiuni.

 

Renunta la fumat

Este un pas important sa te lasi de fumat, iar daca nu fumezi, medicii iti sugereaza sa nu te apuci de acest viciu. Fumatul este un factor de risc major pentru a dezvolta boli pulmonare cronice, cum ar fi cancerul pulmonar si emfizemul. De asemenea, incearca - pe cat posibil - sa eviti situatiile in care esti expus la fumatul pasiv, pentru ca si acesta este nociv.

Mananca sanatos si alege o dieta echilibrata

Asta nu inseamna ca nu te poti bucura si de alte alimente, din cand in cand, dar nu exagera cu alimentele de tip junk food. Important este sa ai o alimentatie echilibrata si nutritiva. Nu uita sa mananci intre 3 si 5 portii de legume in fiecare zi si sa mananci intre 2 si 4 portii de fructe, asa cum recomanda Asociatia Americana a Inimii (AHA).

Fii activ

Daca poti, fa miscare si exercitii fizice in fiecare zi sau incearca sa faci miscare macar de 3-4 ori pe saptamana. Pe langa faptul ca sportul iti imbunatateste sanatatea mentala si starea de spirit, exercitiile te vor ajuta sa ai un corp mai rezistent in fata bolilor. Facand miscare, iti vei mentine greutatea optima, vei avea mai multa energie si vei dormi mai bine.

Nu consuma alcool in exces

Rezista tentatiei de a bea alcool, indiferent de varsta pe care o ai, pentru ca alcoolul afecteaza organele vitale, indiferent de cantitatea pe care o bei. Consumul de alcool poate contribui la hepatita (inflamatia ficatului), poate cauza o crestere a tensiunii arterriale, ceea ce inseamna ca inima va trebui sa pompeze mai mult sange bogat in oxigen catre celulele si tesuturile din corp.

Nu face sex neprotejat

Nu iti asuma astfel de riscuri, pentru ca bolile cu transmitere sexuala (BTS) cum ar fi infectia cu Chlamydia, gonoreea sau sifilisul au efecte devastatoare asupra corpului tau si, in unele situatii, iti pot afecta fertilitatea, in sensul ca nu poti avea copii, in viitor. Alte afectiuni precum infectia cu virusul HIV si SIDA pot deteriora si mai mult anumite functii din corp si pot duce chiar la deces. Asa ca este extrem de important sa faci sex protejat, mai ales daca ai parteneri multipli.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • World Health Organization - https://www.who.int/mediacentre/news/statements/fundamental-human-right/en/
  • World Health Organization - http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-rights-and-health

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0