De ce unor bărbați nu le crește barba deasă?

Pentru unii bărbați, creșterea bărbii poate fi un proces lent, anevoios și uneori chiar imposibil de dus până la capăt. Din păcate, nu există un remediu minune pentru o barbă deasă, dar, dacă identifici corect cauza, poți lua anumite măsuri care să fie și eficiente. 

Testosteronul este un hormon masculin care are un rol semnificativ în dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare la bărbați, cum ar fi creșterea părului facial. Acest hormon stimulează foliculii de păr din zona feței să crească și să producă păr facial. Însă predispoziția genetică joacă un rol crucial în modul în care unui bărbat îi crește barba: dacă are rude de sânge apropiate cu barbă deasă, este mai probabil să aibă și el această caracteristică. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Miturile din jurul părului facial la bărbați

Din cauza faptului că unii bărbați se confruntă cu problema bărbii care nu crește deasă, au apărut, de-a lungul timpului, diverse mituri cu privire la practici sau tratamente care ar putea funcționa în creșterea accelerată și uniformă a părului facial. Unul dintre aceste mituri este că bărbieritul frecvent poate duce la creșterea mai deasă a părului din barbă. În realitate, prin raderea părului nu se întâmplă nimic miraculos la nivelul foliculilor de păr, deoarece aceștia nu se schimbă nici ca număr, nici ca structură. 

O altă percepție greșită este că bărbații cu barbă mai deasă au un nivel mai ridicat de testosteron față de cei cu barbă mai rară. Chiar dacă testosteronul joacă un rol important în acest proces, un nivel scăzut de hormon masculin este numai în cazuri rare explicația pentru o barbă mai rară. Află mai jos cauzele principale pentru care barba nu crește deasă, sau cel puțin așa cum ar fi de dorit, și cum se poate soluționa această problemă. 

Cauzele pentru care barba nu crește deasă

Să vedem în continuare din ce motive barba poate să nu crească prea bogată:

1. Moștenirea genetică

Cantitatea de păr corporal este dictată, în primul rând, de moștenirea genetică a fiecărei persoane. Ca bărbat, dacă tatăl și măcar unul dintre bunicii tăi au avut bărbi dese, există șanse mari ca și tu să ai parte de o barbă deasă. 

Iată și explicația: androgenii sunt un grup de hormoni responsabili pentru anumite trăsături masculine, cum ar fi vocea groasă și capacitatea de a crește păr facial. O enzimă din corp, numită 5-alfa reductază convertește hormonul androgen testosteron în alt hormon, numit dihidrotestosteron (DHT). Atunci când hormonul DHT aderă la receptorii de la nivelul foliculilor de păr, acesta stimulează creșterea părului facial. 

Totuși, potența acestui efect este determinat și de sensibilitatea foliculilor de păr la DHT. Această sensibilitate este, în mare parte, determinată de factorii genetici. În mod paradoxal, chiar dacă hormonul DHT stimulează creșterea părului din barbă, acesta poate inhiba creșterea părului de pe cap. De aceea, chiar dacă se crede că bărbații chei au mai puțin testosteron în organism, această percepție nu este neadevărată. 

2. Vârsta (și înaintarea în vârstă)

Bărbații ajunși la vârsta de 30 de ani remarcă, de obicei, o intensificare a procesului de creștere a părului facial. Așadar, dacă nu ai împlinit încă 30 de ani, dar îți dorești o barbă deasă, tot ce poți face este să ai răbdare, pentru că e posibil ca, pe măsură ce înaintezi în vârstă, barba să ți se îndesească. 

3. Rasa și etnia

Rasa și etnia pot avea un cuvânt de spus în ceea ce privește felul în care îți crește părul facial. Astfel, bărbații din țările mediteraneene sunt mai predispuși părului facial des față de cei din alte regiuni. De asemenea, potrivit unui studiu relativ recent, bărbații chinezi au mai puțin păr facial comparativ cu cei caucazieni. În același timp, părul facial la chinezi este mai des în jurul gurii, în timp ce bărbații caucazieni au mai mult păr spre pomeți, bărbie și gât. Concluziile studiului sugerează și faptul că diametrul firului de păr uman poate varia între 17 și 180 de micrometri, ceea ce poate fi, din nou, un factor contributor la desimea bărbii, pentru că părul mai gros poate crea impresia unei bărbi mai dese. 

4. Alopecia areata

Alopecia areata este o boală autoimună prin care corpul atacă foliculii de păr. Așadar, persoanele care suferă de această afecțiune pot manifesta o cădere pronunțată a părului (de pe cap, dar și a celui facial), adesea în smocuri. Deși nu există un tratament definitiv pentru alopecia areata, medicul îți poate recomanda niște soluții pentru un management mai bun al afecțiunii. Printre acestea se numără:

  • Un medicament pe bază de minoxidil sau dithranol
  • Creme pe bază de corticosteroizi
  • Imunoterapie topică
  • Injecții cu steroizi
  • Tablete pe bază de cortizon
  • Medicamente imunosupresive orale
  • Fototerapie 

5. Nivel scăzut de testosteron

În anumite cazuri, nivelul scăzut de testosteron poate fi cauza pentru care barba deasă întârzie să apară. Bărbații cu un nivel foarte scăzut de testosteron pot avea foarte puțin păr pe față sau chiar deloc.  Așadar, dacă nu suferi de un nivel extrem de scăzut de testosteron, nu ar trebui să îți faci griji. În cazul în care ai avea această problemă, ai manifesta simptome precum cele de mai jos:

  • Apetit sexual scăzut
  • Disfuncție erectilă
  • Stare permanentă de oboseală
  • Masă de grăsime crescută
  • Stare de nervozitate și schimbări de dispoziție

Ce poți face pentru a îmbunătăți aspectul bărbii?

Este important de reținut că nu toți bărbații pot avea păr facial bogat, iar factorul genetic joacă un rol important în acest proces. O soluție în acest sens este implantul de păr, care poate fi utilizat și pentru zona bărbii. Cu toate acestea, procedura este una foarte scumpă și invazivă, deoarece se realizează prin intervenție chirurgicală. Așadar, trebuie evaluate cu atenție riscurile și beneficiile acestei proceduri, înainte de a lua o decizie.  

Dacă problemele tale legate de părul facial nu sunt grave, poți apela la câteva soluții simple pentru a-ți îmbunătăți aspectul general al bărbii și pentru a stimula creșterea părului facial, cum ar fi cele de mai jos:

1. Concentrează-te pe un regim alimentar cât mai sănătos și echilibrat

O alimentație bogată în nutrienți poate impacta în mod benefic calitatea părului, pielii și unghiilor. Proteinele, de exemplu, sunt esențiale pentru producția de keratină, care formează structura părului, așa că mănâncă zilnic cantități moderate de carne slabă, ouă, brânză, tofu, leguminoase. De asemenea, alimentele cu acizi grași Omega 3 și vitamina D pot fi de ajutor (somon, hering, ton, alge, ouă, nuci, ciuperci). 

2. Ia în calcul unele suplimente alimentare

Există și câteva suplimente alimentare care au fost asociate cu îmbunătățirea sănătății părului și a creșterii bărbii la unii bărbați. Este important de reținut că eficacitatea acestor suplimente poate varia de la o persoană la alta, iar rezultatele pot depinde de factorii genetici și de starea generală a sănătății. Înainte de a începe să iei orice supliment, este întotdeauna recomandat să ceri sfatul unui medic pentru a te asigura că este potrivit pentru tine și că nu există contraindicații.

Biotina, cunoscută și sub numele de vitamina B7, este adesea asociată cu îmbunătățirea sănătății părului și a unghiilor. Poate fi utilă pentru întărirea părului și susținerea creșterii bărbii. Colagenul este o proteină esențială pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor.

Suplimentarea cu colagen hidrolizat poate ajuta la întărirea firului de păr și la îmbunătățirea aspectului general al bărbii. Deficitul de vitamina D poate afecta sănătatea părului, deci suplimentarea cu cu această vitamină poate ajuta la menținerea nivelurilor optime ale acestui nutrient esențial. Și suplimentele cu ulei de pește sau ulei de alge (care conțin Omega 3) pot fi de folos pentru a obține o barbă mai deasă.

3. Ai răbdare atunci când te hotărăști să îți lași barba să crească

Începutul este mereu anevoios și este important să lași părul facial neatins vreme de o lună, pentru a căpăta o formă. Spală barba pe măsură ce crește și folosește un ulei special pentru îngrijirea bărbii: în acest fel, previi mâncărimile care pot să apară, iar barba va căpăta un aspect mai mătăsos.

4. Combate factorii de stres, care pot duce și la simptome precum căderea părului

Stresul poate afecta și părul facial, pe lângă alte părți ale corpului. O metodă bună de a face față stresului este activitatea fizică moderată și intensă.

5. Ai grijă la igiena somnului

Pe timpul somnului se petrec numeroase fenomene regenerative, inclusiv la nivelul firelor de păr. Un somn adecvat este esențial pentru frumusețea pielii și părului. Dacă nu dormi bine, pentru că somnul insuficient sau neodihnitor afectează mulți adulți, cere sfatul medicului de familie.

6. Evită fumatul

Impactul negativ al fumatului se întinde dincolo de bolile de plămâni și de inimă și poate afecta inclusiv calitatea părului. Dacă fumezi de mulți ani și cantitatea zilnică de țigări este mare, cere ajutorul medicului de familie, deoarece poate fi extrem de greu să te lași de fumat de unul singur.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Minoxidil for patchy alopecia areata: systematic review and meta-analysis
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jdv.15545
Studiul „Minoxidil for patchy alopecia areata: systematic review and meta-analysis”, apărut în JEADV, 05 March 2019 https://doi.org/10.1111/jdv.15545, autori: P.C.B. Freire et al.
Beardoholic - 11 Proven Tips to Grow Thicker Beard (That Really Work)
https://beardoholic.com/grow-thicker-beard/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0