De ce sunt recomandate fierul si alte suplimente cand esti obosit

Oboseala poate fi o consecinta a orelor petrecute peste program, a noptilor nedormite sau a activitatilor foarte solicitante pe care le desfasori in timpul zilei. In general, oboseala este combatuta cu cateva ore de somn si cu o masa sanatoasa si echilibrata. Ce te faci, insa, atunci cand oboseala nu dispare in ciuda eforturilor pe care le depui in acest sens? Suplimentele alimentare pot fi raspunsul la intrebarea ta.

De multe ori, oboseala cronica apare ca un simptom al unui deficit alimentar. Lipsa de fier, lipsa de vitamina B12, lipsa de vitamina D sau cea de magneziu iti pot cauza starea de extenuare cu care te lupti fara sa ai succes.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O vizita la medicul de familie si un set de analize vor identifica deficitul de care suferi. In urma rezultatelor, medicul iti poate prescrie o serie de suplimente alimentare, fie ele vitamine sau minerale, in functie de nevoile organismului tau.

Iata care sunt cele mai frecvente carente care se manifesta (si) prin oboseala:

Lipsa de fier – anemia cauzata de deficitul de fier apare adesea pe fondul unei pierderi masive de sange sau in cazul unei sarcini. Insa carenta de fier poate fi depistata la orice pacient, nu doar la gravide. Alte simptome, pe langa oboseala, prin care se poate manifesta deficitul de fier sunt: durerile de cap, mancarimile la nivel cutanat, paloarea fetei si ametelile.

Imediat ce pacientul incepe sa administreze suplimentele cu fier, se va observa recapatarea energiei si imbunatatirea starii, in general.

Deficitul de vitamina B12vitamina B12 este foarte importanta pentru organism, aceasta contribuind la producerea de celule rosii in sange, precum si la transformarea alimentelor consumate in energie. Daca vitamina B12 lipseste insa din organism, apar problemele precum lipsa de energie, problemele de concentrare si irascibilitatea.

Persoanele care au adoptat o dieta vegana sunt in mod deosebit predispuse la aceasta carenta nutritionala, de aceea e recomandat ca veganii sa administreze vitamina B12 sub forma de supliment alimentar, pentru a asigura organismului aportul zilnic necesar.

Carenta de vitamina D – organismul are abilitatea de a-si produce necesarul de vitamina D, insa pentru ca acest proces sa fie posibil, pielea trebuie expusa la radiatiile ultraviolete. Intre 50-90% din aportul de vitamina D din organism este obtinut in urma expunerii la soare. Este vorba de 15-20 de minute pe zi, insa pe timpul iernii, mai ales in zilele mohorate si geroase, in care petrecem mult timp in interior, organismului ii va fi greu sa produca vitamina D.

In alimente, aceasta vitamina se regaseste in cantitati reduse, insa se pot folosi suplimentele alimentare pentru asigurarea dozei zilnice recomandate, chiar si in sezonul rece. Lipsa de vitamina D poate cauza oboseala cronica, iar aceasta poate fi explicatia pentru starea de oboseala permanenta de care nu reusesti sa scapi in sezonul rece.

Lipsa de magneziu – deficitul de magneziu se manifesta si prin oboseala si slabiciune musculara. Specialistii banuiesc ca slabiciunea musculara este cauzata de pierderea potasiului din celulele musculare, care este declansata de deficitul de magneziu. Suplimentarea aportului de magneziu va combate oboseala si slabiciunea musculara, daca deficitul acesta a cauzat simptomele. Mai mult decat atat, un nivel optim de magneziu asigura o stare de bine si ajuta pacientul sa previna anxietatea, depresia si alte tulburari emotionale sau psihice.

Indiferent de cauza oboselii tale, daca aceasta persista si nu se amelioreaza in cateva saptamani, este indicat sa mergi la medic. Acesta va face testele si analizele pe care le considera necesare, astfel incat sa depisteze cauza oboselii resimtite. Apoi, se va administra tratament in functie de descoperirile facute de medic.

Nu neglija simptomele precum oboseala inexplicabila, intrucat acestea pot ascunde afectiuni grave.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0