Ce carente poate ascunde oboseala?

Oboseala poate fi o consecință a orelor petrecute peste program, a nopților nedormite sau a activităților foarte solicitante pe care le desfășori în timpul zilei. Ce suplimente poți lua în cazul în care te confrunți cu oboseala?

În general, oboseala este combătută cu câteva ore bune de somn și cu o masă sănătoasă și echilibrată. Ce te faci, însă, atunci când oboseala nu dispare în ciuda eforturilor pe care le depui în acest sens? Suplimentele alimentare pot fi răspunsul la întrebarea ta.

De multe ori, oboseala cronică apare ca un simptom al unui deficit alimentar. Lipsa de fier, lipsa de vitamina B12, lipsa de vitamina D sau cea de magneziu îți pot cauza starea de extenuare cu care te lupți fără să ai succes.

O vizită la medicul de familie și un set de analize vor identifica deficitul de care suferi. În urma rezultatelor, medicul îți poate prescrie o serie de suplimente alimentare, fie ele vitamine sau minerale, în funcție de nevoile organismului tău.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Carențe manifestate prin oboseală

Iată care sunt cele mai frecvente carențe care se manifestă (și) prin oboseală:

Lipsa de fier

Anemia cauzată de lipsa de fier apare adesea pe fondul unei pierderi masive de sânge sau în cazul unei sarcini. Însă carența de fier poate fi depistată la orice persoană, nu doar la femei la menstruație sau la gravide. Alte simptome, pe lângă oboseală, prin care se poate manifesta lipsa de fier sunt durerile de cap, mâncărimile la nivel cutanat, paloarea fetei și amețelile. Imediat ce pacientul începe să administreze suplimentele cu fier, se va observa recăpătarea energiei și îmbunătățirea stării, în general.

Deficitul de vitamina B12

Vitamina B12 este foarte importantă pentru organism, aceasta contribuind la producerea de celule roșii în sânge, precum și la transformarea alimentelor consumate în energie. Dacă vitamina B12 lipsește însă din organism, apar problemele precum lipsa de energie, problemele de concentrare și irascibilitatea.

Persoanele care au adoptat o dietă vegană sunt în mod deosebit predispuse la această carență nutrițională, de aceea e recomandat ca veganii să își administreze vitamina B12 sub formă de supliment alimentar, pentru a asigura organismului aportul zilnic necesar.

Carența de vitamina D

Organismul are abilitatea de a-și produce necesarul de vitamina D, însă pentru ca acest proces să fie posibil, pielea trebuie expusă la radiațiile ultraviolete. Între 50 și 90% din aportul de vitamina D din organism este obținut în urma expunerii la soare. Este vorba de 15-20 de minute pe zi, fără protecție solară, însă pe timpul iernii, mai ales în zilele mohorâte și geroase, în care petrecem mult timp în interior, organismului îi va fi greu să producă vitamina D.

În alimente, această vitamină se regăsește în cantități reduse, însă se pot folosi suplimentele alimentare pentru asigurarea dozei zilnice recomandate, chiar și în sezonul rece. Lipsa de vitamina D poate cauza oboseală cronică, iar aceasta poate fi explicația pentru starea de oboseală permanentă de care nu reușești să scapi în sezonul rece.

Lipsa de magneziu

Deficitul de magneziu se manifestă și prin oboseală și slăbiciune musculară. Specialiștii bănuiesc că slăbiciunea musculară este cauzată de pierderea potasiului din celulele musculare, care este declanșată de deficitul de magneziu. Suplimentarea aportului de magneziu va combate oboseala și slăbiciunea musculară, dacă deficitul acesta a cauzat simptomele. Mai mult decât atât, un nivel optim de magneziu asigură o stare de bine și ajută pacientul să prevină anxietatea, depresia și alte tulburări emoționale sau psihice.

Cum preîntâmpini carențele de vitamine și minerale?

Carențele de vitamine și minerale ar trebui rezolvate cu ajutorul medicului, deci nu e indicat să iei suplimente alimentare după ureche. Dacă medicul constată că ai lipsă de fier sau alte carențe frecvent întâlnite, îți va indica ce supliment să iei. O carență deja existentă nu poate fi suplinită prin alimentație, ci prin tratament, dar alimentația echilibrată poate preveni carențele.

Alimente bogate în fier

Fierul este un mineral care îndeplinește câteva funcții importante, principalul său rol fiind acela de a transporta oxigenul prin corp ca parte a globulelor roșii. Este un nutrient esențial, ceea ce înseamnă că trebuie obținut din alimente, valoarea zilnică recomandată fiind de 18 mg. Alimente bogate în fier sunt spanacul, leguminoasele, semințele de dovleac, ficatul, carnea de curcan și carnea roșie.

Alimente bogate în B12

Vitamina B12 joacă un rol cheie în multe aspecte ale sănătății, susținând sănătatea oaselor, formarea globulelor roșii, nivelul de energie și starea de spirit. Alimente bogate în vitamina 12 sunt ficatul și rinichii, scoicile, sardinele, carnea de vită, tonul, păstrăvul, lactatele, ouăle.

Alimente bogate în vitamina D

Vitamina D ajută la menținerea sănătății oaselor, dar poate reduce inflamația și creșterea celulelor canceroase și, de asemenea, poate ajuta la controlul infecțiilor. Cum spuneam, vitamina D este sintetizată în corp în urma expunerii la razele soarelui, dar poate fi luată și din alimente, cum ar fi somonul, heringul, sardinele, tonul, gălbenușul de ou și ciupercile.

Alimente bogate în magneziu

Magneziul este implicat în sute de procese celulare, de la fabricarea ADN-ului la contracțiile musculare, lipsa acestui mineral ducând nu doar la oboseală, ci și la depresie, hipertensiune și boli de inimă. Alimente bogate în magneziu sunt semințele de dovleac coapte, semințele de chia, migdalele coapte, spanacul opărit, cajuul și arahidele coapte, fasolea neagră fiartă, cartofii copți în coajă și orezul brun fiert.

Când să mergi la medic dacă ești obosit?

Indiferent de cauza oboselii tale, dacă aceasta persistă și nu se atenuează în câteva săptămâni, este indicat să mergi la medic. Acesta va face testele și analizele pe care le consideră necesare, astfel încât să depisteze cauza oboselii resimțite. Apoi, se va administra tratament în funcție de descoperirile făcute de medic. Nu neglija simptomele precum oboseala inexplicabilă, întrucât acestea pot ascunde afecțiuni grave.

Ce boli poate indica oboseala?

Multe afecțiuni și tulburări duc la oboseală, dar unele dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii includ:

Cancer și infecții

Cancerul, bolile de rinichi și scleroza multiplă sunt doar câteva boli care provoacă oboseală. Oboseala poate fi, de asemenea, un semn al unor infecții precum mononucleoza, HIV și gripa.

Tulburări de sănătate mintală

Oboseala cauzată de depresie sau anxietate poate face dificilă sau imposibilă efectuarea activităților zilnice de către persoana afectată.

Tulburări autoimune

Oboseala este un simptom al multor boli autoimune, inclusiv diabetul zaharat, lupusul și poliartrita reumatoidă.

Dezechilibre hormonale

Problemele cu sistemul endocrin (glandele care produc hormoni) pot duce la epuizare. Hipotiroidismul, de exemplu, este o cauză frecventă a oboselii.

Afecțiuni cronice

Sindromul de oboseală cronică și fibromialgia provoacă oboseală severă, de lungă durată.

Probleme cardiace și pulmonare

Oboseala poate să fie și un simptom comun al afecțiunilor cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă, sindromul tahicardiei ortostatice posturale, boala pulmonară obstructivă cronică, emfizemul și insuficiența cardiacă congestivă.

Probleme de greutate și tulburări de alimentație

Anorexia, bulimia, obezitatea sau subgreutatea pot duce la oboseală și la o serie de alte simptome.

Cum poți lupta cu oboseala?

Dacă oboseala nu este cauzată de o boală care să necesite un tratament specific indicat de medic, anumite modiicări în stilul de viață pot fi suficiente:

Un somn bun

Practică o bună igienă a somnului, adică străduiește-te să dormi șapte până la nouă ore în fiecare noapte (nu mai puțin de șase, în orice caz). Nu bea cofeină sau alcool, nu folosi electronicele și nu face exerciții fizice chiar înainte de culcare. Încearcă să mergi la culcare și să te trezești la aceleași ore în fiecare zi, inclusiv în weekend și să ai obiceiuri sănătoase seara: o baie caldă, un ceai de plante, o lectură ușoară sau o conversație liniștitoare cu o persoană dragă.

Evită toxinele

Nu lua droguri, cere sprijin pentru a te lăsa de fumat și, dacă bei alcool, adoptă moderația. O femeie nu ar trebui să bea mai mult de o porție de alcool pe zi, iar un bărbat nu mai mult de două.

Adoptă o dietă sănătoasă

O alimentație echilibrată, cu mai multe legume, fructe, pâine interaglă, proteine slabe și apă suficientă și mai puține grăsimi animale și produse cu zahăr adăugat ajută la menținerea corpului bine hrănit și hidratat.

Fii activ mai des

Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos, iar cele viguroase te fac să te simți mai energic odată ce te obișnuiești cu ele. Atenție, dacă faci eforturi prea mari pentru cât poți tu suporta, te predispui și la oboseală, și la accidentări.

Menține-te la o greutate sănătoasă

Dacă nu știi care ar fi greutatea normală pentru genul, înălțimea și vârsta ta, cere sfatul medicului de familie. Dacă ai kilograme în plus, acesta poate să te ajute și cu un plan pentru a slăbi sănătos.

Gestionează stresul

Că alegi yoga, mindfulness, meditația sau că faci exerciții fizice regulate, toate acestea sunt metode care te ajută să scapi de stres și să obții mai multă energie.

Mergi la medic măcar o dată pe an

Chiar dacă te știi sănătos, mergi la un control medical anual, care implică și analize de sânge, pentru a te asigura că nu ai infecții, carențe de vitamine și alte afecțiuni cu potențial grav. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Fatigue
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21206-fatigue
ODS - Vitamin B12
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/
Harvard T.H. Chan - Vitamin D
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
NCBI - Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761127/
Studiul „Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited”, apărut în Nutrients. 2020 Dec; 12(12): 3672, doi: 10.3390/nu12123672, autori: Gisèle Pickering et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0