Cum aflu dacă sufăr de Sindromul de Apnee în Somn

Sindromul de Apnee în Somn (SAS) se manifestă prin opriri ale respirației care apar în timpul somnului. Cel mai frecvent aceste opriri sunt cauzate de obstrucția căilor respiratorii dată de țesuturile moi de la nivelul gâtului.

Ce este apneea în somn

În cazul apneei în somn, o persoană afectată nu mai respiră pe tot parcursul perioadei de somn. Aceste pauze pot dura de la câteva secunde la mai mult de un minut și pot avea loc de până la 400 de ori în timpul nopții. Uneori, ele determină persoana să se trezească, dar este de asemenea posibil să nu fie conștientă de ele.

Recomandările experților DOC.ro

Cel mai frecvent tip de apnee în somn se numește apnee obstructivă în somn. Aceasta se întâmplă atunci când căile respiratorii ale unei persoane sunt blocate de limbă sau de alte țesuturi din spatele gâtului în timp ce aceasta doarme. Acest lucru limitează sau oprește fluxul de aer și îngreunează respirația.

Din ce motiv este atât de grav Sindromul de Apnee în Somn

Oprirea respirației, chiar și pentru scurt timp, poate provoca sforăit puternic și poate perturba somnul. Acest lucru duce la oboseală sau iritabilitate în timpul zilei. Iar acestea sunt efectele principale, care apar imediat, dar cele pe termen lung pot să fie mult mai profunde.

Apneea în somn privează organismul de oxigen. Această concentrație mai mică de oxigen în sânge poate crește nivelul de inflamație, un răspuns lansat de sistemul imunitar al organismului atunci când țesuturile sunt rănite de bacterii, traume, toxine, căldură sau alte cauze, inclusiv lipsa de oxigen. Organismul eliberează apoi substanțe chimice care determină vasele de sânge să scurgă lichid în țesuturi și să inducă umflarea.

Inflamația poate fi de scurtă durată (acută) sau poate fi cronică. Inflamația cronică poate duce la probleme de sănătate persistente și grave. Apneea în somn a fost legată de inflamația cronică. De aceea, dacă nu este tratată, poate crește riscul pentru:

Cum aflu dacă sufăr de Sindromul de Apnee în Somn

Primele persoane care îți vor atrage atenția că poți avea această problemă de sănătate sunt cei din jurul tău care te văd dormind. Opririle de respirație sunt mult mai evidente la cei care sforăie deoarece sunt perioade de liniște completă în cursul unei nopți „zgomotoase”.

De asemenea, consecințele pot fi observate dacă:

  • te simți somnolent/somnolentă în timpul zilei,
  • puterea de concentrare este scăzută,
  • somnul nu este odihnitor deși durata depășește 7-8 ore,
  • somnul este agitat și ai treziri frecvente,
  • ai dureri de cap dimineața la trezire,
  • urinezi des în timpul nopții fără a avea o problemă urologică (adenom de prostată).

Trebuie să știi că cei mai mulți pacienți care suferă de această afecțiune au o greutate excesivă, așa că îți poți calcula Indicele de Masă Corporală (IMC), împărțind greutatea ta (în kg) de 2 ori la valoarea înălțimii (în m). Astfel dacă ai 100 de kg și o înălțime de 1,75 m, IMC este 100 / 1.75 / 1.75 = 32.6. un IMC mai mare de 30 definește obezitatea iar între 25 și 30, suprapoderalitatea.

Cel mai simplu mod de a calcula riscul de a avea Sindrom de Apnee în Somn este de a completa chestionarul STOP-BANG. Disponibil în limba română aici.
Dacă răspunzi cu DA la cel puțin 3 întrebări, riscul este moderat iar dacă răspunzi cu DA la peste 5 întrebări riscul este crescut!

 

 

De reținut că trebuie să te întrebi dacă suferi de Apnee în somn și dacă mai ai alte boli asociate cum ar fi:

Ce e de făcut dacă suspiciunea este crescută?

Trebuie să te adresezi medicului de familie pentru a te trimite către un specialist (de obicei medic pneumolog) cu experiență în diagnosticul acestei boli care îți va recomanda o metodă de confirmare a diagnosticului.

De obicei confirmarea dignosticului se face prin înregistrarea respirației pe timpul somnului de către un aparat dar și a altor parametri utili, precum bătăile inimii, înregistrare ce se poate face și la domiciliul tău. Medicul îți va recomanda ulterior o metodă de tratament.

Tratamente pentru apnee în somn

Apneea în somn poate fi uneori tratată prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate, renunțarea la fumat și reducerea cantității de alcool consumate.
Însă mulți pacienți trebuie să folosească un dispozitiv numit aparat CPAP. 

Aparat CPAP 

Acest aparat pompează ușor aer într-o mască pe care o porți peste gură sau nas în timp ce dormi. Te poate ajuta:

  • să îți îmbunătățești respirația în timpul somnului, împiedicând îngustarea căilor respiratorii.
  • să îți îmbunătățești calitatea somnului și să te simți mai puțin obosit
  • să reduci riscul de probleme legate de apneea în somn, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Utilizarea unui aparat CPAP poate părea ciudată sau incomodă la început, dar încearcă să continui să îl folosești. Funcționează cel mai bine dacă îl folosești în fiecare noapte.

Discută cu medicul tău dacă ți se pare incomod sau greu de folosit.

Alte tratamente

Alte tratamente folosite uneori pentru apnee în somn includ:

  • un dispozitiv asemănător unui scut gingival care îți menține deschise căile respiratorii în timp ce dormi (dispozitiv de avansare mandibulară)
  • intervenție chirurgicală pentru a te ajuta să respiri, cum ar fi îndepărtarea amigdalelor mari.

Este posibil ca aceste tratamente să nu funcționeze la fel de bine ca un aparat CPAP.

Apneea în somn este foarte frecventă și poate cauza probleme grave de sănătate atunci când nu este tratată. Pentru medicii specialiști în medicina somnului este important nu numai să-și educe pacienții cu privire la riscul potențial grav al apneei în somn pentru sănătatea lor generală, ci și să le ofere opțiuni de tratament care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor specifice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Sleep apnoea” - https://www.nhs.uk/conditions/sleep-apnoea/
“4 Signs You Might Have Sleep Apnea” - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/4-signs-you-might-have-sleep-apnea
“Sleep Apnea” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8718-sleep-apnea 
“What Is Sleep Apnea?” - https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep-apnea


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0