Cresterea in volum a abdomenului

Umflarea abdomenului și simptome precum disconfort, durere și balonare sunt indicii că ai luat în greutate, însă există și situații când un abdomen mărit poate ascunde boli mai mult sau mai puțin grave.

Abdomenul este împărțit în patru secțiuni numite cadrane, care îi ajută pe medici să localizeze posibilele afecțiuni care pot avea ca simptome creșterea în volum a zonei respective. Astfel, creșterea în volum a abdomenului poate apărea în cadranul drept sau stâng superior, ori în cadranul drept ori stâng inferior.

De asemenea, stomacul este împărțit în două secțiuni: secțiunea epigastrică (regiunea de deasupra buricului și de sub coaste) și secțiunea periombilicală (regiunea de sub buric și din jurul acestuia).

De cele mai multe ori, un abdomen umflat poate fi „tratat” cu ajutorul dietei și al exercițiilor fizice. Cu toate acestea, dacă abdomenul mărit este însoțit de simptome precum durere, senzație de vomă ori febră pe termen lung, ia în considerare vizita la un medic, pentru a afla cu exactitate care este cauza ce stă la baza acestor probleme.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Posibile cauze ale abdomenului mărit

Creșterea în volum a abdomenului poate fi rezultatul mai multor factori, cum ar fi prezența unui chist ovarian sau existența unei tumori canceroase în zona abdominală. Iată câteva posibile cauze pentru abdomenul mărit:

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt săculeți plini cu material lichid sau semisolid care se formează pe sau în interiorul unuia sau ambelor ovare. Majoritatea chisturilor ovariene sunt chisturi funcționale, care se formează ca răspuns la schimbările corpului în timpul ciclului menstrual. Mai rar, chisturile ovariene se formează din motive care nu au legătură cu menstruația. Cele mai multe chisturi ovariene sunt inofensive și adesea dispar de la sine în cele din urmă. Unele tipuri de chisturi sunt mai susceptibile de a deveni canceroase sau de a produce complicații, dar acest lucru este rar. 

Colecistita

Colecistita este o boală cauzată de pietrele din vezica biliară, care blochează canalul coledoc și duce la inflamarea acesteia. Afecțiunea apare atunci când un suc digestiv numit bilă rămâne prins în vezica biliară. În cele mai multe cazuri, acest lucru se întâmplă deoarece calculii biliari blochează un tub care drenează bila din vezica biliară. Bila se acumulează în vezica biliară și provoacă iritații și presiune, ceea ce duce la abdomen umflat și infecție. Alte cauze ale colecistitei ar putea fi o infecție bacteriană în sistemul căilor biliare, tumori ale pancreasului sau ale ficatului ori aportul redus de sânge spre vezica biliară.

Cancerul colorectal

Nu există o singură cauză a cancerului de colon, aproape toate cazurile de cancer colorectal încep ca polipi necanceroși (benigni), care se dezvoltă treptat spre cancer. Un risc mai mare de cancer colorectal îl au persoanele cu vârste de peste 45 de ani, care beau alcool, fumează, suferă de obezitate, mănâncă multă carne roșie sau procesată, au polipi colorectali, au o boală inflamatorie intestinală (boala Crohn sau colita ulcerativă) ori au antecedente familiale de cancer de colon. Unele boli moștenite cresc și acestea riscul de a dezvolta cancer colorectal, una dintre cele mai frecvente fiind sindromul Lynch. 

Cancerul renal

O altă cauză de abdomen umflat poate fi cancerul renal sau la rinichi. De obicei, afectează adulții în vârstă de 60-70 de ani, apărând rar la persoanele sub 50 de ani. Cu cât este depistat mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Cauza exactă a cancerului renal este necunoscută, dar unii factori pot crește riscul de a face cancer la rinichi: obezitatea (un indice de masă corporală de 30 sau mai mult), fumatul, hipertensiunea arterială, antecedentele familiale (este mai probabil ca o persoană să dezvolte cancer renal dacă are o rudă apropiată cu această boală), unele afecțiuni genetice moștenite, dializă pe termen lung.

Cancerul hepatic

Și cancerul hepatic poate fi o cauză de abdomen umflat. Nu există întotdeauna o cauză clară pentru apariția cancerului hepatic primar, dar printre factorii de risc pentru această boală se numără vârsta de peste 60 de ani, genul masculin, alte boli (cum ar fi hepatită, ciroză hepatică, litiază biliară, diabet, un parazit în ficat), un frate, o soră sau un părinte care a avut cancer primar de ficat.

Cancer de stomac

În aproximativ 95% dintre cazuri, cancerul de stomac începe în mucoasa gastrică și progresează lent. Netratat, poate forma o tumoare și poate crește mai adânc în pereții stomacului. Tumora se poate răspândi la organele din apropiere, cum ar fi ficatul și pancreasul.

Cancerul de stomac se formează atunci când există o mutație genetică în ADN-ul celulelor stomacului. Cercetătorii nu știu ce cauzează mutația, dar anumiți factori par să mărească probabilitatea dezvoltării cancerului de stomac: istoricul famlial, infecția cu Helicobacter Pylori, boala de reflux gastroesofagian, gastrita, antecedente de ulcere gastrice sau polipi de stomac, o alimentație bogată în alimente grase, sărate, murate și afumate.

Boala Crohn

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie cronică, care produce o inflamație a mucoasei tubului digestiv, fiind și aceasta o cauză a creșterii în volum a abdomenului. Cauzele bolii Crohn nu sunt încă bine înțelese, ce se știe fiind faptul că și bărbații și femeile sunt afectați în mod egal, iar boala poate apărea la orice vârstă. Cercetările recente sugerează că factorii ereditari, genetici și de mediu contribuie la dezvoltarea bolii Crohn. 

Anevrismul de aortă abdominală

O zonă slăbită și umflată în peretele aortei, care poate duce la ruperea ei, lucru care poate pune viața în pericol prin determinarea unei hemoragii masive, se numește anevrism de aortă abdominală. Anevrismele apar de multe ori în familii: dacă o rudă de gradul I a avut o astfel de problemă, ai un risc de 12 ori mai mare de a dezvolta un anevrism de aortă abdominală.

Abcesul pancreatic

Abcesul pancreatic este o colecție de material purulent situat în pancreas, care poate duce la o infecție masivă în organism dacă nu este tratat cu antibiotice recomandate de medicul curant.

Diverticulita

Diverticulita reprezintă situația în care diverticulii se infectează. Oamenii de știință nu sunt siguri ce cauzează diverticulita, dar cred că infecția începe din cauza bacteriilor din scaun care sunt împinse în diverticuli. O altă teorie este că pereții diverticulilor se erodează din cauza presiunii crescute asupra pereților colonului.

Hidronefroza

Hidronefroza poate fi, de asemenea, o cauză de abdomen umflat. Afecțiunea constă în mărirea rinichilor ca urmare a umplerii excesive a căilor urinare, prin împiedicarea curgerii urinei către vezica urinară - posibilă în litiaza urinară. Hidronefroza este de obicei cauzată de o altă boală de bază sau de un factor de risc, precum pietrele la rinichi, un cheag de sânge, prostata mărită, o infecție de tract urinar sau o tumoră.

Hepatosplenomegalie

Când atât ficatul, cât și splina se măresc simultan, are loc o creștere în volum a abdomenului. Factorii de risc pentru hepatomegalie includ obezitatea, dependența de alcool, cancerul de ficat, hepatita, diabetul, colesterolul ridicat, iar splenomegalia este de multe ori cauzată de hepatomegalie, alte cauze fiind infecțiile virale sau bacteriene, unele boli autoimune, tromboza, tulburări metabolice moștenite sau tulburări de sânge.

Semne și simptome care pot însoți creșterea în volum a abdomenului

Abdomenul umflat poate veni „la pachet” cu o serie de simptome neplăcute cum ar fi:

  • Umflături într-o anumită zonă abdominală;
  • Durere abdominală;
  • Senzație de plenitudine;
  • Stări de greață;
  • Vărsături;
  • Creștere în greutate neintenționată;
  • Greutate la urinare și în procesul de defecație;
  • Febră.
  • La palpare, zona abdominală mărită poate fi tare, moale, stabilă sau, din contră, mobilă.

Dacă prezinți simptomele enumerate mai sus, mergi la medic pentru investigații suplimentare.

Vizita la medic și analize

Medicul îți va face, în primul rând, o evaluare amănunțită a simptomelor resimțite și a istoricului medical. Apoi, în timpul examinării fizice, îți va cere să stai întins pe spate și va aplica presiune pe diverse regiuni ale abdomenului, pentru a observa unde simți durere și pentru a depista posibilele organe supradimensionate.

Pentru a determina cu precizie dimensiunea, tipul și localizarea masei abdominale crescute, medicul recomandă, de obicei, teste de imagistică precum radiografia abdominală, tomografia computerizată axială sau ecografia abdominală cu ultrasunete.

Dacă rezultatele obținute în urma acestor tehnici nu sunt concludente, medicul poate solicita efectuarea unei colonoscopii, o investigație care permite examinarea detaliată a colonului. De asemenea, pot fi necesare analize de sânge care să pună în evidență nivelul hormonal și care pot depista existența unei infecții în organism.

Femeile care suferă de chisturi ovariene ar putea fi îndrumate să facă o ecografie transvaginală cu ultrasunete, pentru a exlude sau confirma existența unor afecțiuni ale ovarelor sau ale uterului.

Tratament abdomen mărit

Tratamentul abdomenului mărit depinde de rezultatele obținute în urma testelor recomandate de medic și poate consta în medicație, intervenție chirurgicală sau îngrijiri medicale de specialitate.

În lipsa tratamentului adecvat, creșterea în volum a abdomenului cauzată de inflamații ale organelor poate impune necesitatea intervenției chirurgicale de urgență. Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice pot dezvolta numeroase chisturi în ovare, care, dacă sunt mari, nu pot fi îndepărtate decât prin metodă chirurgicală.

De asemenea, lipsa unui diagnostic precis și a unui tratament adecvat pot duce la extinderea celulelor maligne, în cazul în care vinovatul pentru creșterea în volum a abdomenului este, de exemplu, cancerul de colon sau cel hepatic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Abdomen - swollen
https://medlineplus.gov/ency/article/003122.htm
Cleveland Clinic - Abdominal Distension (Distended Abdomen) 
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21819-abdominal-distension-distended-abdomen


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1