Cresterea in volum a abdomenului

Umflarea abdomenului si simptome precum disconfort, durere si balonare sunt indicii ca ai luat in greutate, insa exista si situatii cand acestea pot ascunde boli mai severe.

Abdomenul este impartit in patru sectiuni numite cadrane, care ii ajuta pe medici sa localizeze posibilele afectiuni care pot avea ca simptome cresterea in volum a zonei respective. Astfel, cresterea in volum a abdomenului poate aparea in cadranul drept sau stang superior, ori in cadranul drept ori stang inferior.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, stomacul este impartit in doua sectiuni: sectiunea epigastrica (regiunea de deasupra buricului si de sub coaste) si sectiunea periombilicala (regiunea de sub buric si din jurul acestuia).

De cele mai multe ori, cresterea in volum a abdomenului poate fi „tratata” cu ajutorul dietei si a exercitiilor fizice. Cu toate acestea, daca abdomenul marit este insotit de simptome precum durere, senzatie de voma ori febra pe termen lung, ia in considerare vizita la un medic, pentru a afla cu exactitate care este cauza ce sta la baza acestor probleme.

Posibile cauze ale abdomenului marit

Cresterea in volum a abdomenului poate fi rezultatul mai multor factori, cum ar fi prezenta unui chist sau existenta unei tumori in zona abdominala. Iata cateva posibile cauze pentru abdomenul marit:

• Chisturile ovariene

• Colecistita – este cauzata de pietrele din vezicula biliara, care blocheaza canalul coledoc si duce la inflamarea acesteia

• Cancer de colon

• Cancer renal

• Cancer hepatic

• Cancer de stomac

• Boala Crohn – o afectiune inflamatorie cronica, ce produce o inflamatie a mucoasei tubului digestiv

• Anevrism de aorta abdominala – o zona slabita si umflata in peretele aortei, ce poate duce la slabirea si ruperea ei, lucru care poate pune viata in pericol prin determinarea unei hemoragii masive

• Abcesul pancreatic – o colectie de material purulent situat in pancreas, care poate duce la o infectie masiva in organism daca nu este tratat cu antibiotice recomandate de medicul curant

• Diverticulita – reprezinta situatia in care diverticulii se infecteaza

• Hidronefroza – consta in marirea rinichilor ca urmare a umplerii excesive a cailor urinare, prin impiedicarea curgerii urinei catre vezica urinara- posibila in litiaza urinara

• Hepatomegalie (ficat marit) si splenomegalie, cand atat ficatul cat si splina se maresc simultan

Semne si simptome care pot insoti cresterea in volum a abdomenului

Abdomenul marit poate veni „la pachet” cu o serie de simptome neplacute cum ar fi:

  • Umflaturi intr-o anumita zona abdominala;
  • Durere abdominala;
  • Senzatie de plenitudine;
  • Stari de greata;
  • Varsaturi;
  • Crestere in greutate neintentionata;
  • Greutate la urinare si in procesul de defecatie;
  • Febra.

La palpare, zona abdominala marita poate fi tare, moale, stabila sau, din contra, mobila.

Daca prezinti simptomele enumerate mai sus, mergi la medic pentru investigatii suplimentare.

Vizita la medic si analize

Medicul iti va face, in primul rand, o evaluare amanuntita a simptomelor resimtite si a istoricului medical. Apoi, in timpul examinarii fizice, medicul iti va cere sa stai intins pe spate si va aplica presiune pe diverse regiuni ale abdomenului, pentru a observa unde simti durere si pentru a depista posibilele organe supradimensionate.

Pentru a determina cu precizie dimensiunea, tipul si localizarea masei abdominale crescute, medicul recomanda, de obicei, teste de imagistica precum radiografia abdominala, tomografia computerizata axiala (scanarea CAT) sau ecografia abdominala cu ultrasunete.

Daca rezultatele obtinute in urma acestor tehnici nu sunt concludente, medicul poate solicita efectuarea unei colonoscopii, o investigatie care permite examinarea detaliata a colonului. De asemenea, pot fi necesare analize de sange care sa puna in evidenta nivelul hormonal si care pot depista existenta unei infectii in organism.

Femeile care sufera de chisturi ovariene ar putea fi indrumate sa faca o ecografie transvaginala cu ultrasunete, pentru a exlude sau confirma existenta unor afectiuni ale ovarelor sau ale uterului.

Tratamentul abdomenului marit depinde de rezultatele obtinute in urma testelor recomandate de medic si poate consta in medicatie, interventie chirurgicala sau ingrijiri medicale de specialitate.

In lipsa tratamentului adecvat, cresterea in volum a abdomenului cauzata de inflamatii ale organelor poate impune necesitatea interventiei chirurgicale de urgenta. Femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice pot dezvolta numeroase chisturi in ovare, care, daca sunt mari, nu pot fi indepartate decat prin metoda chirurgicala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, lipsa unui diagnostic precis si a unui tratament adecvat pot duce la extinderea celulelor maligne, in cazul in care vinovatul pentru cresterea in volum a abdomenului este, de exemplu, cancerul de colon sau cel hepatic.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0