COVID-19 în sarcină. Tot ce trebuie să știi despre mamă și copilul nenăscut

Dacă ești însărcinată, este posibil să ai întrebări despre cum ar putea să vă afecteze  noul coronavirus pe tine și pe făt. Află în cele ce urmează cum influnțează pandemia de COVID-19 sarcina și ce măsuri de protecție poți lua.

Ce risc de COVID-19 au femeile însărcinate?

Pe de o parte, cercetările au vehiculat ideea că femeile însărcinate nu ar fi mai susceptibile de a se îmbolnăvi de o formă gravă de COVID-19 decât alte persoane, gravidele fiind incluse pe lista persoanelor cu risc moderat (vulnerabile din punct de vedere clinic), ca măsură de precauție. 

Acest lucru are legătură cu faptul că femeile însărcinate pot fi, uneori, mai expuse riscului de a contracta virusuri, cum ar fi cel gripal. Nu este clar dacă acest lucru se întâmplă și în ceea ce privește noul coronavirus, dar, având în vedere că este vorba de un virus nou, este mai sigur ca femeile însărcinate să fie plasate în grupul cu risc moderat.

Pe de altă parte, alte studii¹ afirmă că, deși riscurile absolute pentru rezultate severe asociate cu COVID-19 în rândul femeilor au fost scăzute, femeile însărcinate au prezentat un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 în comparație cu femeile care nu sunt gravide. Această constatare ar putea fi legată de modificările fiziologice din timpul sarcinii, incluzând ritmul cardiac crescut și consumul de oxigen, scăderea capacității pulmonare și un risc crescut de boală tromboembolică. 

În timp ce riscul crescut de boală severă legată de sarcină a fost evident în aproape toate analizele stratificate, femeile însărcinate cu vârste cuprinsă între 35-44 de ani cu COVID-19 au fost de aproape patru ori mai susceptibile de a necesita ventilație invazivă și au avut un risc de deces de două ori mai mare decât femeile care nu se încadrau în această grupă de vârstă. 

Gravidele cu COVID-19 și boli subiacente, risc crescut de boală gravă

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, femeile însărcinate care au vârsta de peste 35 de ani, sunt supraponderale sau obeze și au afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea și diabetul zaharat, par să aibă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă a bolii COVID-19 în caz de infectare cu noul coronavirus. Când femeile însărcinate fac COVID-19 în formă severă, ele par, de asemenea, să aibă un risc mai mare a avea nevoie de îngrijiri în unitățile de terapie intensivă decât femeile aflate la vârsta reproductivă, care nu sunt însărcinate.

În sarcină este obligatorie testarea pentru noul coronavirus?

OMS recomandă ca femeile gravide cu simptome de COVID-19 să fie prioritare pentru testare. Dacă au boala, este posibil să aibă nevoie de îngrijire specializată.

Dacă gravida este infectată cu noul coronavirus, îl poate transmite fătului?

Specialiștii spun că este posibil ca gravida să transmită coronavirusul către făt înainte de a se naște. Totuși, în cazurile documentate în care acest lucru s-a întâmplat, starea copilului odată născut s-a îmbunătățit. În cazul în care boala COVID-19 este suspectată sau confirmată la o gravidă, lucrătorii din domeniul sănătății trebuie să ia toate măsurile de precauție adecvate pentru a reduce riscurile de infecție pentru ei și restul personalului medical, inclusiv igiena mâinilor și utilizarea adecvată a îmbrăcămintei de protecție, cum ar fi mănuși, halat și mască medicală.

Dacă gravida este infectată cu noul coronavirus, riscă un avort?

Pe baza a ceea ce se știe în prezent, gravidele ar putea prezenta un risc crescut de evenimente adverse, cum ar fi nașterea prematură. Nu există însă dovezi ferme că noul coronavirus provoacă avort spontan sau că afectează modul în care copilul se dezvoltă în timpul sarcinii.

Ce trebuie să facă o gravidă dacă prezintă simptome de COVID-19?

Dacă femeia însărcinată are febră, tușește sau se confruntă cu dificultăți de respirație, e necesar să contacteze telefonic medicul și să urmeze instrucțiunile acestuia. Dacă ai COVID-19 în sarcină, tratamentul va avea ca scop ușurarea simptomelor și poate include multe lichide și odihnă, precum și utilizarea unor medicamente pentru reducerea febrei și a tusei. Dacă starea se agravează, se va cere ajutor medical de urgență.

Gravida cu COVID-19 trebuie să nască prin cezariană?

Potrivit OMS, gravida bolnavă de COVID-19 nu trebuie să nască prin cezariană. Această operație se va folosi numai atunci când se justifică din punct de vedere medical. Modul de naștere ar trebui să fie individualizat și bazat pe preferințele viitoarei mame, alături de indicațiile date de medic.

Ce măsuri de prevenire a bolii COVID-19 se pot lua în sarcină?

Și gravidele, la fel ca restul populației, trebuie să respecte măsurile generale de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus.

Spălatul pe mâini în mod regulat

Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun (trebuie să facă spumă) timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, e necesară folosirea unui gel dezinfectant pentru mâini, care să conțină 70% alcool, cum este Guard X.

Purtarea unei măști de protecție

La ieșirea din casă, gravida va purta masca de protecție atât în spațiile închise (magazine, instituții, transport public etc.), cât și în spațiile deschise.

Evitarea deplasărilor care nu sunt necesare

În sarcină, în contextul pandemiei de COVID-19, e bine ca femeia să rămână acasă cât mai mult posibil, iar când iese din casă, e indicat să urmeze îndrumările privind distanțarea socială, cum ar fi să păstreze 2 metri distanță față de alte persoane și să stea departe de oricine pare să aibă simptome de COVID-19 (febră, tuse, probleme de respirație).

Respectarea programărilor stabilite împreună cu medicul

Sarcina trebuie supravegheată, așa că gravida va merge consecvent la toate testele de sânge, ecografiile și programările pe care le-a stabilit în acord cu medicul, cu excepția cazului în care acesta îi spune explicit să nu se prezinte la programare.

Administrarea unui vaccin împotriva gripei și a tusei convulsive

Administrarea vaccinurilor recomandate în timpul sarcinii sunt utile atât pentru gravidă, cât și pentru făt. Și gripa, și COVID-19 sunt ambele boli respiratorii care se pot răspândi ușor de la o persoană la alta. Pentru că nu se cunoaște modul în care aceste două virusuri pot interacționa în timpul sezonului gripal și având în vedere că deocamdată nu este pe piață un vaccin disponibil pentru a proteja împotriva noului coronavirus, e bine să se realizeze protecția împotriva gripei prin administrarea vaccinului antigripal. 

Și restul persoanelor care locuiesc în gospodărie cu o femeie însărcinată ar trebui să se vaccineze, pentru a se proteja pe ei, dar și pe ea. De asemenea, în sarcină e bine să se administreze și vaccinul împotriva tusei convulsive (dTpa), pentru a proteja copilul împotriva acestei afecțiuni, care poate avea simptome similare cu COVID-19.

Suplimentarea cu vitamina D

În sarcină, se va lua în considerare administrarea unui supliment de vitamina D, care este oricum recomandat tuturor femeilor gravide. Au existat unele rapoarte conform cărora persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D prezintă un risc crescut de complicații respiratorii grave dacă dezvoltă COVID-19. În rest, pentru o cât mai bună stare de sănătate a gravidei, se recomandă o dietă bazată pe legume, fructe, leguminoase, proteine slabe, cereale integrale, o hidratare corespunzătoare și efectuarea unor exerciții fizice potrivite pentru perioada sarcinii.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Pregnancy and coronavirus
https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/people-at-higher-risk/pregnancy-and-coronavirus/
Centers for Disease Control and Prevention - Update: Characteristics of Symptomatic Women of Reproductive Age with Laboratory-Confirmed SARS-CoV-2 Infection by Pregnancy Status — United States, January 22–October 3, 2020
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6944e3.htm?s_cid=mm6944e3_w
1. Studiul „Update: Characteristics of Symptomatic Women of Reproductive Age with Laboratory-Confirmed SARS-CoV-2 Infection by Pregnancy Status — United States, January 22–October 3, 2020”, apărut în MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:1641–1647. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6944e3, autori: Zambrano L.D., Ellington S., Strid P. et al.
CDC - COVID-19 and pregnancy 
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html
WHO - Coronavirus disease (COVID-19): Pregnancy and childbirth
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-pregnancy-and-childbirth

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0