COVID-19: Aproape 80% dintre persoanele infectate nu știu că poartă virusul

Oamenii de știință sugerează că undeva între 25% și până la 80% dintre persoanele bolnave de COVID-19 nu știu că poartă virusul SARS-CoV-2. Acest fenomen permite ca noul coronavirus să se răspândească mai rapid pe cale comunitară. Experții sunt de părere că purtătorii asimptomatici sunt unul dintre motivele cele mai importante pentru care trebuie să purtăm masca mereu când ne aflăm în public. 

Așadar, este important de luat aminte că există persoane în jurul nostru care au COVID-19, dar nu sunt conștiente de acest lucru, și care pot da mai departe cu ușurință virusul. Prima dată când această ipoteză a fost verbalizată a fost la începutul lunii aprilie 2020, când directorul Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolii (CDC), Robert Redfield, a discutat acest aspect într-un interviu public. 

Acesta a declarat că se primiseră, la momentul respectiv, mai multe confirmări asupra faptului că există un număr semnificativ de persoane infectate care rămân asimptomatice, deci în necunoștință de cauză. La acel moment se vehicula un procent de 25% din populația infectată. 

Ulterior, la numai câteva zile de la declarațiile lui Redfield, un grup de cercetători din Islanda au raportat că 50% din cazurile persoanelor depistate cu virusul SARS-CoV-2 nu au manifestat simptome.  
Potrivit unui raport1 al CDC, oameni de știință din Singapore au identificat șapte grupuri de cazuri în care transmisia presimptomatică a fost cea mai plauzibilă explicație pentru incidența de cazuri secundare. 
Acest raport a fost susținut de alte cercetări publicate ulterior, care sugerau faptul că persoanele fără simptome sunt sursa a 44% din cazurile diagnosticate cu COVID-19.  În plus, un studiu2 publicat în aceeași perioadă cu cercetările menționate a confirmat faptul că persoanele infectate ar putea fi cel mai contagioase în perioada dinaintea manifestării de simptome. Nu în ultimul rând, o serie de cercetări publicate la finalul lunii mai 2020 au indicat faptul că un număr foarte ridicat de persoane bolnave de COVID-19 ar putea fi complet asimptomatice. 

Mai precis, unul dintre aceste studii a semnalat că 104 din 128 de persoane, adică 81%, aflate pe un vas de croazieră, care au fost confirmate cu virusul SARS-CoV-2, nu au prezentat niciun simptom. 
Într-o altă cercetare, oamenii de știință au raportat că 42% dintre persoanele testate pozitiv pentru noul coronavirus nu s-au plâns de niciunul din simptomele asociate cu boala. Potrivit lui Redfield, din rândul persoanelor cu simptome, majoritatea manifestă o cantitate virală semnificativă la nivelul compartimentului orofaringian, la aproximativ 48 de ore înainte de apariția primelor simptome. Acest fapt explică viteza cu care virusul continuă să se răspândească în comunitate, având în vedere procentul foarte mare de persoane asimptomatice. 

Cum funcționează procesul de transmitere a virusului?

Experții în sănătate semnalează modul complet aleatoriu prin care se produce transmiterea virusurilor ce provoacă infecții respiratorii. Conform doctorului William Schaffner, de la Vanderbilt University Medical Center din Tennessee, Statele Unite ale Americii, acest fenomen este în avantajul virusului, pentru că multe persoane asimptomatice transmit virusul mai departe, fără a ști că sunt bolnave.

Odată ce simptomele apar, transmisia este restricționată, pentru persoana bolnavă limitează contactul cu cei din jur. Pentru a demonstra cât de repede se poate transmite virusul prin intermediul persoanelor care nu știu că îl poartă, medicul James Hildreth, președintele Meharry Medical College, a ilustrat mecanismul de răspândire printr-un apel la populație. Acesta a declarat că specialiștii care studiază răspândirea virală asignează virusurilor un număr, ce e asocat cu rata de reproducere. De exemplu, virusul responsabil pentru pojar este unul dintre cele mai contagioase de pe planetă, iar numărul său de reproducere se situează undeva între 12 și 18. În comparație, virusul SARS-CoV-2 are un număr de 4, ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată are potențialul de a transmite virusul mai departe către alte patru persoane, în rândul unui segment de populație susceptibil. 

Așadar, printr-un simplu calcul mathematic se ajunge la concluzia că numărul de persoane infectate s-ar putea dubla la fiecare șase zile sau mai puțin. Cu toate acestea, în anumite părți ale lumii, e posibil ca numărul de persoane infectate să se dubleze chiar mai devreme, o dată la fiecare trei zile. Hildreth a încheiat prin a preciza că noul coronavirus a debutat în luna decembrie a anului 2019 într-o piață din Wuhan, China, și a ajuns să infecteze 1.4 milioane de persoane, în patru luni, ceea ce e grăitor în sine. 

Experții în sănătate amintesc că, atunci când ne confruntăm cu un asemenea tip de virus, tot ce putem face e să limităm, pe cât posibil, riscul de transmitere și să fim conștienți, în acest caz, de posibilitatea de a fi asimptomatici. 

Purtarea măștii de protecție este extrem de importantă

După o comunicare inițială, conform căreia masca trebuie purtată numai dacă ești bolnav, CDC a înlocuit declarația cu recomandarea purtării de mască în orice spațiu public. Acest lucru se întâmpla în aprilie 2020. Pe lângă aceasta, CDC și-a reactualizat, în mod constant, seria de recomandări cu privire la purtarea corectă a măștii. Cele mai noi informații sugerează că măștile din material nu sunt suficient de eficiente în protejarea împotriva virusului, motiv pentru care se recomandă fie purtarea unei măști cu filtre, fie purtarea atât a unei măști din material, cât și a uneia medicale, simultan. 

CDC a comunicat recent că, la începutul pandemiei, s-a inițiat recomandarea purtării măștilor din material pentru simplul motiv că nu existau suficiente măști cu filtre conforme pe piață, iar populația generală trebuia încurajată să se protejeze pe orice cale. 

În momentul de față, există suficientă ofertă pentru cerere, iar măștile adecvate pot fi cumpărate din orice farmacie. Potrivit experților, masca este cel mai important aliat împotriva contractării virusului, cât și împotriva transmiterii acestuia mai departe, mai ales de către asimptomatici. Este important să ne gândim că, prin purtarea măștii, ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei dragi nouă, precum și pe toți ceilalți cu care intrăm în contact. În plus, este o dovadă de spirit civic și grijă pentru comunitate pe care trebuie să o împărtășim.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Raportul Presymptomatic Transmission of SARS-CoV-2 — Singapore, January 23–March 16, 2020, publicat în Morbidity and Mortality Weekly Report (CDC), autori: Wycliffe E. Wei et al.
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6914e1.htm?s-cid=mm6914e1_e&deliveryName=USCDC_921-DM24694 
2.Studiul Temporal dynamics in viral shedding and transmissibility of COVID-19, publicat în Nature Medicine, în aprilie 2020, autori: Xi He et al.
Link: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0869-5 
Centers for Disease Control and Prevention - Considerations for Wearing Masks - https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover-guidance.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0