Constipație după diaree? 5 cauze posibile

Unele persoane pot avea constipație după ce tocmai s-au confruntat cu diareea sau invers. Deși este mai puțin obișnuit, unele medicamente sau modificări dietetice pot afecta mișcările intestinului și pot provoca aceste schimbări surprinzătoare.

Pentru a afla de ce constipația apare după diaree sau invers, medicul trebuie să verifice alte simptome pe care pacientul le mai are. Astfel, tratamentul poate să varieze în funcție de cauza problemei.

Din ce cauză poate apărea constipația după diaree?

Deși această situație nu este una obișnuită, se poate totuși întâmpla ca o persoană care tocmai a avut diaree să se confrunte apoi cu constipația. Iată de ce:

1. Alimentația

Dieta unei persoane poate provoca adesea modificări ale mișcărilor intestinale. Unele alimente pot irita intestinele, deși aceste alimente iritante pot varia de la o persoană la alta.

Unii oameni pot avea intoleranță sau alergie la anumite alimente. Alergiile alimentare obișnuite ar putea duce  de asemenea, la simptome pe termen lung, cum ar fi diareea cronică. Acești alergeni alimentari obișnuiți includ laptele de vacă, unele cereale, cum ar fi grâul, soia, ouăle, fructele de mare sau fructoza. Dacă o persoană are diaree, este posibil ca, în încercarea de a se trata, să consume prea multă pâine prăjită și orez, de exemplu, și apoi să constate că a apărut constipația.

Dacă simptomele apar ocazional, dar sunt suficient de frecvente pentru a fi deranjante, persoana afectată poate ține un jurnal alimentar în care să noteze ce mănâncă la fiecare masă, pentru a identifica ce anume declanșează aceste probleme.

2. O viroză intestinală

O infecție stomacală sau intestinală poate provoca modificări temporare în mișcările intestinale ale unei persoane. De exemplu, norovirusul, care este o infecție virală temporară în stomac sau intestine, poate provoca diaree. Simptomele apar pe măsură ce intestinele se inflamează, ceea ce face mai dificilă absorbția apei, situație care provoacă diaree.

Unele simptome, cum ar fi febra mare, pot deshidrata corpul, ceea ce ar putea duce la o schimbare a simptomelor de la constipație la diaree. Alte semne ale unei infecții stomacale includ pierderea poftei de mâncare, febra, frisoanele, durerile de cap, vărsăturile și durerile de stomac.

3. O reacție la medicamente

În unele cazuri, modificările drastice ale mișcărilor intestinale ar putea fi cauzate de un medicament. Potrivit unei analize¹, unele medicamente pot avea efecte secundare gastrointestinale similare cu simptomele sindromului de intestin iritabil sau cu ale bolii inflamatorii intestinale. Aceste medicamente includ antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), antipsihotice, antidepresive și metformină.

Oricine se confruntă cu probleme gastro-intestinale după ce a început tratamentul cu un nou medicament sau a ajustat o doză trebuie să se adreseze medicului. Unele dintre aceste modificări pot fi temporare și se vor regla pe măsură ce organismul se obișnuiește cu un medicament. Însă fiecare organism reacționează diferit, motiv pentru care este indicat să se ceară sfatul medicului.

4. Sarcina

Sarcina provoacă diverse modificări în organism. Fluctuațiile hormonale pot afecta timpul de tranzit al mișcărilor intestinale, cauzând diaree sau constipație. De exemplu, progesteronul crescut în timpul sarcinii poate să reducă motilitatea intestinului, ceea ce poate cauza constipație în până la 38% dintre sarcini.

5. Tulburări digestive subiacente

O persoană care suferă în mod regulat de constipație după diaree poate avea o tulburare digestivă subiacentă, cum ar fi:

Sindromul de intestin iritabil

Această boală poate provoca fluctuații ale texturii și consistenței mișcărilor intestinale. Simptomele sindromului de intestin iritabil pot varia de la o persoană la alta, dar aceste modificări apar în general împreună cu alte simptome distinctive, cum ar fi oboseala, durerea abdominală, balonarea, flatulența, mucusul în scaun.

Simptomele pot apărea, de asemenea, din cauza altor factori declanșatori, cum ar fi consumul unui aliment la care corpul are sensibilitate, stresul cronic sau modificări ale bacteriilor intestinale.

Există tipuri diferite de sindrom de intestin iritabil, clasificate în funcție de simptomele pe care le are persoana afectată, cum ar fi ori constipație, ori diaree, ori atât diaree, cât și constipație.

Boala inflamatorie intestinală

Bolile inflamatorii intestinale includ mai multe afecțiuni, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă. Acestea se pot dezvolta dacă răspunsurile autoimune nu funcționează corect și deci nu răspund corect la declanșatoare. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aceste afecțiuni provoacă inflamații cronice în diferite părți ale tractului digestiv. 

Simptomele IBD pot include diaree regulată și persistentă și dureri abdominale. Alte simptome pot include oboseala, scăderea în greutate și sângerarea rectală. Simptomele pot apărea ca răspuns la anumite alimente sau alte declanșatoare.

Cum se tratează aceste probleme intestinale?

Tratamentele pentru constipație și diaree vor varia în funcție de cauza principală și de severitatea simptomelor. În unele cazuri, persoana afectată poate avea nevoie doar de modificări minore, cum ar fi consumul unei cantități mai mari de lichide și adăugarea mai multor fibre în dietă pentru a îmbunătăți consistența scaunului.

Atunci când o viroză ușoară a stomacului este de vină pentru diaree și constipație, medicul poate recomanda un aport mai mare de lichide (apă, supă de legume preparată în casă, băuturi electrolitice). După eliminarea infecției, se pot prescrie probiotice pentru a reface numărul de bacterii intestinale bune.

Dacă diareea urmată de constipație are legătură cu sindromul de intestin iritabil, medicul poate recomanda diferite modalități de a controla declanșatorii bolii în fiecare caz. O serie de tratamente pot fi utile, inclusiv:

  • medicamente pentru ușurarea simptomelor specifice, precum diaree sau constipație
  • modificări ale dietei sau administrarea de suplimente alimentare cu fibre pentru a îmbunătăți consistența scaunului
  • administrarea de probiotice
  • terapie de relaxare pentru a reduce nivelul de stres și anxietate.

Cât despre bolile inflamatorii intestinale, acestea necesită controale medicale regulate, proceduri de imagistică, cum ar fi colonoscopia și anumite tratamente medicamentoase cu antiinflamatoare, imunosupresoare sau medicamente specifice pentru ușurarea diareei sau a constipației. Unele persoane cu boli inflamatorii intestinale pot necesita intervenții chirurgicale.

Cum se poate preveni constipația după diaree?

Prevenirea constipației după diaree sau prevenirea acestor probleme separat nu este mereu posibilă. Unele metode ar putea să fie, totuși, de ajutor: o bună hidratare zilnică, o dietă bogată în fibre, evitarea supraalimentării, respectarea regulilor de igienă la prepararea mâncărurilor și la consumul lor, suplimentarea cu probiotice, reducerea nivelului de stres și a anxietății, evitarea fumatului și limitarea consumului de alcool.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Symptoms & Causes of Diarrhea
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/symptoms-causes
NCBI - Drug-induced gastrointestinal disorders
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5369702/
1. Studiul „Drug-induced gastrointestinal disorders”, apărut în Frontline Gastroenterol. 2014 Jan; 5(1): 49–57. 2013 Jun 19. doi: 10.1136/flgastro-2013-100316, autori: H. L. Philpott et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0