Coada calului - pentru ce afectiuni e benefica si cum poti folosi aceasta planta

Coada calului, denumită științific Equisetum arvense, este o plantă folosită în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri. În Roma Antică, de exemplu, această plantă era folosită atât pe post de medicament, cât și pe post de aliment.

Coada calului o plantă care s-a folosit ca remediu natural din timpurile Antichității romane și grecești. În mod tradițional, remediile cu coada calului erau utilizate pentru a opri sângerarea și a vindeca rănile, dar și pentru a trata tuberculoza și problemele renale, precum pietrele la rinichi. Rudă apropiată a ferigii, coada calului crește în zone din Europa, Asia, Orientul Mijlociu și America de Nord.

Consumată sub formă de ceai, macerat sau tinctură, această plantă medicinală este folosită și în zilele noastre ca remediu natural pentru tratarea multor probleme de sănătate și afecțiuni, începând de la reducerea umflăturilor ori scăderea în greutate, până la bolile renale, artrită, tuberculoză și afecțiuni ale vezicii biliare. 

Coada calului este planta cu cea mai mare concentrație de siliciu, mineral important pentru organism. Ingredientele active din coada calului au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, acestora datorându-se multe dintre beneficiile acestei plante.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficii coada calului

Coada calului este o plantă cu calități nutriționale deosebite, conținând siliciu și calciu în concentrații importante. De asemenea, această plantă conține și fier, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, seleniu, sodiu și zinc, dar și vitamine precum A, B2, B3, B5, C și E.

Antioxidanții precum flavonoidele, saponinele și taninul se regăsesc, de asemenea, în coada calului. Iată în ce situații poate fi util acest remediu:

Contribuie la combatarea afecțiunilor de la nivelul tractului urinar

Infecțiile urinare, dar și alte probleme ale aparatului urinar pot fi tratate cu ajutorul infuziei de coada calului. Inflamația este combătută de ingredientele active din această plantă, iar bacteriile sunt eliminate mai ușor. Având și proprietăți diuretice, acest ceai stimulează urinarea și detoxifierea aparatului urinar. Întreabă medicul dacă, pe lângă tratamentul indicat de el, poți bea și ceai de coada calului.

Totodată, persoanele care suferă de pietre la rinichi pot consuma ceai de coada calului în paralel cu tratamentul recomandat de medic, pentru accelerarea procesului de eliminare a acestora.

Ajută la menținerea oaselor sănătoase și puternice

Coada calului conține, cum spuneam, cantități mari de siliciu, care este un mineral necesar pentru oase sănătoase. Unele studii științifice au arătat că extractul de coada calului poate menține densitatea osoasă, prevenind osteoporoza sau încetinind evoluția acesteia.

Poate elimina sarea în exces din organism

Remediile cu coada calului pot fi utilizate pentru a elimina fluidele și sarea în exces din organism, datorită proprietăților diuretice. În caz de afecțiuni renale ori de edem, această plantă poate fi folosită pentru proprietățile sale diuretice. Totodată, și balonarea specifică menstruației poate fi combătută cu ajutorul ceaiului de coada calului.

Coada calului ajută și la creșterea părului

Coada calului conține siliciu, care contribuie la creșterea părului, precum și la repararea firelor de păr degradate. Această plantă este benefică pentru păr și atunci când e consumată sub formă de ceai, dar și când este aplicată direct pe păr, sub formă de mască ori pentru clătirea părului după șamponare.

Fortifică unghiile

Tot datorită conținutului mare de siliciu, coada calului poate fi folosită și pentru fortificarea unghiilor. Poți bea ceai de coada calului câteva săptămâni, însă poți folosi și tinctura de coada calului aplicată direct pe unghii.

Tratează umflăturile

Dacă ai o gleznă inflamată sau orice altă zonă din corp umflată, poți să aplici comprese cu ceai din coada calului, care vor accelera procesul de combatere a inflamației.

Cum să prepari ceai de coada calului?

Fierbe două lingurițe de coada calului într-o cană de apă, cam 250-300 de ml. Lasă să fiarbă timp de 5 minute, apoi mai lasă încă 10 minute la infuzat. Strecoară ceaiul și bea-l, dar nu mai mult de 3 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Ceiaul se poate folosi nu doar intern, ci și extern în băi de șezut pentru reducerea hemoroizilor, în băi locale pentru reducerea transpirației, dar și pentru sănătatea și frumusețea părului.

Ce remedii din coada calului mai poți folosi?

În afară de ceai, mai poți face din coada calului un macerat la rece. Într-o cană sau alt vas, peste o lingură de plantă pui apă la temperatura camerei și lași timp de 8 ore să se macereze. Apoi, strecori lichidul și îl bei pe stomacul gol cu 30 de minute înainte de mesele principale ale zilei.

O altă metodă de a utiliza intern planta de coada calului este sub formă de pulbere. Se râșnește bine planta uscată și se ia câte o linguriță rasă de 3 ori pe zi, se ține sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu un pahar cu apă.

Extern, pentru a trata durerile articulare, de exemplu, se pot face cataplasme cu coada calului. Amesteci două linguri de pulbere de coada calului cu apă caldă pentru a obține o pastă mai tare, aplici pasta pe articulația dureroasă, acoperind-o cu un pansament ocluziv (găsești la farmacie), și o menții pentru 4-5 ore.

Contraindicații coada calului

Nu se recomandă administrarea remediilor din coada calului pentru perioade lungi, întrucât rinichii pot fi afectați. Totodată, administrarea îndelungată poate cauza deficit de vitamina B1. Dacă medicul de familie sau un medic fitoterapeut ți-a recomandat coada calului, întreabă pe ce perioadă poți folosi aceste remediu în siguranță.

În perioada sarcinii și alăptării, este contraindicat orice remediu cu coada calului, întrucât nu se cunosc efectele pe care această plantă le poate avea asupra fătului.

Și persoanele care fac exces de alcool pot avea probleme dacă își administrează remedii cu coada calului, deoarece acestea au adesea de-a face cu deficitul de vitamina B1, iar coada calului, cum spuneam, poate contribui la deficit.

Este indicat ca orice remediu, fie și natural, să nu fie luat după ureche, deoarece sunt cazuri în care poate face mai mult rău decât bine. Și dacă ești o persoană sănătoasă în general, dar mai ales dacă suferi de anumite boli cronice și te afli în tratamente medicamentoase, e important să ceri sfatul medicului înainte de a lua remedii naturale, deoarece pot interfera negativ cu medicamentele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Mount Sinai – Horsetail
https://www.mountsinai.org/health-library/herb/horsetail
Pub Med – Anabolic therapy with Equisetum arvense along with bone mineralising nutrients in ovariectomized rat model of osteoporosis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27298503/
Studiul „Anabolic therapy with Equisetum arvense along with bone mineralising nutrients in ovariectomized rat model of osteoporosis”, apărut în Indian J Pharmacol. May-Jun 2016;48(3):312-5. doi: 10.4103/0253-7613.182880, autori: Swati D. Kotwal, Smita R. Badole


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0