Cele mai frecvente mituri despre boala Parkinson, demontate

Boala Parkinson este o afectiune a sistemului nervos caracterizata, in primul rand, de afectarea capacitatilor locomotorii.

Din pacate, pacientii si rudele acestora inteleg destul de putine despre aceasta boala si, astfel, se nasc miturile nefondate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Boala Parkinson afeteaza pacientul numai din punct de vedere fizic – Fals! Intr-adevar, primele semne si simptome ale bolii sunt de natura fizica, in general, de natura locomotorie: tremurul, pierderea mobilitatii si a echilibrului. Insa Parkinson afecteaza si functiile cognitive, afectand memoria si capacitatea de intelegere, precum si personalitatea pacientului. Depresia si problemele de concentrare sunt, de asemenea, simptome des intalnite la pacientii diagnosticati cu Parkinson.

Boala Parkinson cauzeaza intotdeauna tremur – Fals! Este adevarat ca tremurul este cel mai frecvent si cunoscut simptom al bolii Parkinson, insa nu toti pacientii cu Parkinson au de-a face cu acest simptom. Tremurul poate fi, de asemenea, simptom al unor alte boli precum scleroza multipla, infarctul ori traumatismele cerebrale. In Parkinson, tremurul apare si in perioada de repaus, atunci cand musculatura este relaxata si, de cele mai multe ori, apare pe o singura parte a corpului la inceput.

Boala Parkinson cauzeaza miscari bruste, spontane – Fals! Acest simptom este cauzat de dischinezie, ce poate aparea ca efect secundar in urma administrarii medicamentelor pe baza de levodopa, folosite pentru tratarea Parkinsonului. Insa nu boala in sine provoaca dischinezia.

Parkinson este o boala specifica batranetii – Fals! Cu toate ca majoritatea pacientilor cu Parkinson au peste 62 de ani, aceasta boala poate debuta si mai devreme. Un procent de 2% dintre pacientii cu Parkinson sunt mai tineri de 40 de ani.

Levodopa, substanta activa folosita cel mai des in tratarea Parkinsonului, nu mai actioneaza dupa 5 ani de tratament –Fals! Levodopa poate tine sub control simptomele cauzate de Parkinson timp de zeci de ani. Levodopa nu amelioreaza toate simptomele acestei boli, ci in special pe cele locomotorii.

Boala Parkinson se poate vindeca – Fals! Cu toate ca simptomele acestei boli pot fi tinute sub control prin medicatie, la acest moment nu exista niciun tratament care sa vindece aceasta boala a sistemului nervos central. Oamenii de stiinta fac cercetari pe aceasta tema, incercand sa gaseasca metode de a opri sau de a incetini evolutia Parkinsonului.

Administrarea tratamentului e singurul lucru pe care il poti face pentru tratarea bolii Parkinson – Fals! Pe langa tratamentul medicamentos, pacientul cu Parkinson poate face multe lucruri care ii pot fi de ajutor. Adoptarea unei diete sanatoase, precum si practicarea exercitiilor fizice vor ajuta pacientul atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional. O dieta sanatoasa mentine organismul sanatos si previne o serie de afectiuni asociate, care ar putea agrava starea pacientului, in timp ce practicarea unui sport creste puterea si flexibilitatea musculara, ajutand pacientul sa se mentina cat mai independent.

 

 

Boala Parkinson se manifesta la fel la toti pacientii – Fals! Aceasta afectiune se manifesta in mod diferit de la un pacient la altul. Rapiditatea cu care progreseaza boala, precum si severitatea simptomelor difera in functie de fiecare pacient. Niciun medic nu poate face un pronostic exact cu privire la evolutia bolii Parkinson in cazul unui pacient.

Daca primesti diagnosticul de Parkinson, nu mai poti face mare lucru – Fals! Chiar daca este o boala incurabila, Parkinsonul poate fi tinut sub control prin tratament medicamentos si prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

Pacientul care primeste diagnosticul de Parkinson trebuie sa se informeze cat mai bine despre aceasta boala, sa isi accepte boala si apoi sa faca tot posibilul pentru a-si trai viata la intensitate maxima, in ciuda diagnosticului primit.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0