Cei care beau ceai verde trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși [studiu]

Consumul de ceai verde de cel puțin trei ori pe săptămână crește speranța de viață și are beneficii pentru organism, arată un studiu recent, publicat într-un jurnal al Societății Europene de Cardiologie.

Oamenii beau ceai din mai multe motive, care pot varia în funcție de cultură, tradiție și preferințe personale. Multe persoane se bucură de gustul și de aroma acestei băuturi, având în vedere că, în afară de ceaiul verde și cel negru sau cel alb, există o diversitate de ceaiuri din fructe și plante dintre care se poate alege. 

Anumite ceaiuri, precum cele din plante ca mușețelul sau roinița, sunt cunoscute pentru proprietățile lor de relaxare și reducere a stresului. Altele, cum este ceaiul verde, ajută la concentrare, la sporirea energiei și la combaterea inflamației din corp. În plus, consumul de ceai poate fi o activitate socială, aducând oamenii împreună pentru a petrece timp de calitate și a împărtăși povești sau gânduri în timp ce savurează o ceașcă de ceai.

Un consum regulat de ceai pare să aibă și un beneficiu foarte important pentru sănătate, fiind asociat cu un risc scăzut de boli cardiovasculare, consideră cercetătorii implicați într-un studiu recent. Se pare că efectele favorabile pentru sănătate vin mai ales din consumul de ceai verde, pentru persoanele care preferă această băutură pe termen lung.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Consumul de ceai prelungește viața?

Analiza a inclus 100.902 participanți fără istoric de infarct, accident vascular cerebral (AVC) sau cancer. Participanții au fost clasificați în două grupe: cei care beau frecvent ceai (de trei sau de mai multe ori pe săptămână) și cei care nu beau ceai niciodată sau beau rar (de mai puțin de trei ori pe săptămână). Apoi, aceștia au fost urmăriți timp de 7 ani.

Consumul regulat de ceai a fost asociat cu mai mulți ani fără probleme de sănătate și cu o speranță de viață crescută. De exemplu, analiza a estimat că băutorii de ceai „înrăiți” cu vârste de 50 de ani, dacă s-ar confrunta cu o boală de inimă, ar dezvolta boala coronariană sau atacul cerebral cu 1,4 ani mai târziu decât cei care beau ceai rar sau nu beau deloc.

Comparativ cu persoanele care nu beau ceai deloc sau beau rar, cei care îl consumă frecvent au un risc mai mic cu 20% de a face un atac de cord sau un AVC și mai mic cu 22% de a dezvolta o boală cardiacă fatală.

Influența potențială a schimbărilor în comportamentul legat de consumul de ceai a fost analizată la o subcategorie de 14.081 de participanți, cu evaluare în două momente. Durata între cele două evaluări a fost de 8 ani, respectiv de 5 ani după al doilea sondaj. S-a concluzionat că acele persoane care consumau ceai în mod obișnuit și și-au menținut obiceiul aveau un risc de boala cardiacă și AVC cu 39% mai scăzut și un risc de boală cardiacă fatală cu 56% mai mic comparativ cu cei care au continuat să nu bea ceai deloc sau să bea arareori.

Efectele protectoare ale ceaiului au fost, astfel, mai mari printre persoanele care beau ceai regulat. Analiza mecanismelor acestei asocieri sugerează că principalii compuși din ceai, polifenolii, nu sunt stocați în organism pe termen lung. Astfel, aportul frecvent de ceai pe o perioadă lungă poate fi necesar pentru a se obține efectul cardioprotector.

Ceaiul verde, asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare

Într-o subanaliză a tipului de ceai, consumul de ceai verde a fost asociat cu un risc de boli cardiovasculare și AVC mai mic cu 25%. Nicio asociere semnificativă nu s-a observat în ceea ce privește ceaiul negru, mai ales că persoanele care beau ceai frecvent îl preferau pe cel verde celui negru.

De ce aportul de ceai verde poate fi mai util?

Ar putea fi vorba de doi factori. În primul rând, ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli, care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc pentru acestea, precum hipertensiunea și dislipidemia. Ceaiul negru este complet fermentat și, în timpul acestui proces, polifenolii și pot pierde din calitatea antioxidantă. În al doilea rând, ceaiul negru este de multe ori băut cu lapte. Cercetări anterioare au arătat că această combinație contracarează efectul favorabil pentru sănătate în ceea ce privește funcția cardiovasculară.

Efectele protectoare ale ceaiului, mai accentuate în cazul bărbaților

Analiza pe genuri a arătat că efectele protectoare ale consumului regulat de ceai erau mai pronunțate în cazul bărbaților decât al femeilor. Un motiv ar fi, consideră cercetătorii, că 48% dintre bărbații din studiu erau consumatori obișnuiți de ceai, în timp ce dintre femei, doar 20% consumau ceai regulat. Un alt motiv ar fi că femeile au o incidență mai mică a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Aceste diferențe au crescut probabilitatea de a avea rezultate semnificative statistic în rândul bărbaților.

Proiectul este încă în desfășurare, deci e posibil ca rezultatele să devină și mai clare în timp, pe măsură ce vor fi implicate și alte persoane. Autorii concluzionează că studiile randomizate sunt justificate pentru a confirma rezultatele și a furniza dovezi pentru a se putea face recomandări legate de ghiduri alimentare și de stil de viață.

Ceai verde: beneficii importante

Ceaiul verde poate contribui nu doar la reducerea riscului cardiovascular, ci și la accelerarea metabolismului și la arderea grăsimilor, ceea ce îl poate face util în gestionarea greutății corporale. Catechinele din ceaiul verde și alte compuși pot avea efecte pozitive asupra sănătății creierului, contribuind la protejarea celulelor nervoase și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. 

Mai mult, unele cercetări sugerează că aportul de ceai verde poate fi asociat și cu alte beneficii pentru sănătate, mai precis cu un risc redus de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, plămâni, stomac și ficat.

Cum să bei corect ceai verde?

Legat de consum, în primul rând, se recomandă ca acest ceai să fie băut dimineața sau înainte de a face exerciții fizice. În al doilea rând, nu se recomandă consumul de ceai verde împreună cu alte alimente și, pe cât posibil, nu după ora 15:00, deoarece poate provoca insomnii.

Unele cercetări sugerează că aportul de ceai verde în timpul meselor ar putea reduce absorbția anumitor minerale, cum ar fi fierul și calciul. Aceasta se datorează prezenței compușilor numiți taniniuri, care pot lega aceste minerale și le pot face mai dificil de asimilat de către organism. În plus, unii consumatori preferă să savureze gustul și aroma distinctă a ceaiului verde fără să fie influențați de gusturile alimentelor. 

Cu toate acestea, efectul de împiedicare a absorbției mineralelor pare să fie mai semnificativ atunci când se consumă cantități mari de ceai, iar oamenii care au o dietă echilibrată și diversificată nu ar trebui să aibă o problemă majoră în ceea ce privește absorbția nutrienților. 

Alegerea ceaiului verde

Există o varietate largă de ceaiuri verzi disponibile, fiecare cu arome și atribute diferite. Unele persoane preferă un ceai verde pur, altele preferă un amestec cu arome naturale, precum mentă, lămâie sau alte fructe. Când cumperi un ceai verde, asigură-te că iei unul de bună calitate. Dacă îți cumperi un ceai de plante medicinale care nu costă prea mult și totuși este foarte bun, în ce privește ceaiul verde, prețul reflectă calitatea; deci când cumperi o cutie de ceai verde de calitate, o să fie ceva mai scump decât un ceai obișnuit. 

Alegerea apei

Folosește apă proaspătă și curată pentru a pregăti ceaiul - deci nu apă pe care ai încălzit-o deja o dată și s-a răcit. Este recomandat să folosești apă îmbuteliată sau apă filtrată pentru a evita impuritățile care pot afecta gustul ceaiului.

Încălzirea apei

Pentru a prepara un ceai verde, încălzește apa până aproape de punctul de fierbere, dar nu o lăsa să dea în clocot. Pentru ceaiurile verzi, temperatura optimă este de obicei în jur de 75-85 °C, în funcție de tipul de ceai.

Dozarea ceaiului

Folosește o linguriță de ceai (sau un pliculeț) pentru fiecare ceașcă de apă. Cantitatea exactă poate varia în funcție de preferințele personale și de tipul de ceai, dar de obicei este bine să urmezi indicațiile de pe ambalajul ceaiului.

Infuzarea ceaiului

Toarnă apa încălzită peste frunzele de ceai sau pliculeț și lasă să se infuzeze pentru un timp specific, care poate varia între 1 și 3 minute, în funcție de tipul de ceai verde, dar nu mai mult de atât. Supra-infuzarea ceaiului poate duce la gust amar sau astringent, neplăcut.

Scurgere și servire

După ce timpul de infuzare a trecut, strecoară frunzele de ceai sau îndepărtează pliculețul. Ceaiul verde este cel mai sănătos băut ca atare, fără îndulcitori.

Reinfuzare (opțional)

Unele tipuri de ceai verde la plic pot fi reinfuzate de două sau trei ori, fără să își piardă din beneficii. De aceea, citește cu atenție pe ambalajul produsului pentru a afla dacă ceaiul pe care îl cumperi se pretează la reinfuzare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Green tea 
https://www.mountsinai.org/health-library/herb/green-tea
Pub Med - Tea consumption and the risk of atherosclerotic cardiovascular disease and all-cause mortality: The China-PAR project
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31914807/
Studiul „Tea consumption and the risk of atherosclerotic cardiovascular disease and all-cause mortality: The China-PAR project”, apărut în European Journal of Preventive Cardiology (2020). DOI: 10.1177/2047487319894685, autori: Xinyan Wang et al.
IntechOpen - Green Tea and Its Numerous Health Benefits
https://www.intechopen.com/chapters/84058
Studiul „Green Tea and Its Numerous Health Benefits”, apărut în IntechOpen, Published: October 8th, 2022, DOI: 10.5772/intechopen.107368, autori: Ruhul Amin et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0