Ceaiuri benefice în astenia de primăvară

Odată cu schimbarea anotimpului, ni se schimbă și apetitul pentru tipurile de ceaiuri consumate. Venirea primăverii aduce cu sine noi arome, florale, delicate și energizante, propice anotimpului însorit.  Așadar, ceaiurile de primăvară captează bucuria renașterii naturii și propun arome proaspete, ierboase, florale, în baze de ceai verde și alb. Scopul principal al ceaiurilor de primăvară este să energizeze organismul, alungând, astfel, astenia de primăvară și efectele sale neplăcute. 

Ceai verde cu iasomie

Un ceai cu tradiție de 1.000 de ani în cultura chineză, ceaiul verde cu iasomie a pătruns pe continentul european abia la începutul anilor 1900. Floarea de iasomie provine, în mod originar, din Persia, și are numeroase proprietăți benefice organismului, cum ar fi cele antimicrobiene, calmante și anxiolitice. Pentru a realiza blend-ul de ceai cu iasomie, frunzele de arbore de ceai se culeg primăvara și sunt lăsate la uscat până în vară, când incepe sezonul de iasomie. Florile de iasomie trebuie neapărat culese dimineața, și la început de sezon, și sunt preferați bobocii, pentru că aceștia conservă mai multă aromă. Frunzele de ceai se amestecă delicat cu florile de iasomie și se lasă la păstrat împreună, pentru ca aromele celor două ingrediente să se întrepătrundă. 

Ceaiul verde este, în esență, un ceai deosebit de potrivit pentru primăvară, însă combinația dintre personalitatea energizantă a frunzelor tinere de arbore de ceai cu parfumul proaspăt al florilor de iasomie este o invitație la o zi productivă, optimistă și plină de energie. Acest ceai ajută la calmarea minții, sporirea capacității de concentrare, relaxarea mușchilor și redarea unei stări generale de bine.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Preparare:
Se infuzează, în 400 ml apă fierbinte (nu clocotită), o linguriță de ceai verde cu iasomie, pentru aproximativ 2-3 minute. Atenție, nu lăsa ceaiul la infuzat mai mult de 3 minute, altfel va căpăta un gust amar. Se strecoară frunzele cu ajutorul unei site și se lasă câteva minute pentru a se răci puțin. Consumat fierbinte, nu vei simți în profunzime aroma deosebită a acestui ceai.
Odată ajuns la temperatura potrivită, ceaiul este gata de consumat.

Ceai alb

La fel ca ceaiul verde, ceaiul alb provine din arborele de ceai, dar, pentru a obține ceai alb, se culeg mugurii și frunzele imature. Ceaiul alb este bogat în flavonoide, mai precis în catehine și polifenoli, care aduc nenumărate beneficii pentru sănătate, cum ar fi protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi, întărirea sistemului imunitar și redarea sănătății pielii și părului. În plus, flavonoidele ajută la inhibarea apariției și dezvoltării celulelor canceroase responsabile pentru cancerul de colon, de stomac și prostatic, îmbunătățesc funcțiile arteriale și reduc riscul de accident vascular cerebral.

Ceaiul alb este și un aliat al sistemului musculo-scheletic, ajutând la creșterea densității osoase și la tonifierea musculară. Datorită conținutului crescut de antioxidanți și cel scăzut de teină (cofeina ceaiului), ceaiul alb este recomandat și copiilor, mai ales la sosirea primăverii, când au nevoie de mai multă energie și de un sistem imunitar puternic.

Preparare:
Se infuzează, în 400 ml de apă fierbinte (nu clocotită), 4 lingurițe de ceai alb, timp de 2 minute.  Odată preparată infuzia, se strecoară ceaiul de frunze cu ajutorul unei site și se lasă la răcorit preț de câteva minute. Când ceaiul a ajuns la temperatura potrivită, se poate consuma.

Ceai de soc

Odată cu venirea primăverii, te gândești, desigur, și la siluetă. Un aliat în lupta împotriva kilogramelor în plus este ceaiul de soc, care ajută la eliminarea lichidelor reținute în exces în organism, acționează ca un puternic detoxifiant, susține funcționarea optimă a ficatului și menține sănătatea aparatului respirator. Mai mult, conținutul ridicat de vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar și la atenuarea stării de oboseală, specifică asteniei de primăvară.

Ceaiul de soc este și un diuretic natural, care asigură un tranzit normal și susține sănătatea venelor hemoroidale și a mucoasei anale. În plus, ceaiul de soc are un gust deosebit de plăcut, care ne amintește de copilărie, atunci când bunica ne pregătea ceai de soc îndulcit cu miere.

Preparare:
Se infuzează, în 500 ml de apă fierbinte (nu clocotită), 2 lingurițe de ceai de soc, timp de 6-10 minute. Odată preparată infuzia, se strecoară ceaiul cu ajutorul unei site și se lasă la răcorit câteva minute.
Când ceaiul a ajuns la temperatura potrivită, se poate consuma simplu sau cu o linguriță de miere. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - 10 Impressive Benefits of White Tea
https://www.healthline.com/nutrition/white-tea-benefits
Cup and leaf - 9 Jasmine Tea Benefits for Your Health
https://www.cupandleaf.com/blog/jasmine-tea-benefits
Herb Wisdom – Elderflower benefits
https://www.herbwisdom.com/herb-elderflower.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0