Ceaiul de fenicul: beneficii si mod de preparare

Ceaiul de fenicul are o multime de beneficii pentru sanatate. Semintele de fenicul sunt folosite atat in scopuri culinare, cat si in scopuri medicinale. Aceste seminte au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri in scopuri medicinale in traditia indiana, dar si in cea chinezeasca.

Ceaiul de fenicul este obtinut prin fierbere, astfel incat uleiurile volatile din seminte sa fie eliberate in apa.

Beneficii ceai de fenicul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceaiul de fenicul are o multime de beneficii pentru sanatate, continand o serie de antioxidanti si vitamine precum vitamina A, vitamina B, vitamina C si vitamina D.

Trateaza problemele gastrointestinale – semintele de fenicul relaxeaza musculatura stomacului si stimuleaza activitatea bilei, ceea ce inseamna ca imbunatatesc digestia si reduc durerea.

Fenicului elimina si gazele din intestine si reduce balonarea. Totodata, acesta stimuleaza si circulatia sanguina.

Semintele de fenicul sunt eficiente si in ameliorarea sindromului de colon iritabil.

Faciliteaza scaderea in greutate – daca vrei sa scapi de cateva kilograme in plus, ceaiul de fenicul te poate ajuta. Accelerand digestia, ceaiul de fenicul mentine senzatia de satietate ore in sir si reduce poftele. Totodata, feniculul echilibreaza si nivelul de zahar din sange.

Ajuta la tratarea problemelor respiratorii – un studiu facut de catre oamenii de stiinta egipteni a scos la iveala faptul ca feniculul este folosit de secole intregi pentru tratarea afectiunilor respiratorii. Feniculul ajuta la eliminarea secretiilor din partea superioara a aparatului respirator, precum si la calmarea spasmelor sistemului respirator.

Imbunatateste sanatatea inimii – feniculul este o sursa excelenta de potasiu si ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in parametri normali. Asadar, consumul de ceai de fenicul mentine inima sanatoasa.

Intareste sistemul imunitar – feniculul este o sursa excelenta de vitamina C si de antioxidanti, dar contine si seleniu, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar este fortificat de consumul de ceai de fenicul.

 

 

Imbunatateste echilibrul hormonal – potrivit unui studiu facut de catre italieni, semintele de fenicul imbunatatesc echilibrul hormonal. Un alt studiu, facut de catre oamenii de stiinta americani a dovedit ca feniculul este eficient in tratarea sindromul de ovare polichistice. Feniculul contine substante porgestogenice, benefic pentru buna functionare a glandei tiroide.

Ajuta la ameliorarea artritei – semintele de fenicul ajuta la ameliorarea afectiunilor inflamatorii. Un studiu facut in Mumbai a scos la iveala faptul ca simptomele artritei sunt ameliorate de consumul de seminte de fenicul.

Amelioreaza simptomele menstruale – crampele menstruale sunt ameliorate de semintele de fenel. Durerile menstruale sunt cauzate de contractia muschilor uterini, iar feniculul stimuleaza relaxarea musculara, asa ca durerile sunt ameliorate.

Ucide parazitii intestinali – ceaiul de fenicul actioneaza precum un sedativ asupra parazitilor intestinali, ceea ce inseamna ca acestia nu depun oua deci ceaiul de fenicul le impiedica multiplicarea.

Cum prepari ceai de fenicul

Ai nevoie de:

  • 2 lingurite de seminte de fenicul (de preferat proaspete intrucat au un continut ridicat de uleiuri volatile)
  • putina miere
  • apa
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Zdrobeste cele 2 lingurite de seminte de fenicul cu ajutorul unei lame de cutit. Poti folosi si un mojar daca nu ai suficienta indemanare pentru a zdobi semintele cu ajutorul cutitului. Pune semintele zdrobite intr-o cana si acopera-le cu apa fierbinte. Acopera cana cu o farfuriuta si lasa sa se faca infuzia in jur de 10 minute. Strecoara apoi ceaiul si indulceste-l cu miere.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0