Ceaiul negru: 10 motive care te vor face să îl iubești

Cu un gust mult mai puternic decât al ceaiului verde, ceaiul negru este văzut de multe ori ca un frate mai mic. Ambele variante de ceai provin din aceeași plantă, diferența fiind făcută de modalitatea de preparare a frunzelor. În cazul ceaiului negru, frunzele sunt oxidate complet înainte de uscare, ceea ce nu îl face însă mai puțin sănătos. Păstrează peste 80% din proprietățile prezente și în cazul fratelui său mai celebru, ceaiul verde.

 

 

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Pe lângă aroma mai puternică, care cere puțin timp de acomodare în special în cazul băuturii neîndulcite și fără arome, ceaiul negru are și un conținut mai ridicat de cofeină. Din acest punct de vedere, se situează între ceaiul verde, ceaiul oolong  și cafea.

Haideți să vedem care sunt cele 10 beneficii ale ceaiului negru, care îl transformă într-un vizitator de onoare în bucătăria noastră.

 

Este bogat în antioxidanți

Ceaiul negru este bogat în antioxidanți, cu ajutorul cărora organismul nostru luptă împotriva radicalilor liberi, care ne îmbătrânesc și cresc numărul de toxine din țesuturi.

Este tonic și energizant

Cofeina conținută de ceaiul negru acționează ca un energizant pentru sistemul nervos. Stimulează toate funcțiile organismului, iar tu te simți mai bine dispusă și mai plină de viață.

 

Previne cancerul

Polifenolii din compoziția ceaiului negru susțin dezvoltarea celulelor sănătoase și stagnează îmulțirea celor „bolnave”. În acest mod, substanțele active atacă celulele canceroase înainte ca acestea să reușească să atace țesuturile sănătoase.

Susține sistemul imunitar

Taninii, substanțe care îi dau ceaiului acel gust amărui, sunt extrem de utili pentru sistemul imunitar, pe care îl mențin complet funcțional și capabil să lupte cu virusurile și bacteriile.

 
 

Stimulează sistemul nervos

Ceaiul negru îmbunătățește memoria, atenția și concentrarea, stimulând circulația sângelui și oxigenarea creierului. Poți bea un ceai negru la o oră după masa de prânz, pentru creșterea productivității după-amiaza.

Este sănătos pentru inimă

Ceaiul negru protejează funcționarea corectă a inimii, vasele de sânge și arterele. Previne formarea chegurilor de sânge și blochează oxidarea colesterolului, și întărește mușchiul cardiac, pentru o circulație cât mai bună a sângelui.

Întărește sistemul osos

Un beneficiu mai puțin cunoscut este dat de fitochimicalele din ceaiul negru. Deși nu au fost realizate multe studii până acum, s-a observat că pacienții care includeau în dietă ceaiul negru aveau o incidență mai mică de osteoporoză și dezechilibre ale sistemului osos.

Piele, păr și unghii mai sănătoase

Ceaiul negru susține regenerarea pielii în cazurile de arsuri solare, inflamații și eczeme. Este bogat în vitaminele B2, C, E, zinc, potasiu și magneziu, benefice pentru o piele luminoasă și tânără. Te poți clăti pe față de 2 ori pe săptămână cu ceai negru, iar aminoacizii și antioxidanții din compoziție vor elimina toxinele și îți vor lăsa tenul proaspăt și curat.

Te ajută să slăbești

Ca și ceaiul verde, cel negru stimulează metabolismul, eliminarea apei în exces și a toxinelor. Este o bună modalitate de hidratare în timpul unei diete.

Combate halitoza

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceaiul negru te poate scăpa de respirația cu miros neplăcut, omorând bacteriile din cavitatea bucală. Poți face gargară cu ceai negru sau pur și simplu să îl bei regulat.

 

Unele studii leagă consumul de cofeină din ceaiul negru si cafea de efectele negative asupra metabolismului calciului, posibil legate de pierderea de calciu prin urină și de scăderea absorbției calciului în organism, insa lucrurile nu pot fi generalizate- depinde mult de predispozitia genetica a fiecarei persoane

Ceaiul negru trebuie consumat cu precauție de femeile însărcinate și persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet, sau urmează anumite tratamente medicamentoase. Discutați cu medicul înainte de a achiziționa un astfel de ceai și nu beți niciodată mai mult de 1 cană pe zi. 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0