Ce trebuie sa stii despre rezistenta la antibiotice

Specialistii din domeniul sanatatii vor sa creasca nivelul de constientizare in legatura cu amenintarea pe care o prezinta rezistenta la antibiotice asupra sanatatii noastre. Totodata, specialistii subliniaza ca este important sa folosim antibioticele cu multa prudenta.

Cele mai recente date, potrivit European Centre for Disease Prevention and Control (ecdc.europa.eu), confirma ca pe teritoriul Uniunii Europene, numarul de pacienti infectati cu bacterii rezistente este in crestere si tot aceste date confirma ca rezistenta la antibiotice este o amenintare majora la adresa sanatatii publice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Informatii esentiale pe care trebuie sa le ai in vedere

 • Rezistenta la antibiotice este una dintre cele mai mari amenintari la nivelul sanatatii globale, in zilele noastre.
 • Rezistenta la antibiotice poate afecta orice persoana, de orice varsta, din orice tara.
 • Rezistenta la antibiotice apare natural, dar folosirea gresita a antibioticelor la oameni si la animale accelereaza in prezent procesul.
 • Din ce in ce mai multe infectii (cum ar fi pneumonia, tuberculoza, gonoreea si salmoneloza) devin tot mai greu de tratat, pe masura ce antibioticele folosite pentru a trata aceste infectii devin ineficiente.
 • Rezistenta la antibiotice duce la perioade mai lungi petrecute in spital, la costuri medicale mai mari si la o mortalitate crescuta.

Preventie si control: ce e de facut

Rezistenta la antibiotice este accelerata de folosirea in mod gresit si de folosirea in exces a antibioticelor, precum si de o slaba preventie si de un slab control al infectiilor. Exista cativa pasi pe care ii poti urma, individual, pentru a reduce impactul si pentru a limita raspandirea rezistentei la antibiotice.

Pentru a preveni si pentru a tine sub control raspandirea rezistentei la antibiotice, indivizii trebuie:

 • sa foloseasca antibioticele doar atunci cand au fost prescrise de un medic certificat;
 • sa nu ceara antibiotice daca medicul lor le spune ca nu au nevoie de aceasta clasa de medicamente;
 • sa respecte intotdeauna sfatul medicului atunci cand folosesc antibioticele prescrise;
 • sa nu imparta cu alte persoane si sa nu foloseasca antibioticele ramase;
 • sa previna infectiile prin spalatul regulat pe maini, prin prepararea alimentelor respectand normele de igiena in vigoare, prin evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, prin practicarea sexului protejat (folosirea prezervativului) si prin vaccinare;
 • sa prepare alimentele respectand normele de igiena; sa urmeze regulile elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (sa mentina curatenia, sa separe alimentele crude de cele gatite, sa gateasca bine alimentele, sa pastreze alimentele la temperaturi sigure pentru consum, sa foloseasca apa din surse sigure si materii crude/neprocesate) si sa aleaga alimente care au fost produse fara intrebuintarea antibioticelor; in unele cazuri, fermierii folosesc antibioticele pentru a spori dezvoltarea animalelor sau pentru prevenirea bolilor la animalele sanatoase.

Antibioticele nu functioneaza pentru orice boala

Antibioticele lupta impotriva infectiilor bacteriene, insa aceasta clasa de medicamente nu functioneaza impotriva infectiilor virale. Asta inseamna ca antibioticele nu sunt eficiente impotriva gripei sau impotriva banalei raceli.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand mergi la medic, fii cat mai clar atunci cand ii vorbesti despre toate simptomele tale, pentru ca specialistul sa poata depista cauza. Pasul 1 este ca medicul tau sa isi dea seama daca este vorba de o infectie virala sau de o infectie bacteriana.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0