10 antibiotice naturale, eficace in tratarea infectiilor

Antibioticele naturale pot fi eficiente pentru tratarea infecțiilor, atâta vreme cât este vorba de infecții ușoare, care nu pun viața în pericol. Chiar și așa, ar trebui ca mai întâi să ceri sfatul medicului când te confrunți cu o infecție!

Antibioticele clasice nu trebuie luate „după ureche”

Consumul abuziv de antibiotice clasice afectează sistemul imunitar și mărește rezistența la antibiotice, lucru care ar putea fi foarte dăunător pe termen lung, în situația în care organismul chiar va avea nevoie de susținerea acestora. De aceea, este important de reținut că antibioticele nu trebuie luate „după ureche”, pentru că pot face mai mult rău decât bine organismului. Aceste medicamente se iau cu recomandarea medicului, în doza indicată și pe o perioadă limitată.

Infecțiile minore pot fi tratate cu antibiotice naturale

Ideal ar fi ca infecțiile minore să fie tratate, în măsura în care este posibil, pe cale naturală. Există o serie de ingrediente naturale care au efecte similare cu cele ale antibioticelor clasice, pe care le găsim în farmacii, pe care strămoșii noștrii le foloseau în vechime pentru a se trata.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Antibiotice naturale

Unele ingrediente ușor de găsit pot funcționa ca antibiotice naturale:

Oregano

Ingredient folosit de regulă în bucătăria mediteraneeană, oregano are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Un element din uleiul extras din oregano, carvacrolul, poate elimina bacteriile care pot provoca infecții. Această iarbă aromatică are și proprietăți antibacteriene, dar stimulează și digestia. Uleiul de oregano poate fi folosit cu succes în tratarea infecțiilor de natură digestivă. Poți consuma oregano fie ca atare, fie sub formă de ulei esențial de oregano.

Mierea

Se știe că în Roma Antică se folosea mierea pentru tratarea rănilor căpătate în războaie, dar și pentru prevenirea infectării acestora. Mierea nu este numai unul dintre acele antibiotice naturale, ci și un antiinflamator și antiseptic de preț. Pentru ca tratamentulul cu miere să dea randament, se folosește miere naturală, organică, care poate fi combinată cu scorțișoară. Amestecul de miere și scorțișoară poate avea diverse beneficii pentru sănătate, cum ar reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Turmericul

Acest condiment nu are numai o aromă deosebită, ci și efecte puternice asupra organismului. Turmericul a fost folosit în mod tradițional ca agent antiseptic, antibacterian, antiinflamator, coleretic și carminativ în tratamentul rănilor și arsurilor, afecțiunilor gastrointestinale și hepatice, afecțiunilor sistemului respirator (de exemplu, astm, tuse, secreție nazală, sinuzită), anorexie și reumatism. Pentru potențarea proprietăților sale, se poate amesteca turmericul cu miere sau cu oregano, alte antibiotice naturale.

Oțetul de mere

Oțetul de mere este, de asemenea, un antibiotic natural, dar are și proprietăți antiseptice. Oțetul de mare poate fi folosit cu moderație și intern, diluat în apă cu puțină miere sau pus în salate, dar și extern, fiind un dezinfectant eficient.

Usturoiul

Proprietățile vindecătoare ale usturoiului au fost dintotdeauna exploatate de poporul român. Principalele substanțe fitochimice din usturoi care prezintă activitate antibacteriană sunt compușii organosulfurați solubili în ulei, care includ alicină, ajoen și sulfură de alil. 

Compușii organosulfurați ai usturoiului prezintă o serie de proprietăți antibacteriene, cum ar fi activitate bactericidă, antibiofilm, antitoxină și anti-cvorum împotriva unei game largi de bacterii, inclusiv tulpini rezistente la mai multe medicamente (MDR). Compușii organosulfurați reactivi formează legături disulfurice cu grupări sulfhidril libere ale enzimelor și compromit integritatea membranei bacteriene.

Oamenii de știință afirmă că apariția diferitelor tehnologii, cum ar fi nanotehnologia, metodele de sinteză organică rafinată și metodele specializate de administrare a medicamentelor oferă oportunități ample de a utiliza compușii organosulfurați de usturoi ca agenți antibacterieni noi.

Alimentele fermentate

Orice aliment care a trecut printr-un proces de fermentare ajută organismul să lupte cu infecțiile, fiind benefic pentru flora intestinală, despre care se știe că se află în strânsă legătură cu sistemul imunitar. Kefirul, iaurturile probiotice și murăturile, precum și zeama de varză pot fi folosite pe post de antibiotice naturale. Probioticele conțin bacterii bune care împiedică înmulțirea bacteriilor rele.

Echinacea

Unele cercetări științifice au arătat că echinacea are atât proprietăți antibacteriene, cât și antivirale. Se poate administra sub formă de ceai sau sub formă de supliment alimentar pentru stimularea sistemului imunitar și reducerea inflamației sau sub formă de spray pentru durerea de gât.

Merișoarele și afinele 

Extrem de utile persoanelor care se confruntă cu cistite sau cu infecții urinare generate de litiază, merișoarele și afinele conțin proantocianidine de tip A, eficiente împotriva bacteriilor cauzatoare de infecții la acest nivel. Este adevărat că pentru a fi eficiente, este nevoie de o concentrație extrem de mare de afine și merișor pentru a preveni adeziunea bacteriană, deci simplul consum de fructe sau suc nu sunt suficiente, ci este necesar aportul acestora prin suplimente, iar cantitatea de extract aferentă dozei zilnice este echivalentă cu aproximativ 144.000 mg de fructe proaspete. 

Unele cercetări au constatat că administrarea de capsule care conțineau o combinație de merișoare și afine a redus riscul de infecții ale tractului urinar cu 50 % la femeile care au fost cateterizate în timpul intervențiilor chirurgicale ginecologice.

Acizii grași Omega 3

Acizii grași Omega 3 acționează indirect asupra infecțiilor prin efectul lor antiinflamator sistemic. Suplimentele cu ulei de pește sunt o alternativă excelentă pentru persoanele care nu mănâncă pește, dar e bine să ceri întotdeauna sfatul medicului înainte de a încerca orice fel de suplimente alimentare. În ce privește uleiul de pește, în principiu se poate lua un supliment care conține 1000 mg de acizi grași Omega 3, zilnic, în timpul meselor principale.

Vitamina C

Vitamina C poate preveni prin două căi de acțiune infecțiile și inflamațiile tractului respirator sau urinar. În primul rând, împiedică înmulțirea bacteriilor datorită creșterii acidității urinare, iar în al doilea rând stimulează imunitatea. Vitamina C se găsește în multe alimente care pot fi introduse în meniul zilnic, cum ar fi portocalele, lămâile, grepfrutul, căpșunile, coacăzele negre, ardeiul gras galben, roșiile, ardeii iuți roșii. Cu acordul medicului, se poate lua zilnic un supliment de vitamina C de până la 1.000 de mg. 

Nu trece peste sfatul medicului!

Deși natura oferă o mulțime de alternative sănătoase pentru prevenirea, dar și pentru tratarea unor afecțiuni, sunt situații în care este nevoie de antibiotice clasice. Dacă se folosesc antibiotice naturale pentru tratarea infecțiilor minore, dar nu se observă îmbunătățirea situației, trebuie programat un consult medical. Tratamentul medicamentos adecvat, recomandat de medic, poate fi crucial pentru starea de sănătate și chiar pentru viața pacientului!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Curcumin, a Natural Antimicrobial Agent with Strain-Specific Activity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7408453/
Stuidul „Curcumin, a Natural Antimicrobial Agent with Strain-Specific Activity”, apărut în Pharmaceuticals (Basel). 2020 Jul; 13(7): 153, doi: 10.3390/ph13070153, autori: Artur Adamczak et al.
Frontiers - Antibacterial Properties of Organosulfur Compounds of Garlic (Allium sativum)
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2021.613077/full
Studiul „Antibacterial Properties of Organosulfur Compounds of Garlic (Allium sativum)”, apărut în Front. Microbiol., 27 July 2021 | https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.613077, autori: Sushma Bagde Bhatwalkar et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0