Ce probleme de sănătate ar trebui să te preocupe după 50 de ani

Pentru multe persoane, perioada dintre 50 și 59 de ani aduce cu sine multe schimbări, însă și multe provocări, mai ales la capitolul sănătate.

9 din 10 adulți mai în vârstă au un tip de boală cronică și aproape 8 din 10 au mai mult de una. Riscul pentru multe probleme de sănătate cronice crește, în mod natural, odată cu vârsta, și, dacă până la 50 de ani ai avut un stil de viață nu tocmai sănătos, este mai important decât oricând ca, după ce treci de această vârstă, să ai grijă de sănătatea ta fizică, mentală și emoțională.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un număr mare de afecțiuni sunt mai frecvent întâlnite la persoanele cu vârste de peste 50 de ani, în comparație cu adulții tineri. Mai jos găsești o listă cu cele mai frecvente probleme de sănătate spre care ar fi bine să îți îndrepți atenția dacă ai trecut de 50 de ani.

Glicemia mărită

Valorile glicemiei pot crește după 50 de ani: atenție la rezistența la insulină, la prediabet și la diabetul de tip 2. Din 1980 încoace, numărul de adulți de vârstă mijlocie și adulți vârstnici cu diabet zaharat aproape s-a dublat. Din această cauză, autoritățile sanitare internaționale spun că în prezent există o epidemie de diabet. Riscul de a te confrunta cu această boală crește după 45 de ani și poate duce mai departe la boli de inimă, boli renale sau orbire. Analizele de sânge anuale sunt ferm recomandate.

Cancerul

Fie că vorbim de cancer mamar, de prostată, colorectal sau cancer de piele, după 50 de ani e momentul să mergi la medic, pentru a depista eventualele probleme. Vârsta este cel mai mare factor de risc pentru cancer. Boala afectează și tinerii, dar riscul este de două ori mai mare după 50 de ani. Nu îți poți controla vârsta și nici genele, dar ai un cuvânt de spus în ceea ce privește renunțarea la fumat sau evitarea petrecerii timpului în soare fără protecție solară.

Modificări la nivelul vederii

Faptul că nu mai vezi clar literele când citești un ziar sau o carte e cea mai mică problemă de vedere care apare după 45 de ani. După 50, crește riscul de cataractă și glaucom, așa că e indicat să mergi anual la medicul oftalmolog, pentru un examen ocular riguros.

Durerea cronică 

Fie că e vorba de poliartrită reumatoidă, artroză, osteoartrită, tendinită, bursită, mesajul este același: nu ignora această durere! Atât moștenirea genetică precum și stilul de viață (excesul de greutate, lipsa activității fizice) contribuie la dezvoltarea acestor afecțiuni. E bine să mergi la medic pentru a primi tratamentele adecvate.

Depresia și anxietatea

Persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani au o rată mai mare de depresie decât orice altă grupă de vârstă. Mulți oameni încep să se simtă triști și lipsiți de energie și să se distanțeze de cei din jur pe măsură ce problemele de sănătate cresc, iar persoanele dragi (cum ar fi părinții)  dispar din viața lor. Dacă simți că te confrunți cu aceste probleme, e bine să discuți cu persoane apropiate, în care ai încredere, sau chiar să iei în calcul ajutorul unui psihoterapeut.

Pierderea auzului

Probabil că puține lucruri transmit mai clar că îmbătrâneșți decât întrebarea pe care începi să o adresezi tot mai des: „Ce ai spus?”. Auzul se deteriorează progresiv pe măsură ce înaintăm în vârstă, genele, anumite boli și dacă ai fost supus la zgomote mari de-a lungul vieții, toate joacă un rol în pierderea auzului. Dacă simți că te confrunți cu pierderi de auz, mergi la un consult medical.

Tensiunea arterială mare (hipertensiunea)

Pe măsură ce îmbătrâneșți, vasele de sânge devin mai puțin flexibile și acest lucru pune presiune asupra sistemului care transportă sângele prin corp. 2 din 3 adulți care au trecut de 60 de ani au tensiune arterială ridicată. Așa că, dacă ai trecut de 50 de ani, gândește-te că multe cauze ale tensiunii arteriale pot fi controlate: urmărește-ți greutatea, renunță la fumat, găsește modalități de a face față stresului și mănâncă mai sănătos.

Valorile mari ale colesterolului (hipercolesterolemia) și trigliceridelor

Un colesterol mărit duce la acumularea plăcii de aterom în artere, iar aceasta este o cauză majoră a bolilor de inimă. Persoanele cu vârste cuprinsă între 40 și 59 de ani sunt de cinci ori mai susceptibile să dezvolte boli de inimă decât persoanele din segmentul 20-39 de ani. Mergi anual să-ți faci analize de sânge și respectă recomandările medicului pentru scăderea colesterolului și a trigliceridelor.

Probleme asociate cu menopauza

Vârsta la care se instalează în general menopauza este cea de 51 de ani. Menopauza poate provoca bufeuri, creștere în greutate, uscăciune vaginală și disfuncții sexuale la femei, dar și un risc crescut de boli cardiace, scăderea densității osoase și alte probleme de sănătate. E indicat să ceri sfatul medicului pentru a trece mai ușor prin această perioadă și a-ți gestiona starea de sănătate.

Osteoporoza

Aproximativ jumătate dintre femeile trecute de 50 de ani și până la 25% dintre bărbații din această grupă de vârstă se confruntă cu scăderea densității osoase și chiar cu fracturi cauzate de osteoporoză. Câteva lucruri care te pot ajuta să eviți dezvoltarea bolii sunt alimentația echilibrată, bogată în calciu și vitamina D, cât și efectuarea unor exerciții fizice simple, cum ar fi dansul, joggingul sau urcatul scărilor.

Vezica hiperactivă și incontinența urinară

Indiferent dacă ai probleme cu eliminarea urinei sau trebuie să mergi prea des la toaletă, controlul asupra vezicii urinare tinde să scadă pe măsură ce îmbătrânești. Problemele vezicii urinare pot fi cauzate de tulburări nervoase, slăbiciune musculară sau o prostată mărită. Exercițiile fizice moderate și schimbările în stilul de viață (mai puțină cofeină, evitarea ridicării unor obiecte prea grele) pot fi de ajutor.

Probleme ale pielii

Acneea poate apărea și la vârsta adultă, la fel deteriorările pielii provocate de expunerea excesivă la soare. După 50 de ani, pot să apară și petele de vârstă, pielea să fie mai uscată, iar ridurile să se aprofundeze. Cere sfatul medicului pentru a preîntâmpina sau pentru a trata aceste probleme, pe cât posibil.

Obezitatea

Dacă ai o greutate mai mare decât cea normală pentru înălțimea ta, ești fie supraponderal (ai doar câteva kilograme în plus), fie obez. Obezitatea este asociată cu cel puțin 20 de boli cronice, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, cancer, tensiune arterială ridicată și artrită. Cea mai mare rată a obezității dintre toate este la adulții cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani - 41% dintre ei sunt obezi. Dacă ai doar câteva kilograme în plus, unele schimbări alimentare și exerciții fizice te pot ajuta să ajungi la greutatea normală. Obezitatea, însă, este o boală pentru care se recomandă să ceri ajutor medical.

Alte probleme care pot apărea după 50 de ani sunt căderea părului atât la bărbați, cât și la femei, unele tulburări digestive, disfuncțiile erectile și afecțiuni ale tiroidei.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestea fiind spuse, examinarile medicale anuale, analizele de sânge, procedurile de screening, vaccinările împotriva gripei sunt importante după ce ai trecut de pragul de 50 de ani. Recomandările medicale variază în funcție de istoricul tău medical, de starea ta generală de sănătate și de factorii tăi de risc. O alimentație echilibrată, administrarea unor suplimente complete (care să includă vitaminele A, E, C, complexul de B-uri, dar și minerale precum calciul, fierul sau manganul) și mișcarea zilnică sunt aliații tăi pentru o stare mai bună de sănătate.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Health direct - Manage your health in your 50s
https://www.healthdirect.gov.au/manage-your-health-in-your-50s

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3