Ce este glutationul și de ce avem nevoie de el

Glutationul este cel mai popular antioxidant, acesta este un antioxidant puternic care se găsește în fiecare celulă din corpul uman și joacă un rol important în protejarea celulelor de daunele oxidative și în menținerea sănătății sistemului imunitar. Glutationul este subiectul multor studii făcute de către oamenii de știință.

Glutationul este o peptidă, mai exact o tripeptidă, alcătuită din 3 aminoacizi:

  • L-cisteina
  • Glicina
  • Acidul L-glutamic

Spre deosebire de alți antioxidanți, glutationul este produs de către organism pe cont propriu, în mod natural.

Despre glutation

Glutationul are câteva sarcini importante în corpul tău. Cea principală: să lupte împotriva radicalilor liberi, moleculele instabile care îți pot deteriora celulele și pot provoca stresul oxidativ.

Radicalii liberi se găsesc în mediul înconjurător și sunt, de asemenea, generați de corp în mitocondrii, atunci când moleculele de oxigen sunt transformate în energie. Aceștia sunt instabili pentră că au lipsă unul sau mai mulți dintre electroni. Pentru a reveni la echilibru, ei fură electroni de la alte molecule într-un proces numit oxidare.

Oxidarea este un proces natural care are loc în corpul nostru atunci când oxigenul interacționează cu celulele și produce molecule instabile. Aceste molecule pot provoca daune celulare, care, în timp, pot duce la apariția bolilor cronice, cum ar fi cancerul, boala Alzheimer, bolile de inimă, boli renale și multe altele.

Recomandările experților DOC.ro

Glutationul neutralizează radicalii liberi prin donarea unui electron pentru a reduce daunele celulare și preveni formarea lanțurilor de radicali liberi care pot deteriora celulele. De asemenea, glutationul ajută la eliminarea toxinelor din corp, protejarea sistemului imunitar și menținerea sănătății celulelor și a țesuturilor.

Există mulți factori care pot duce la scăderea nivelului de glutation din corp, cum ar fi alimentația necorespunzătoare, stresul, expunerea la toxine și îmbătrânirea. Prin urmare, este important să menținem nivelul de glutation prin alimentația sănătoasă, exercițiile fizice și reducerea expunerii la factorii de stres și toxine.

În urma a peste 130.000 de studii realizate pe tema acestei molecule cu puternice efecte antioxidante, s-a descoperit că glutationul are o sumedenie de beneficii pentru organism.

De ce apare deficitul de glutation

Există anumiți factori care contribuie la apariția deficitului de glutation, printre care și:

  • Vârsta – organismul sintetizează glutationul mai greu pe măsură ce înaintează în vârstă, așa că nivelul de glutation este mai redus în cazul persoanelor bătrâne.
  • O dietă precară
  • Stresul
  • Problemele intestinale – spre exemplu, sindromul de colon iritabil reduce producția de glutation.
  • Sindromul de oboseală cronică – și acest sindrom afectează nivelul de glutation din organism.
  • Diabetul sau alte boli ale sângelui – oamenii de știință au descoperit că persoanele care suferă de diabet de tip 2 suferă de deficit de glutation.

Sunt suplimentele pe bază de glutation o soluție?

Organismul uman întâmpină probleme la absorbția glutationului în cantități mari, provenit din surse externe. În mare parte, glutationul din suplimente se pierde în timpul procesului de digestie. Așadar, dacă iei suplimente, o mică parte din glutationul din acestea rămâne, însă, în corpul tău.

De asemenea, glutationul poate fi administrat intravenos, topic sau sub formă de inhalant.

Beneficiile glutationului

Printre beneficiile suplimentării cu glutation, pentru sănătate, se află:

Întărește sistemul imunitar

Glutationul are efecte puternice și asupra sistemului imunitar. Studiile au dovedit că, la persoanele cu un sistem imunitar puternic, limfocitele conțin o cantitate exactă de glutation.

Scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare

Disfuncția endotelială reprezintă un risc major pentru apariția bolilor cardiovasculare. Aceasta se produce atunci când endoteliul (n.r. țesutul fin care învelește interiorul inimii și al vaselor sanguine) nu mai funcționează așa cum trebuie. Studiile au dovedit însă că glutationul îmbunătățește funcția endotelială și previne bolile cardiovasculare.

Contribuie la detoxificarea ficatului

Ficatul detoxifică organismul, iar glutationul ajută la detoxificarea ficatului. Glutationul se prinde de toxine înainte ca organismul să le elimine. Un studiu a scos la iveală faptul că diferența dintre un ficat sănătos și unul cu ciroză constă în nivelul scăzut de glutation din ficatul bolnav.

Reduce stresul oxidativ 

Un articol citat în Journal of Cancer Science and Therapy a indicat că deficitul de glutation duce la creșterea nivelului de stres oxidativ, ceea ce ar putea duce la apariția cancerului. De asemenea, acesta a precizat că nivelurile ridicate de glutation au crescut nivelurile de antioxidanți și rezistența la stresul oxidativ în celulele canceroase. În plus, glutationul neutralizează radicalii liberi, dar și celulele de oxigen instabile și metalele grele care se regăsesc în organism. Acesta ajută la prevenirea consecințelor apărute din cauza radicalilor liberi, precum îmbătrânirea prematură, oboseala cronică, afecțiunile intestinale și problemele neurodegenerative.

Poate ameliora psoriazisul 

Un mic studiu a indicat că proteina din zer, atunci când este administrată pe cale orală, a îmbunătățit psoriazisul cu sau fără tratament suplimentar. S-a demonstrat anterior că proteinele din zer cresc nivelul de glutation. Participanților la studiu li s-au administrat 20 de grame ca supliment oral zilnic, timp de trei luni. Cercetătorii au declarat că sunt necesare mai multe studii.

Reduce leziunile celulare în boala ficatului gras alcoolic și non-alcoolic

Un studiu a raportat că glutationul a fost cel mai eficient atunci când a fost administrat persoanelor cu boli ale ficatului gras pe cale intravenoasă, în doze mari. Participanții la studiu au prezentat, de asemenea, reduceri ale malondialdehidei, un marker al deteriorării celulelor din ficat. Un alt studiu de mici dimensiuni a constatat că glutationul administrat pe cale orală a avut efecte pozitive asupra persoanelor cu boală hepatică grasă non-alcoolică în urma unor schimbări proactive ale stilului de viață.

Îmbunătățește rezistența la insulină la persoanele în vârstă

Cercetătorii de la Baylor School of Medicine au explora rolul glutationului în gestionarea greutății și a rezistenței la insulină la persoanele în vârstă. Subiecților mai în vârstă li s-au adăugat cisteină și glicină în dietă pentru a crește nivelul de glutation, care a crescut în două săptămâni, îmbunătățind rezistența la insulină și arderea grăsimilor.

Crește mobilitatea persoanelor cu boală arterială periferică 

Un studiu a raportat că glutationul a îmbunătățit circulația, crescând capacitatea participanților la studiu de a merge fără dureri pe distanțe mai lungi.

 

 

Reduce simptomele bolii Parkinson

Un studiu mai vechi a documentat efectele pozitive ale glutationului intravenos asupra unor simptome precum tremurăturile și rigiditatea. Deși sunt necesare mai multe cercetări, acest raport de caz sugerează că glutationul poate ajuta la reducerea simptomelor, îmbunătățind calitatea vieții la persoanele cu Parkinson.

Poate ajuta la lupta împotriva bolilor autoimune

Potrivit unui studiu, glutationul ajută la reducerea stresului oxidativ fie prin stimularea, fie prin reducerea răspunsului imunologic al organismului.

Poate reduce leziunile oxidative la copiii cu autism 

Studiul clinic de opt săptămâni pe copii cu vârste cuprinse între 3 și 13 ani a folosit aplicații orale sau transdermice de glutation. Modificările simptomelor autiste nu au fost evaluate în cadrul studiului, dar copiii din ambele grupuri au prezentat îmbunătățiri ale nivelului de cisteină, sulfat plasmatic și glutation în sângele integral.

Poate reduce impactul diabetului necontrolat

Un studiu a constatat că suplimentarea dietei cu cisteină și glicină a stimulat nivelurile de glutation. De asemenea, a redus stresul oxidativ și daunele la persoanele cu diabet necontrolat, în ciuda nivelului ridicat de zahăr.

Poate reduce simptomele bolilor respiratorii 

N-acetilcisteina este un medicament utilizat pentru a trata afecțiuni precum astmul și fibroza chistică. Ca inhalant, ajută la subțierea mucusului și îl face mai puțin păstos. De asemenea, reduce inflamația. N-acetilcisteina este un produs secundar al glutationului.

Cum să stimulezi producția de glutation în mod natural

Poți suplimenta glutationul produs în mod natural de organism prin urmarea unei diete adecvate. Glutationul este implicat într-o mulțime de funcții biologice, așa că interacționează cu nutrienții din alimente în mod regulat. Cercetătorii au descoperit că anumiți nutrienți sporesc producția de glutation – Iată despre ce nutrienți este vorba:

În ceea ce privește alimentele bogate în glutation, pot fi și ele de ajutor, însă nu trebuie să ai așteptări prea mari întrucât absorbția se face, ca și în cazul suplimentelor, cu mare greutate. Alimentele bogate în glutation sunt:

În concluzie, glutationul este un antioxidant esențial pentru menținerea sănătății celulare și sistemului imunitar. Este important să ai un nivel adecvat de glutation în corp pentru a preveni daunele celulare și pentru a menține o stare bună de sănătate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“The Antioxidant Role of Glutathione and N-Acetyl-Cysteine Supplements and Exercise-Induced Oxidative Stress”, autori: Chad Kerksick and Darryn Willoughby - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129149/
“Glutathione Synthesis Is Diminished in Patients With Uncontrolled Diabetes and Restored by Dietary Supplementation With Cysteine and Glycine”, autori: Rajagopal V. Sekhar, Siripoom V. McKay, Sanjeet G. Patel, Anuradha P. Guthikonda, Vasumathi T. Reddy, Ashok Balasubramanyam, Farook Jahoor - https://diabetesjournals.org/care/article/34/1/162/27362/Glutathione-Synthesis-Is-Diminished-in-Patients
“A clinical trial of glutathione supplementation in autism spectrum disorders”, autori: Janet K. Kern, David A. Geier, James B. Adams, Carolyn R. Garver, Tapan Audhya and Mark R. Geier - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3628138/
“Glutathione: a key player in autoimmunity”, autori: Carlo Perricone, Caterina De Carolis, Roberto Perricone - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19393193/
“Effect of glutathione infusion on leg arterial circulation, cutaneous microcirculation, and pain-free walking distance in patients with peripheral obstructive arterial disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial”, autori: Enrico Arosio, Sergio De Marchi, Massimo Zannoni, Manlio Prior, Alessandro Lechi - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12173710/
“[Glutathione in the treatment of chronic fatty liver diseases]”, autori: P Dentico, A Volpe, R Buongiorno, I Grattagliano, E Altomare, G Tantimonaco, G Scotto, R Sacco, O Schiraldi - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7569285/
“Psoriasis Improvement in Patients Using Glutathione-enhancing, Nondenatured Whey Protein Isolate: A Pilot Study”, autori: Ronald Prussick, Lisa Prussick, Jimmy Gutman - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24155989/
“Effects of N-acetylcysteine, oral glutathione (GSH) and a novel sublingual form of GSH on oxidative stress markers: A comparative crossover study.”, autori: Bernard Schmitt, Morgane Vicenzi, Catherine Garrel and Frédéric M. Denisb - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4536296/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0