Ce ar trebui să știi despre Ebola

Infecția cu virusul Ebola cauzează o boală acută, gravă, care este adesea fatală dacă nu este tratată și diagnosticată la timp. Febra hemoragică Ebola a apărut pentru prima dată în 1976 în două focare simultane, unul în Nzara, Sudanul de Sud, iar celălalt în Yambuku, Republica Democrată Congo, într-un sat din apropierea râului Ebola, de unde și numele acestei boli.

Focarul din 2014-2016 din Africa de Vest a fost cel mai mare focar de la descoperirea virusului pentru prima dată în 1976. Focarul a început în Guineea și apoi s-a extins peste granițele terestre către Sierra Leone și Republica Liberia.  

Cum se transmite virusul Ebola

Se crede că liliecii din familia Pteropodidae sunt gazde naturale ale virusului Ebola. Ebola se transmite prin contact strâns cu sângele, secrețiile, organele sau alte lichide corporale ale animalelor infectate, cum ar fi liliecii de fructe, cimpanzeii, gorilele, maimuțele, antilopele sau porcii spinoși bolnavi găsiți în pădure sau decedate. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La om, Ebola se transmite prin contact direct (prin piele lezată sau mucoase) cu:

  • Sângele sau lichidele corporale ale unei persoane bolnave sau care au decedat din cauza acestei boli;
  • Obiecte care au fost contaminate cu lichide corporale (cum ar fi sânge, fecale, vărsături) de la o persoană diagnosticată cu Ebola sau corpul unei persoane care a decedat din cauza acestei boli;
  • Personalul medical se poate infecta în timp ce tratează pacienți cu Ebola. Acest lucru se întâmplă în urma contactului strâns cu pacienții atunci când nu sunt practicate cu strictețe măsurile de prevenție ale infecției.

Este important de știut că persoanele diagnosticate cu Ebola pot transmite boala atât timp cât sângele lor conține virusul. De altfel, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății atrag atenția că femeile însărcinate care se îmbolnăvesc de Ebola și se recuperează pot încă transmite bebelușului după naștere virusul prin laptele matern. În schimb, femeile care rămân însărcinate după ce s-au recuperat nu pot transmite virusul. 

Virusul poate rămâne în anumite zone ale corpului precum testicule, interiorul ochilor, placentă și sistemul nervos central, în special în lichidul cefalorahidian, atrag atenția specialiștii. De altfel, virusul Ebola poate supraviețui pe suprafețe uscate, cum ar fi mese timp de câteva ore; în lichidele corporale precum sângele, virusul poate supraviețui până la câteva zile la temperatura camerei. Curățarea și dezinfecția trebuie efectuate folosind un dezinfectant puternic. 

Simptome febră hemoragică Ebola

Perioada de incubație, adică intervalul de timp de la infecția cu virusul până la debutul simptomelor, este între 2 și 21 de zile. O persoană infectată cu Ebola nu poate răspândi boala până când nu prezintă simptome.

Simptomele febrei hemoragice pot debuta brusc. Printre acestea se numără: 

Ulterior, apar și: 

  • Vărsături
  • Diaree
  • Eczemă
  • Simptomele afectării funcției renale și hepatice
  • În unele cazuri, apare sângerare internă și externă (de exemplu, sângerarea gingiilor sau prezența sângelui în scaune)
  • Roşeaţă la nivelul ochilor
  • Umflarea organelor genitale

În urma analizelor de laborator se pot observa, în cazul infecției cu virusul Ebola, scăderea globulelor albe din sânge și a numărului de trombocite și creșterea nivelului de enzime hepatice.

Diagnostic boala Ebola

Specialiștilor le poate fi dificil să distingă febra hemoragică clinic de alte boli infecțioase, cum ar fi malaria, febra tifoidă și meningita. Multe simptome ale sarcinii și ale bolii Ebola sunt, de asemenea, destul de similare. 

Reacția în lanț a polimerazei (PCR) este una dintre cele mai utilizate metode de diagnostic, datorită capacității sale de a detecta niveluri scăzute ale virusului Ebola. Metodele PCR pot detecta prezența câtorva particule ale virusului în cantități mici de sânge. Când virusul nu mai este prezent într-o cantitate mare în sângele unui pacient, metodele PCR nu vor mai fi eficiente. 

Tratament febră hemoragică Ebola

Simptomele bolii Ebola se tratează timpuriu, crescând astfel șansele de supraviețuire. Acestea includ:

  • Rehidratarea cu lichide orale sau intravenoase;
  • Oxigenoterapie pentru a menține nivelul de oxigen în sânge;
  • Administrarea de medicamente pentru a reduce vărsăturile și diareea și pentru a gestiona febra și durerea.

Nu există încă un tratament dovedit disponibil pentru Ebola. Cu toate acestea, o serie de tratamente sunt în prezent evaluate.

Vaccin pentru Ebola

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un vaccin Ebola experimental s-a dovedit foarte protector împotriva acestei boli într-un studiu desfășurat în Guineea în 2015. Vaccinul, numit rVSV-ZEBOV, a fost testat pe 11.841 de persoane. Mai bine de 5.837 de persoane care au primit vaccinul nu au fost diagnosticate cu Ebola la 10 zile sau mai multe după vaccinare. În comparație, au fost 23 de cazuri la 10 zile sau mai multe după vaccinare în rândul celor care nu s-au vaccinat împotriva acestei boli.


 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Ebola virus disease
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ebola-virus-disease
Centers for Disease Control and Prevention - Ebola (Ebola Virus Disease)
https://www.cdc.gov/vhf/ebola/treatment/index.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0