Care sunt avantajele dușurilor scoțiene?

Hidroterapia sau terapia cu apă a fost folosită, de-a lungul secolelor, peste tot în lume, datorită multiplelor beneficii pentru sănătate. Atât apa rece, cât și apa caldă, ne pot ajuta în stimularea organismului, întărirea sistemului imunitar și în creșterea fermității pielii. 

Beneficiile dușurilor reci

Deși un duș rece nu este cea mai plăcută experiență pentru simțuri, acesta vine cu numeroase beneficii. Așadar, apa rece poate reduce inflamația musculară, ameliora spasmele musculare (mai ales pe cele obținute în urma antrenamentului de la sală) și atenua durerile corpului. Conform unui studiu 1 din 2000, o baie în apă rece, mai precis, la 14 grade Celsius, timp de o oră, poate aduce următoarele avantaje:

  • Accelerarea metabolismului
  • Creșterea ritmului cardiac și a presiunii arteriale (recomandat pentru cei care suferă de hipotensiune)
  • Creșterea nivelului de dopamină și norepinefrină în corp
  • Scăderea nivelului de cortizol, asa-numitul ”hormon al stresului”

Îmbunătățirea circulației sangvine

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tot la capitolul beneficii, este important de știut faptul că apa rece îmbunătățește circulația sangvină. Acest lucru se întâmplă deoarece, odată cu expunerea la apă rece, vasele de sânge de la suprafața pielii tind să se restrângă, ceea ce deviază circulația sângelui, de la suprafață, spre interior. Pe măsură ce sângele pătrunde mai adânc, în vasele de sânge din țesuturile profunde, acestea se dilată, permițând o circulație sangvină îmbunătățită.

Mai mult, conform unui studiu 2 din 2019, publicat în revista de specialitate Human Kinetics Journals, un duș rece după un antrenament fizic poate îmbunătăți nivelul de hidratare la nivelul corpului, datorită reducerii temperaturii acestuia.

Scăderea nivelului de cortizol

Un alt avantaj al dușurilor reci este scăderea nivelului de cortizol, adică hormonul eliberat de organism ca reacție la stres. Așadar, scăderea nivelului de cortizol în sânge poate atenua nivelul de stres resimțit de organism. 

Atenuarea durerii

Cercetările recente arată că expunerea la apă rece poate declanșa un răspuns automat la durerea resimțită în corp, numit SIA (stress-induced analgesia). Acesta are rolul de a reduce nivelul de durere din corp și este declanșat în timpul expunerii sau după expunerea la un factor de stres, precum scufundarea în apă rece.   

Reducerea febrei musculare și a stării de oboseală

Conform unui studiu 3 din 2009, publicat în US National Library of Medicine, realizat pe atleți, scufundarea în apă rece, după un antrenament fizic intens, îmbunătățește condiția mușchilor aflați sub stres post-antrenament și înlătură senzația de oboseală. Acest aspect este, în special benefic, pentru cei care fac sport de performanță. 

Beneficiile dușurilor fierbinți

Dușurile fierbinți au, la rândul lor, efecte benefice pentru sănătate. 

Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Cercetările arată că o baie caldă ajută la îmbunătățirea circulației sangvine, mai ales în cazul persoanelor cu insuficiență cardiacă. Acest lucru se datorează procesului de vasodilatație care se produce, în mod natural, atunci când corpul este expus la temperaturi ridicate. De asemenea, o baie în apă caldă ajută la reducerea rigidității arteriale, care este strâns legată de sănătatea cardiovasculară.

Îmbunătățirea sănătății musculare și articulare

Dușurile fierbinți ajută la accelerarea circulației sangvine, ceea ce, la rândul său, atenuează durerile provocate de articulații rigide și mușchi suprasolicitați. Conform unui studiu din 2017, efectuat pe 96 de pacienți de osteoartrită, împărțiți în 3 grupe, grupele care au primit, pe lângă tratamentul convențional, hidroterapie cu apă caldă, au manifestat o îmbunătățire vizibilă a afecțiunii, după numai 3 săptămâni.

Îmbunătățirea sănătății cerebrale

Băile calde au un efect benefic și asupra creierului, acestea fiind:

  • Prelungirea vieții celulelor nervoase
  • Promovarea creșterii, a maturării și a menținerii celulelor nervoase
  • Îmbunătățirea capacității de învățare și memorare

Îmbunătățirea calității somnului

Organizația National Heart, Lung and Blood Institute recomandă dușul sau baia fierbinte, înainte de culcare, pentru un somn liniștit și odihnitor. Dușul cu apă fierbinte poate îmbunătăți calitatea somnului datorită combinației de relaxare și scăderea ulterioară a temperaturii corporale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie: 
1 Studiul Effects of cold-water immersion on physical performance between successive matches in high-performance junior male soccer players, publicat în US National Library of Medicine, în aprilie 2009, autori: Rowsell GJ, Coutts AJ, Reaburn P, Hill-Haas S 
2 Studiul Stabilizing Bioimpedance-Vector-Analysis Measures With a 10-Minute Cold Shower After Running Exercise to Enable Assessment of Body Hydration, publicat în Human Kinetics Journal, în 2019, autori: Francesco Campa, Hannes Gatterer, Henry Lukaski, Stefania Toselli
3 Studiul Human physiological responses to immersion into water of different temperatures, publicat în US National Library of Medicine, în martie 2000, autori: Srámek P, Simecková M, Janský L, Savlíková J, Vybíral S
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327461.php?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_country=RO&utm_hcp=no&utm_campaign=MNT%20Daily%20News%202020-01-14&utm_term=MNT%20Daily%20News#potential-risks

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0