Cancerul vezicii urinare: prezent si perspective

Cancerul vezicii urinare se dezvoltă la nivelul mucoasei - învelişul care tapetează vezica urinară la interior, iar in evolutie tumora penetrează toate învelişurile vezicii urinare.

Cum se manifesta cancerul vezicii urinare

Cancerul vezicii urinare se dezvoltă la nivelul mucoasei-învelişul care tapetează vezica urinară la interior,iar in evolutie tumora penetrează toate învelişurile vezicii urinare.În momentul în care profunzimea tumorii interesează stratul muscular potenţialul de diseminare este prezent.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În ultima decadă se remarcă o creştere alarmantă a incidenţei cancerului vezical. Rata de supravieţuire generală la 5 ani este peste 77%,la 10 ani de 70% şi la 15 ani de 65%.În calcularea ratei de supravieţuire sunt două elemente esenţiale care conteaza: tipul tumorii şi stadiul bolii la momentul diagnosticului. Cancerul superficial al vezicii urinare (fără afectarea stratului muscular) are o rată de supravieţuire la 5 ani de peste 96%. Afectarea stratului muscular dar fără boală diseminată scade rata de supravieţuire la 70% în timp ce penetrarea tuturor straturilor peretelui vezical şi/sau metastaze în ganglionii pelvini restrânge supravieţuirea la 5 ani la 34%.O boală metastatică are o rată de supravieţuire de sub 5 %.

În ceea ce priveşte tipurile de cancer al vezicii urinare, sunt trei entităţi pe care le întâlnim uzual: carcinomul urotelial care reprezintă peste 90% din cancerele vezicale şi este cancerul de vezica "obişnuit"; carcinomul cu celule scuamoase care înseamnă puţin sub 4% din totalul cancerelor vezicale şi adenocarcinomul care reprezintă aproximativ 2 % dintre acestea. Vezica urinară este extrem de rar şi punctul de dezvoltare a unor alte cancere cum ar fi sarcoamele şi cancerele anaplazice.

Factori de risc si simptome

Factorii de risc frecvent incriminaţi în dezvoltarea unui cancer de vezica urinară sunt:

Fumatul,responsabil pentru o creştere a incidenţei de peste 5ori la fumători comparativ cu nefumătorii

Vârstă -marea majoritate a pacienţilor fiind cu vârste pesre 65 ani..Cu toate acestea,se observă în ultimii ani o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de vezica urinară la tineri.

Sexul- incidenţa mai mare de 3 ori la bărbaţi comparativ cu femeile

Expunerea la substanţe chimice folosite în industria textilelor,cauciucului,vopselurilor, etc

Ideea potrivit căreia infecţiile urinare repetitive ar mari riscul de cancer al vezicii urinare nu este susţinută de studiile epidemiologice

Istoricul familial de cancer de vezica urinară,infecţiile cu schistosoma(infecţie parazitară) sau expunerea la arsenic, sunt alţi factori incriminaţi în apariţia acestei afecţiuni.

Simptomatologia este polimorfă dar nu specifică acestei boli.În general pacienţii se prezintă cu hematurie (sânge în urină),dureri la emisia de urină, urinare frecventa,senzaţia de golire incompletă a vezicii,senzaţia de plenitudine a vezicii dar fără eliminare de urină,dureri în spate,etcNu sunt rare cazurile fără nici o simptomatologie în care tumorile vezicale sunt descoperite întâmplător la o ecografie de rutină.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul este sugerat de simptomatologie şi confirmat bioptic.Dintre procedurile care ajută la punerea diagnosticului examenul citologic urinar poate pune în evidenţă celule tumorale în urină.Examenul ecografic evidenţiază formaţiunea sau formaţiunile intravezicale urmând că aceasta să fie verificată printr-o procedura atât diagnostica cât şi terapeutică- cistoscopia. Biopsia confirmă diagnosticul.

Explorările imagistice de înalta performanţă,Computer Tomograf,Rezonanţă Magnetică Nucleară,PETCT,contribuie la stadializarea bolii.

Opţiunile terapeutice se discuta în detaliu împreună cu pacientul. Elementul major în aprecierea terapiei optime este stadiul bolii.

Intervenţia chirurgicală este principala opţiune terapeutică în stadiile iniţiale.În tumorile superficiale se recurge la Rezectia Tumorală Transuretrala.Acest gen de intervenţie are viza curativă dar nu de puţine ori necesită completarea cu terapii intravezicale cum ar fi chimioterapia sau imunoterapia intravezicala.

În boală avansată, în care penetrarea tumorii depăşeşte stratul muscular,indicaţia terapeutică este de cistectomie,adică îndepărtarea în totalitate a vezicii urinare alături de ţesuturile de vecinătate.Cistectomia poate fi clasică,laparoscopică sau robotică şi include frecvent şi disecţia ganglionilor limfatici pelvini.Cistectomia necesită însă derivatia urinii fie la nivelul tegumentului, fie prin inclavarea ureterelor la nivel sigmoidian fie prin construirea unei noi vezici urinare, în general dintr-o porţiune de intestin, fiind o procedura care poate afecta calitatea vieţii acestor pacienţi.

Chimioterapia reprezintă o opţiune terapeutică importantă în cancerul vezicii urinare.În cancerele superficiale se recurge la chimioterapia intravezicala în vreme ce tratamentul bolii avansate sau metastatice este sistemic.Chimioterapia sistemică este postoperatorie,atunci când intervenţia chirurgicală are viza curativă situaţie în care se vorbeşte de chimioterapie adjuvantă,preoperatorie,atunci când se reconverteşte o boală iniţial neoperabilă într-una operabilă,situaţie în care se vorbeşte de chimioterapie neoadjuvanta şi chimioterapia paleativă în boală metastatică,în care viza este prelungirea supravieţuirii şi ameliorarea simptomelor.

Terapia biologică sau imunoterapia are drept target apărarea specifică antitumorala a organismului prin stimularea răspunsului imun local(la nivelul vezicii urinare) sau general.

În ceea ce priveşte stimularea răspunsului imun local,standardul terapeutic rămâne folosirea bacilului Calmette-Guerin(BCG).Acesta este un bacil atenuat similar celui răspunzător de infecţia tuberculoasă.Administrat intravezical,acesta se leagă de celulele mucoasei vezicale determinând un răspuns imun local care are drept consecinţă distrugerea celulelor tumorale restante postoperator.Mai mult de 70% dintre pacienţi intră în remisiune după terapia cu BCG.O altă opţiune este folosirea interferonului în administrare intravezicala.

Imunooncologia reprezintă un domeniu de mare actualitate în cancerul vezicii urinare.Observaţiile mai vechi potrivit cărora vezica urinară este un organ puternic imunogen a dus la folosirea BCG încă din anii 90.în acest moment sunt în stare avansată mai multe trialuri clinice referitoare la utilizarea de virusuri oncolitice, anticorpi monoclonali sau imunomodulatori,respectiv inhibitori ai punctelor de control.

Terapia cu virusuri oncolitice recurge la virusuri modificate genetic care induc o autodistrugere a celulelor tumorale generând un răspuns tumoral semnificativ.

Inhibitorii punctelor de control reprezintă cea mai “in voga” imunoterapie,cu cele mai multe trialuri clinice pozitive in privinta prelugirii supravietuirii si a intervalului liber de boala.În mare,aceste proteine au drept ţintă molecule care reprezintă puncte de control şi echilibru al răspunsului imun,pe de o parte blocând molecule inhibitorii pe de altă parte activând moleculele proactivatorii,punând în mişcare un răspuns imunitar preexistentPrincipala tinta o reprezinta complexul de receptori PD-PDL1.Exemple de anticorpi anti PD-L1 sunt Atezolizumab,Durvalumab sau Tremelimumab.Atezolizumab a fost aprobat foarte recent(mai 2016) de către FDA în tratamentul cancerului metastatic de vezica urinară după eşecul chimioterapiei pe baza de platină.

Radioterapia este folosită în general în scop paleativ,într-o boală local avansată pentru controlul durerii sau al sângerării după cum poate fi unicul mijloc terapeutic în boală metastatică.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul vezicii urinare este aşadar o entitate care necesită o abordare complexă din partea unei echipe multidisciplinare.În funcţie de stadiu şi de gradul de diferenţiere al tumorii, se îmbină sancţiunile chirurgicale cu chimioterapia intravezicala sau sistemică în funcţie de fiecare situaţie în parte.În boala metastatică,dezvoltarea terapiilor imune reprezintă un important pas înainte şi deschide calea perfecţionării unor noi molecule care aduc,punctual, o creştere susţinută a supravieţuirii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0