Calmează arsurile gastrice cu remedii naturale

Arsurile la stomac sunt foarte frecvente și foarte neplăcute și apar, de cele mai multe ori, din cauza unei alimentații dezechilibrate, anumitor medicamente, stresului și fumatului. Dar pot să apară și în gastrită sau reflux de acid. Deși medicamentele pot ajuta la calmarea acestor arsuri gastrice, leacurile naturiste sunt mai eficiente pe termen lung, aduc beneficii întregului corp și nu prezintă efecte secundare.

Mușețelul, benefic în gastrită

Gastrita reprezintă inflamarea mucoasei stomacului. Afecțiunea se asociază cu stresul, consumul excesiv de alcool, fumatul, un regim alimentar bogat în grăsimi și sărac în fructe și legume. De aceea, cei care au un stil de viață dezorganizat au un risc mai mare de a fi diagnosticați cu gastrită. Aceasta se manifestă prin: senzație de arsură și disconfort în piept, refluxul conținutului stomacului în esofag, corelat cu regurgitare acidă în gură, respirație urât mirositoare în timpul acestor episoade de disconfort, greață și spasme când stomacul este gol etc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cei care se confruntă cu astfel de neplăceri pot consuma trei căni pe zi, înainte de mese, de ceai de mușețel. Mușețelul este una dintre cele mai vechi și mai valoroase specii medicinale, acțiunea sa terapeutică fiind cunoscută încă din Antichitate. Florile de mușețel au numeroase întrebuințări în medicina naturistă. Acestea au proprietatea de a normaliza secreția acidului clorhidric în stomac și poate ajuta, de asemenea, la tratarea problemelor digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, diaree și colici. Ceaiul de mușețel se prepară astfel: se infuzează un pliculeț de flori de mușețel în 250 ml de apă clocotită, vreme de cinci-zece minute. Infuzia se bea îndulcită cu miere.

Și ceaiul obținut din salcâm este indicat pentru a calma aciditatea gastrică. Îl poți prepara astfel: o lingură de flori uscate de salcâm se pun în 250 ml de apă fierbinte. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, timp de una-două săptămâni.

Ghimbirul ușurează digestia

Compușii fenolici din ghimbir sunt cunoscuți pentru faptul că ameliorează iritația gastrointestinală, că au proprietatea de a stimula producția bilei și că suprimă contracțiile gastrice, pe măsură ce alimentele și fluidele se mișcă prin tractul digestiv. Din acest motiv, ceaiul de ghimbir face parte din lista ceaiurilor pentru arsuri la stomac. Ca să-l prepari, pune o linguriță de plantă mărunțită în 250 ml de apă. Infuzia se fierbe timp de două-trei minute, după care se filtrează. Se pot consuma două-trei căni pe zi de ceai de ghimbir pe zi.

Menta, utilă în indigestie

Și menta poate ameliora arsurile stomacale, dar și anumite neplăceri digestive cum sunt balonarea și indigestia. Numeroase studii1 arată că menta relaxează sistemul digestiv și poate ușura arsurile la stomac. În plus, are un efect  antispasmodic asupra sistemului digestiv fiind un remediu eficient în calmarea crampelor stomacale. Menta este și un bun medicament naturist în tulburări digestive și hepatice, având proprietatea de a mări secreția biliară. Infuzia de mentă se prepară astfel: o linguriță de plantă mărunțită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma o cană după fiecare masă. Se recomandă și în tratarea diareei pentru proprietățile sale astringente, antiseptice și antismolitice.

Pentru că folosirea îndelungată a ceaiului de mentă poate duce la incontinență urinară, vomă, asfixie și diaree, este important ca, înainte de a începe orice tratament naturist, să consulți medicul. Totodată, ceaiul de mentă are câteva contraindicații. Nu trebuie consumat de hipotensivi, de persoanele care au aciditate scăzută a sucului gastric sau hernie.

Busuiocul reduce aciditatea din stomac

Pentru că busuiocul este un antiseptic intestinal, absoarbe gazele din stomac, stimulează digestia datorită uleiului volatil, este eficient în calmarea arsurilor la stomac. Două lingurițe de plantă mărunțită se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma două-trei ceaiuri pe zi. Ceaiul de busuioc nu trebuie consumat pe perioade mari de timp și este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează, bebelușilor și copiilor mici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Roinița calmează durerile sub stern

De cele mai multe ori, arsurile la stomac sunt declanşate de anumite alimente şi debutează atunci când acidul din stomac intră în tubul digestiv, arzând partea din spate a gâtului. Astfel, durerea puternică poate radia în piept, mergând din spatele sternului până în gât. În acest caz, eficient este ceaiul de roiniță. Infuzează o linguriță de frunze uscate de roiniță în 250 ml de apă clocotită. După cinci-zece minute, strecoară și bea o cană de ceai la prânz și una seara, după mese.

Atenție! Toate aceste plante nu trebuie folosite simultan!

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

1. Studiul „A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.)”, publicat în Phytotherapy Research: PTR,. 2006 Aug, autori McKay DL, Blumberg JB.

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0