Brahmi~Gotu Kola, o plantă cu beneficii asupra sănătății creierului

Gotu kola este o plantă de bază în medicina tradițională chineză, indoneziană și ayurvedică. Se pare că această plantă medicinală poate spori puterea creierului, poate trata unele probleme ale pielii și stimulează sănătatea ficatului și a rinichilor.

Gotu kola (Centella asiatica) a fost folosită din vechime pentru îmbunătățirea clarității mentale și pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi lepra și psoriazisul. Unii oameni o foloseau pentru tratarea infecțiilor respiratorii, cum ar fi răcelile. A fost numită „fântâna vieții”, deoarece legenda spune că un chinez din Antichitate a trăit mai mult de 200 de ani ca urmare a adminsitrării remediilor cu gotu kola. Ce spun, însă, dovezile științifice ale prezentului?

Gotu Kola poate ajuta la stimularea funcției cognitive

Un mic studiu¹ din 2016 a comparat efectele extractului de gotu kola și ale acidului folic în ceea ce privește stimularea funcției cognitive după un accident vascular cerebral. Mai precis, a fost evaluat impactul asupra a trei grupuri de participanți: un grup a luat 1.000 mg de gotu kola pe zi, unul 750 mg de gotu kola și unul 3 mg de acid folic. Deși gotu kola și acidul folic au fost la fel de benefice pentru îmbunătățirea funcției cognitive generale, gotu kola a fost mai eficient în îmbunătățirea memoriei.

Planta ar putea contribui și la tratarea bolii Alzheimer

Gotu kola are capacitatea de a spori memoria și funcția nervilor, ceea ce îi conferă un oarecare potențial în tratarea bolii Alzheimer. Un studiu² din 2012 efectuat pe șoareci a constatat că extractul de gotu kola a avut un efect pozitiv asupra anomaliilor comportamentale la șoarecii cu boală Alzheimer. Extractul a arătat, de asemenea, în studiile de laborator și pe animale, că are un efect modest asupra protejării celulelor creierului de toxicitate. Acest lucru ar putea proteja celulele de formarea plăcii asociate cu boala Alzheimer. Cercetătorii spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina exact cum gotu kola ar putea fi utilizat pentru tratarea acestei afecțiuni. 

Gotu kola ar putea reduce anxietatea și stresul

Un studiu pe animale din 2016 a constatat că gotu kola a avut un efect anti-anxietate asupra șoarecilor masculi care nu dormiseră timp de 72 de ore. Privarea de somn poate provoca anxietate, leziuni oxidative și neuroinflamare. Șoarecii cărora li s-a administrat gotu kola timp de cinci zile consecutive, înainte de a fi lipsiți de somn, au experimentat o activitate locomotorie îmbunătățită și mai puține leziuni oxidative. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri.

Poate acționa ca un antidepresiv

Efectul pozitiv al plantei asupra funcției creierului o poate face, de asemenea, un antidepresiv eficient. Un mic studiu pe 33 de persoane cu tulburare de anxietate generalizată, care au luat gotu kola în locul medicamentului antidepresiv timp de 60 de zile a arătat că acestora le-a scăzut stresul și li s-au diminuat simptomele anxietății și depresiei.

Gotu kola poate ajuta la calmarea insomniei

Având în vedere capacitatea potențială de a trata anxietatea, stresul și depresia, suplimentele cu gotu kola pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata insomnia care uneori însoțește aceste afecțiuni. Unii consideră că acest remediu pe bază de plante este o alternativă sigură la medicamentele eliberate pe bază de rețetă utilizate pentru tratarea insomniei și a altor tulburări de somn. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări.

Remediul ar putea reduce aspectul vergeturilor și ar putea contribui la tratarea rănilor

Se crede că terpenoizii din gotu kola cresc producția de colagen în organism, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea formării de noi vergeturi, precum și la vindecarea urmelor deja existente. Gotu kola poate, de asemenea, favoriza vindecarea rănilor și poate reduce cicatricile. Un studiu³ pe șobolani a constatat că un pansament care conținea gotu kola a avut efecte vindecătoare asupra mai multor tipuri de răni. Deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri.

Gotu kola ar putea ușura durerile articulare

Proprietățile antiinflamatorii ale acestei plante pot fi utile în tratarea artritei. Un studiu efectuat pe șobolani cu artrită a constatat că administrarea orală de gotu kola a redus inflamația articulațiilor, eroziunea cartilajului și eroziunea osoasă. Efectul său antioxidant a avut, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Planta poate avea un efect de detoxificare

Cercetări mai noi analizează efectul gotu kola asupra toxicității hepatice și renale. Potrivit unui studiu pe animale, gotu kola poate fi utilizat pentru a suprima efectele secundare toxice ale antibioticului izoniazidă, utilizat pentru tratarea și prevenirea tuberculozei. Șobolanii cărora li s-au administrat 100 mg gotu kola timp de 30 de zile înainte de a li se administra antibioticul s-au confruntat cu o toxicitate mai mică. Șobolanii care au experimentat toxicitate la nivelul ficatului și rinichilor au revenit la niveluri aproape normale după ce li s-a administrat gotu kola.

Ce efecte secundare poate avea gotu kola?

Suplimentele cu gotu kola sunt în general bine tolerate. În unele cazuri, remediul poate provoca dureri de cap, stomac deranjat și amețeli. Riscul de reacții adverse se reduce prin respectarea dozelor indicate pe ambalajul produsului și a duratei terapiei. Remediile cu gotu kola ar trebui utilizate cel mult șase săptămâni la rând. Dacă este necesară reluarea terapiei, acest lucru se va face după o pauză de două săptămâni.

Când este aplicat local, sub formă de unguent, gotu kola poate irita pielea. E bine ca înainte de utilizare pe o suprafață mare de piele să se facă un teste: se aplică unguentul pe o porțiune mică de piele și se lasă 24 de ore. Dacă nu apar iritații, se poate folosi așa cum este recomandat.

Remediile cu gotu kola nu trebuie utilizate de persoanele sub 18 ani, de femeile gravide și nici de cele care alăptează. De asemenea, nu sunt indicate dacă o persoană are hepatită sau alte afecțiuni hepatice ori dacă are antecedente de cancer de piele. Nu trebuie luate suplimente din această plantă cu două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

Înainte de utilizarea suplimentelor cu gotu kola, e necesar să ceri sfatul medicului dacă ai unele boli de ficat, dacă suferi de diabet, dacă ai colesterol mărit, dacă iei diuretice sau medicamente precum cele sedative pentru somn sau anxietate.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Effectiveness of Gotu Kola Extract 750 mg and 1000 mg Compared with Folic Acid 3 mg in Improving Vascular Cognitive Impairment after Stroke
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908235/
1. Studiul „Effectiveness of Gotu Kola Extract 750 mg and 1000 mg Compared with Folic Acid 3 mg in Improving Vascular Cognitive Impairment after Stroke”, apărut în Evid Based Complement Alternat Med. 2016; 2016: 2795915. Published online 2016 Jun 1. doi: 10.1155/2016/2795915, autori: Kun Marisa Farhana et al.
Hindawi - Centella asiatica Extract Improves Behavioral Deficits in a Mouse Model of Alzheimer's Disease: Investigation of a Possible Mechanism of Action
https://www.hindawi.com/journals/ijad/2012/381974/
2. Studiul „Centella asiatica Extract Improves Behavioral Deficits in a Mouse Model of Alzheimer's Disease: Investigation of a Possible Mechanism of Action”, apărut în International Journal of Alzheimer’s Disease, vol. 2012, Article ID 381974, 9 pages, 2012. https://doi.org/10.1155/2012/381974, autori: Amala Soumyanath et al.
Science Direct - Mechanical properties and in vivo healing evaluation of a novel Centella asiatica-loaded hydrocolloid wound dressing
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037851731500486X?via%3Dihub
3. Studiul „Mechanical properties and in vivo healing evaluation of a novel Centella asiatica-loaded hydrocolloid wound dressing”, apărut în International Journal of Pharmaceutics Volume 490, Issues 1–2, 25 July 2015, Pages 240-247 https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2015.05.058, autori: Sung Giu Jin et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0