Baia relaxanta de seara: ce sare de baie si ulei esential te ajuta sa dormi bine?

Somnul tău poate fi mai odihnitor dacă îți faci, înainte de culcare, o baie relaxantă, cu uleiuri și săruri care induc starea de somnolență și care îți cresc șansele de a avea un somn liniștit și odihnitor. În articol, discutăm despre ce sare de baie îți poate fi de folos și cum alegi un ulei esențial pe care să-l pui în apa din cadă pentru a te deconecta și a reuși să ai apoi un somn mai bun.

Deși multe persoane preferă să facă în mod uzual un duș, nu o baie, uneori, mai ales când ai avut o zi mai dificilă, când ai stat mai mult timp în frig sau dacă nu ai reușit să dormi prea bine în ultima vreme, o baie relaxantă îți poate fi de un real ajutor, și fizic, și psihic. Dacă pui în cadă sare de baie și un ulei esențial care să inducă o stare de relaxare și să-ți îmbunătățească dispoziția psihică, e cu atât mai bine!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Baie fierbinte cu sare Epsom

Sarea Epsom, cunoscută și sub numele de sare amară, este, de fapt, sulfat de magneziu și este renumită pentru efectele sale benefice pentru sănătate. Magneziul este o substanță care are capacitatea de a relaxa musculatura, ceea ce înseamnă, în primul rând, că o baie cu sare Epsom îți va relaxa corpul. Magneziul este responsabil și pentru inducerea stării de calm psihic. Stresul creează deficit de magneziu, pe care îl poți compensa și cu ajutorul acestor băi, întrucât magneziul se absoarbe cu ușurință în piele.

Pe lângă faptul că dacă pui sare de baie în apa din cadă acest lucru contribuie la un somn odihnitor, sarea Epsom are și alte beneficii remarcate de persoanele care o folosesc, precum: detoxifierea organismului, întărirea sistemului imunitar, dar și catifelarea pielii.

Cum să faci baie cu sare Epsom?

Pune dopul căzii, apoi o cană de sare de baie și pornește apa fierbinte - poți să îți treci mâna peste sare când este acoperită de apă pentru a o ajuta să se dizove mai repede și a se dispersa în cadă. După ce ai pus suficientă apă în cadă și ai obținut o temperatură pe gustul tău, petrece cam 20 de minute în apă, lăsându-ți corpul să profite de efectele benefice ale sării Epsom. Ca să relaxezi bine și zona gâtului, pune-ți sub cap un prosop sau o perniță specială pentru baie.

Baie cu ulei esențial de lavandă

Și uleiurile esențiale sunt eficiente atunci când vine vorba despre îmbunătățirea calității somnului. Uleiul esențial de lavandă, spre exemplu, este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale și are un impact pozitiv asupra somnului. Studiile au dovedit că lavanda are capacitatea de a induce starea de somnolență.

Cum să faci baie cu ulei esențial de lavandă?

Umple cada cu apă cât ai nevoie și adăugă 7 picături de ulei esențial de lavandă. Uleiul esențial poate fi, în prealabil, dizolvat într-un pahar cu lapte pentru a preveni aparițiile iritațiilor provocate de uleiurile esențiale pe pielea sensibilă sau într-o linguriță de ulei de cocos. Poți folosi în apa din cadă, alături de acest ulei esențial, și sare de baie pentru potențarea efectului relaxant.

Baie cu ulei esențial de portocale

Dacă stresul și gândurile negre nu te lasă să te odihnești așa cum ți-ai dori, uleiul esențial de portocală este ideal pentru tine întrucât acesta are proprietăți calmante, relaxante și chiar și antidepresive. O baie caldă cu ulei esențial de portocale îți va limpezi gândurile și te va face să adormi mult mai ușor.

Cum să faci baie cu ulei esențial de portocale?

Pune 7 picături de ulei esențial de portocale într-o jumătate de cană de sare Epsom, amestecă bine și apoi pune sarea în cadă. De asemenea, poți pune picăturile de ulei de portocale direct în cadă ca atare, dacă știi că nu ți se irită pielea sau diluate în prealabil în puțin ulei de cocos.

Baie cu ulei esențial de valeriană

Uleiul de valeriană este și acesta renumit pentru proprietățile sale sedative, care sunt mai mult decât eficiente pentru multe persoane în inducerea stării de somnolență. Valeriana este folosită pentru tratarea insomniilor din vremuri străvechi, chiar dacă în primă fază era folosită ca atare, planta în sine, nu sub formă de ulei esențial.

Cum să faci baie cu ulei esențial de valeriană?

Pune 7 picături de ulei esențial de valeriană dizolvate în puțin ulei de cocos în apa din cadă sau, cum am discutat mai sus, poți pune uleiul pe un pumn de sare de baie.

Ce mai poți face seara pentru a induce somnul?

Practicarea unor exerciții de respirație profundă poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, pregătindu-ți mintea și corpul pentru somn.

Lectura unei cărți mai lejere, care să nu te supere, înainte de culcare poate fi o modalitate excelentă de a-ți relaxa mintea și de a te pregăti pentru somn. Este important să eviți citirea pe un dispozitiv electronic, deoarece lumina albastră emisă poate afecta ritmul circadian și poate interfera cu somnul.

Ascultarea unei selecții de piese de muzică relaxantă sau a sunetelor naturii (un foc care trosnește, o ploaie fină etc.) poate contribui la reducerea stresului și a anxietății, facilitând adormirea.

O plimbare de jumătate de oră, urmată de o ceașcă de ceai de plante relaxant (mușețel, lavandă, roiniță, tei) în fiecare seară înainte de culcare ar putea fi o metodă de calmare a minții și de pregătire pentru un somn mai bun.

Consumul de cafea, ceai negru, verde sau alb ori de băuturi energizante nu te ajută să dormi mai bine, dimpotrivă, deoarece sunt stimulante. Nici o masă copioasă, cu alimente bogate în grăsimi animale ori trans sau în zaharuri înainte de culcare nu este indicată dacă vrei să îți lași corpul să se odihnească bine. Este recomandat să eviți aceste alimente și băuturi cu câteva ore înainte de culcare - cel mai bine ar fi să nu se mai consume băuturi stimulante în a doua parte a zilei, iar ultima masă a zilei să fie luată cu 3-4 ore înainte de culcare.

E mai sănătos să faci baie sau să faci duș?

Atât baia, cât și dușul au beneficii pentru sănătate, iar alegerea poate depinde de preferințele personale și de circumstanțe, dar și de sănătatea celui care se spală. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

Baia

Cum spuneam, baia poate fi mai relaxantă și poate ajuta la reducerea stresului. Dacă stai 15-20 de minute în apă caldă, poți combate stresul și adormi ceva mai ușor. Baia poate fi benefică pentru mușchi și articulații, ajutând și la reducerea durerilor. De asemenea, dacă ai făcut mult efort fizic, poate fi mai eficientă pentru curățarea pielii, mai ales dacă folosești și un burete sau o perie, deoarece apa caldă în care stai un pic mai mult de cele câteva minute cât durează dușul ajută la deschiderea porilor, facilitând îndepărtarea impurităților și a celulelor moarte ale pielii.

Dușul

Este mai rapid și mai eficient din punct de vedere al economiei de timp și de apă, fiind potrivit pentru diminețile în care te grăbești la muncă sau pentru momentele când nu ai prea mult timp la dispoziție. Poate fi mai igienic în anumite situații, deoarece apa curge constant și ajută la îndepărtarea mai rapidă a impurităților. Pentru cei cu probleme respiratorii sau sensibilități la căldură, dușul poate fi preferabil deoarece nu expune corpul pentru multă vreme la vapori de apă fierbinte, care pot agrava unele afecțiuni.

Cine ar trebui să evite băile fierbinți?

Unele persoane ar trebui să evite băile fierbinți și să opteze mai degrabă pentru dușuri calde și rapide, din motive de sănătate.

Persoanele cu afecțiuni ale pielii - apa fierbinte poate irita și usca pielea, mai ales în cazul persoanelor cu piele sensibilă sau cu afecțiuni precum eczemă sau psoriazis. Băile sunt utile pentru pacienții cu aceste afecțiuni dacă nu sunt fierbinți, ci calde, și dacă se pune în cadă și un săculeț cu fulgi de ovăz, deoarece acesta face bine pielii afectate.

Femeile însărcinate - băile fierbinți și lungi sau frecvente ar putea crește temperatura corpului la un nivel care poate fi dăunător pentru făt. De aceea, este recomandat să fie evitate băile fierbinți în timpul sarcinii.

Persoanele cu tensiune arterială ridicată - expunerea prelungită la căldură, cum ar fi băile fierbinți, poate duce la o dilatare a vaselor de sânge, ceea ce ar putea duce, mai departe, la creșterea tensiunii arteriale. 

Persoanele cu boli cardiovasculare - experiența unei băi fierbinți poate afecta circulația sângelui, ceea ce ar putea fi problematic pentru oamenii care suferă de boli cardiovasculare. Persoanele cu boli cardiovasculare pot avea deja o capacitate limitată de efort fizic. Expunerea prelungită la căldură într-o baie fierbinte poate duce la creșterea ritmului cardiac și la suprasolicitarea inimii, ceea ce ar putea fi periculos în anumite condiții.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Taking the Plunge: 5 Reasons Baths Are Good for You
https://health.clevelandclinic.org/reasons-to-take-a-bath
Harvard Health Publishing - Hot baths and saunas: Beneficial for your heart? 
https://www.health.harvard.edu/heart-health/hot-baths-and-saunas-beneficial-for-your-heart


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0