Astmul la persoanele de peste 60 de ani

Astmul la varstnici poate fi dificil de identificat, din cauza modificarilor trasaturilor sale clinice si ale caracteristicilor functionale ale bolii, spun expertii.

Mai multe comorbiditati sunt asociate cu astmul la pacientii varstnici, iar aceasta asociere difera de cea care a fost observata la pacientii mai tineri. In practica medicala, medicii ar trebui:

  • sa trateze comorbiditatile care sunt corelate cu astmul (de exemplu, rinita sau boala de reflux gastroesofagian),
  • sa evalueze comorbiditatile care ar putea influenta prognosticul asmului (cum ar fi depresia sau tulburarile cognitive)
  • si sa incerce sa previna comorbiditatile corelate cu efectele adverse asociate cu medicamentele (de exemplu, cataracta, aritmiile sau osteoporoza).
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit specialistilor, "astmul geriatric" ar trebui sa fie termenul preferat folosit, deoarece el implica abordarea multidimensionala a bolii la persoanele cu o varsta inaintata.

Ce este astmul?

Astmul este o boala frecvent intalnita care apare la persoanele cu varste peste 65 de ani. Astmul la varstnici poate cauza probleme grave de sanatate daca nu este tratat corespunzator, ne atrag atentia medicii.

Astmul este o boala ce presupune un raspuns crescut al cailor respiratorii la diversi stimuli, cum ar fi alergenii si substantele iritante care cauzeaza obstructia acelor cai respiratorii.

Constrictia muschilor din jurul cailor respiratorii si inflamatia rezulta in "umflarea" mucoasei care captuseste caile respiratorii si in secretia tot mai mare de mucus in caile respiratorii. Aceste lucruri duc la dificultati in respiratie si la tuse.

Cum poate fi astmul diferit la adultii varstnici?

Majoritatea pacientilor cu astm se confrunta cu primele simptome la o varsta frageda, dar astmul poate fi dezvoltat de oricine, la orice varsta. Nu este un lucru neobisnuit ca adultii trecuti de 70 sau 80 de ani sa dezvolte simptomele astmului pentru prima data in viata lor.

Cand astmul se instaleaza la o varsta inaintata, simptomele sunt aproape la fel ca cele pe care le are orice pacient asmatic.

Cele mai comune cauze ale unei crize de astm sunt o infectie respiratorie sau un virus, exercitiile (efortul fizic), alergenii si poluarea aerului (un factor iritant). Alergenii si agentii iritanti sunt substante care se gasesc in mediul care ne inconjoara, unde petrecem timp zi de zi. Persoanele care au astm se pot confrunta cu urmatoarele simptome: respiratie suieratoare (wheezing), tuse, dificultate in respiratie (dispnee) si presiune toracica.

Din pacate, astmul da nastere unui risc mult mai mare pentru adultii varstnici, din cauza ca acestia sunt mult mai predispusi sa dezvolte insuficienta respiratorie ca rezultat al astmului, chiar si in timpul episoadelor sau crizelor "usoare" ce insotesc simptomele.

Spre deosebire de astmul care apare la persoanele mai tinere, boala aceasta instalata la adultii varstnici rareori intra in remisie. In schimb, astmul are mari sanse sa ramana o potentiala boala mai grava si, de multe ori, care face ca pacientul sa devina neputincios.

De ce este astmul dificil de diagnosticat la adultii varstnici?

Diagnosticul astmului poate fi ratat in cazul unei persoane varstnice, deoarece simptomele altor probleme de sanatate sunt similare cu cele ale acestei boli si pot masca simptomele specifice.

Simptomele astmului in randul adultilor in varsta au sanse mai mari sa ia forma unei tuse productive (cu sputa), pacientul eliminand lichid din plamani. Medicul tau ar putea interpreta aceste simptome ca fiind cele care se datoreaza altor boli, cum ar fi bronsita cronica sau insuficienta cardiaca congestiva. Expertii spun ca indeosebi boala cardiaca si emfizemul (care sunt mult mai frecvent intalnite la adultii varstnici, in special la fumatori) pot mima simptomele astmului.

Ce trebuie sa retii daca ai peste 60 de ani?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca te confrunti cu simptomele astmului - respiratie grea si suieratoare (wheezing), dispnee, presiune toracica, tuse cronica - ce ies la iveala cand ai activitatile tale obisnuite, cum ar fi treburile casnice, cumparaturile, gradinaritul sau mersul pe jos, discuta cu medicul specialist cat mai repede posibil, pentru ca acesta iti va stabili un diagnostic corect.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0