Andivele, benefice pentru Alzheimer

Boala Alzheimer reprezinta o forma de dementa care cauzeaza probleme de memorie, de gandire precum si de natura comportamentala. In prima faza, simptomele sunt blande, insa se agraveaza in timp, pana cand devine o boala suficient de grava incat sa afecteze considerabil calitatea vietii.

 

Cauza ce duce la aparitia bolii Alzheimer este inca necunoscuta, insa de regula boala apare ca o consecinta a  unei serii complexe de schimbari ce apar la nivelul creierului, din motive necunoscute. Specialistii sustin ca ar fi vorba despre un cumul de factori genetici, de mediu, dar si ce tin de stilul de viata. Boala Alzheimer apare de cele mai multe ori dupa depasirea pragului varstei de 60 de ani, insa nu este o regula.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pierderea memoriei este un simptom specific al bolii Alzheimer, insa in cadrul unui studiu recent, oamenii de stiinta au descoperit ca acidul cicoric din andive poate reduce pierderile de memorie cauzate de aceasta boala.

Studiul, realiat de catre o echipa de cercetatori chinezi, condusa de medicul Xuebo Liu, a fost facut pe soareci, carora li s-a administrat acid cicoric, descoperindu-se astfel ca acesta imbunatateste considerabil memoria.

Cu toate ca specialistii continua cercetarile, dr. Xuebo Liu sustine ca aceasta descoperire ar putea reprezenta cheia catre mentinerea memoriei in cazul bolnavilor diagnosticati cu Alzheimer, dar si cu alte boli neurodegenerative.

Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa si se estimeaza ca, la fiecare 66 de secunde, numai in SUA cineva se imbolnaveste de Alzheimer. Tot in SUA, Alzheimer-ul este a sasea cauza a mortalitatii.

Unul dintre primele simptome ale imbolnavirii cu Alzheimer il reprezinta pierderea memoriei. In primele etape ale bolii, este vorba despre episoade usoare de pierdere a memoriei, de regula ignorate atat de catre bolnav, cat si de catre familia acestuia.

Nu exista inca in industria farmaceutica un medicament care sa remedieze pierderea memoriei, sau macar sa o opreasca in cazul pacientilor bolnavi de Alzheimer.  Exista insa tratamente cu inhibitori de colinesteraza, care intarzie agravarea pierderii memoriei pentru o perioada limitata (de regula 6-12 luni).

Acidul cicoric si beneficiile sale pentru memorie

Acidul cicoric este un compus chimic pe care il regaism in cel putin 63 de plante si legume, printre care andivele, laptucile si busuiocul.

Studiile realizate recent au dovedit deja ca acidul cicoric are proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca poate reduce, sau chiar preveni, unele dezechilibre ce pot aparea la nivel celular din cauza stresului oxidativ.

In timpul studiului realizat la Facultatea de Nutritie din China, condus de dr. Liu, s-a constatat ca acidul cicoric poate reduce deteriorarea memoriei. De asemenea, s-a dovedit si ca acidul cicoric a scazut acumularea de fragmentele de proteina denumite beta-aminoizi, despre care se stie ca au un rol major in delansarea bolii Alzheimer.

Mai mult decat atat, echipa de cercetatori a descoperit si ca acidul cicoric reduce neuroinflamatia, adica procesul asociat fenomenului de imbatranire.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toate aceste descoperiri au condus la concluzia potrivit careia acidul cicoric pe care il regasim in andive are capacitatea de a ameliora pierderea memoriei specifica bolii Alzheimer si nu numai.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0