Alimentatia in bolile autoimune

Bolile autoimune sunt afecțiuni în care sistemul imunitar al organismului atacă și distruge țesuturile și celulele sănătoase, considerându-le greșit ca fiind străine și periculoase pentru organism. Care sunt aceste boli și care este alimentația potrivită pentru pacienți?

În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva infecțiilor și a bolilor prin identificarea și neutralizarea agenților patogeni, cum ar fi bacteriile și virusurile. Cu toate acestea, când vine vorba de bolile autoimune, sistemul imunitar devine hiperactiv și atacă greșit propriile celule și țesuturi. Bolile autoimune pot afecta aproape orice parte a corpului și pot avea o gamă largă de simptome, în funcție de tipul și localizarea bolii. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Care sunt bolile autoimune mai des întâlnite?

Unele dintre cele mai comune boli autoimune includ:

Poliartrita reumatoidă

Aceasta este o boală autoimună des întâlnită, care afectează articulațiile, provocând inflamație, durere, redoare matinală (acea înțepenire cu care se trezește pacientul) și deteriorarea articulațiilor.

Lupus eritematos sistemic (LES)

Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună care poate afecta multiple organe, inclusiv pielea, articulațiile, rinichii, plămânii și inima.

Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună care provoacă inflamație și deteriorarea glandei tiroide, ceea ce poate duce la hipotiroidism.

Diabetul zaharat de tip 1

Aceasta este o boală autoimună diagnosticată de obicei în copilărie sau adolescență în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta din pancreas care produc insulină, conducând la niveluri crescute de zahăr în sânge.

Boala celiacă

Aici vorbim de o boală autoimună în care sistemul imunitar reacționează violent la gluten, o proteină găsită în grâu, secară și orz, afectând intestinul subțire și interferând cu absorbția nutrienților.

Scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează sistemul nervos central, provocând deteriorarea și distrugerea mielinei, stratul protector al nervilor.

Ce alimentație este potrivită în caz de o boală autoimună?

Alimentația potrivită este importantă pentru toată lumea, sănătoasă ori bolnavă și poate juca un rol important în gestionarea simptomelor și menținerea sănătății generale în cazul bolilor autoimune. Deși nu există o dietă universală care să fie potrivită pentru toate bolile autoimune, există anumite principii și strategii nutriționale care pot fi benefice în general. Este important ca pacienții care se luptă cu bolile autoimune să urmeze recomandările medicului curant pentru a crea un plan alimentar personalizat în funcție de tipul și stadiul bolii autoimune pe care o are. Ca recomandări generale, în caz de boală autoimună, avem următoarele:

Adaugă în meniu mai multe alimente antiinflamatorii

Include în dietă alimente care sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii, cum ar fi fructele crude și legumele proaspete, nuci și semințe, pește gras (cum ar fi somonul, macroul, sardinele), uleiuri sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline extravirgin și uleiul de floarea-soarelui presat la rece), condimente precum ghimbirul și turmericul. Consumul de alimente bogate în acizi grași Omega 3, cum ar fi peștele gras, uleiul de pește, semințele de in și nucile ajută la reducerea inflamației, contribuind astfel la gestionarea simptomelor bolilor autoimune.

Consumă alimente bogate în fibre

Alimentația bogată în fibre, provenind din fructe, legume, leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte) și cereale integrale, poate ajuta la menținerea sănătății intestinale și poate avea efecte benefice asupra sistemului imunitar.

Evită alimentele inflamatorii

Încearcă să eviți sau să limitezi cât mai mult consumul de ingrediente și produse care pot provoca inflamație și pot agrava simptomele bolilor autoimune, cum ar fi alimentele ultra procesate (mezeluri, brânzeturi topite, margarină, multe dulciuri din comerț etc.), zahărul rafinat, carnea roșie, produsele lactate, glutenul și grăsimile saturate.

Bea suficientă apă

Asigură-te că ești bine hidratat, consumând suficiente lichide sănătoase, cum ar fi apă, ceaiuri de plante neîndulcite, supe și ciorbe. Ca să bei destule lichide zilnic, e bine să începi imediat de la trezire cu un pahar cu apă simplă sau cu zeamă de lămâie.

Menține un echilibru adecvat de macronutrienți

O dietă echilibrată trebuie să includă carbohidrați complecși, proteine de calitate și grăsimi sănătoase în proporții adecvate. Atenție, unele boli presupun ca raportul acestor macronutrienți să fie diferit de cel recomandat în cazul persoanelor sănătoase, de aceea, subliniem încă o dată importanța urmării indicațiilor medicului.

Atenție la suplimentele alimentare

În unele cazuri, suplimentele alimentare, cum ar fi vitamina D, probioticele și Omega 3, pot fi recomandate pentru a completa dieta și pentru a sprijini sănătatea generală, dar nu trebuie luate după ureche, ci doar la recomandarea sau cu acordul medicului curant.

Exemple de meniu în bolile autoimune

În cele ce urmează, venim cu câteva exemple concrete de mese pentru pacienții care au boli autoimune.

Exemplu de mese în caz de poliartrită reumatoidă

În caz de poliartrită reumatoidă, bolnavul trebuie să aibă în meniu cât mai multe alimente antiinflamatorii și să le evite pe cele care agravează inflamația.

  • Înainte de micul dejun: ceai verde sau ceai de ghimbir 
  • Mic dejun: omletă cu legume (spanac, ardei, ciuperci) și salată de roșii, o felie de pâine integrală 
  • Prânz: supă de linte, salată de orez brun cu legume proaspete și grăsimi sănătoase (castraveți, ardei, avocado, nuci sau semințe de dovleac), alături de pește la grătar sau copt (somon, ton) sau alături de tofu ca opțiune vegetariană
  • Gustare: un iaurt grecesc simplu cu bucăți de fruct proaspăt 
  • Cină: pui la grătar sau la cuptor, marinat în ierburi și condimente (busuioc, cimbru, rozmarin), cu cartofi dulci și legume la grătar (broccoli, morcovi, sparanghel)

Exemplu de mese în caz de lupus eritematos sistemic

Pacientul cu lupus ertematos sistemic are nevoie de alimente care ajută la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.

  • Mic dejun: un bol de fulgi de ovăz cu lapte vegetal, o portocală bucăți, pudră de ghimbir, puțină cacao
  • Prânz: salată de quinoa cu legume proaspete (castraveți, ardei, țelină rasă), avocado și ton sau tofu, alături de un smoothie verde cu fructe și legume (spanac, kiwi, banana, iaurt simplu, lapte de migdale)
  • Gustare: un pumn de nuci sau semințe (migdale, nuci, fistic) și un fruct proaspăt (măr, piersică, afine) 
  • Cină: tocăniță de curcan cu roșii, ceapă și ardei, o felie de pâine integrală, alături de salată verde cu dressing simplu de oțet balsamic și ulei de măsline

Exemplu de mese în caz de tiroidită Hashimoto

Alimentația potrivită este crucială și în cazul tiroiditei Hashimoto: este important ca pacientul să urmeze o dietă care să susțină sănătatea tiroidiană și să reducă inflamația. 

  • Mic dejun: salată de oră fierte, broccoli, spanac și brânză feta, preparată cu ulei de măsline extravirgin, o felie de pâine integrală prăjită
  • Prânz: ciorbă de fasole cu legume și o salată de quinoa cu legume proaspete (castraveți, roșii, ardei), avocado și pește de la conservă
  • Gustare: un iaurt grecesc simplu cu semințe de chia, nuci și fructe de pădure
  • Cină: curcan și legume la abur sau la cuptor (sparanghel, broccoli, morcovi) cu dressing de usturoi și ulei de măsline, alături de o salată cu roșii, castraveți și dressing simplu de oțet balsamic și ulei de măsline

Exemplu de mese în caz de diabet zaharat de tip 1

Un meniu echilibrat și sănătos în cazul diabetului zaharat ar trebui să includă alimente cu indice glicemic scăzut și mese distribuite pe parcursul zilei pentru a menține nivelurile de zahăr din sânge cât mai stabile.

  • Mic dejun: ouă fierte, poșate sau omletă, cu o salată de crudități la alegere și puțin ulei de măsline, cu o felie de pâine de secară
  • Prânz: ciorbă de legume acrită cu borș și salată de ton cu frunzoase (salată verde, spanac, varză Kale etc.), castraveți, avocado și dressing simplu ulei de măsline și oțet
  • Gustare: un măr cu câteva migdale
  • Cină: curcan la cuptor cu broccoli, conopidă, ciuperci și salată de fasole verde fiartă cu ulei de măsline și oțet

Exemplu de mese în caz de boală celiacă

Oamenii care suferă de boală celiacă tebuie să evite complet glutenul, o proteină găsită în grâu, secară și orz.

  • Mic dejun: omletă cu ceapă verde, spanac și mărar, gătită în puțin unt sau ulei de măsline și o felie de pâine fără gluten cu bucăți de avocado, puțină sare și zeamă de lămâie
  • Prânz: ciorbă de pui și ghiveci de legume cu o felie de mămăligă, iar ca desert o felie de ananas
  • Gustare: humus cu bețe de legume crude
  • Cină: pește cu legume la cuptor (broccoli, conopidă, ciuperci), peste care se pune un dressing de iaurt grecesc și usturoi

Exemplu de mese în caz de scleroză multiplă

Pacienții cu scleroză multiplă ar trebui să urmeze o dietă care să sprijine funcția creierului și sistemul nervos, bogată în antioxidanți și acizi grași Omega 3.

  • Mic dejun: pește fiert pasat cu avocado, ulei de măsline și zeamă de lămâie, alături de o felie de pâine integrală 
  • Prânz: o supă de legume și o salată cu fasole boabe și frunzoase (salată verde, spanac, varză Kale), castraveți, roșii, și semințe de dovleac, cu dressing simplu de oțet și ulei de măsline
  • Gustare: un fruct și câteva arahide
  • Cină: mămăligă cu ouă fierte și iaurt grecesc

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Global Autoimmune Institute  - Culinary Medicine: Autoimmunity and Healthful Eating
https://www.autoimmuneinstitute.org/articles/living-well/culinary-medicine-autoimmunity-and-healthful-eating/
Harvard T.H. Chan - Diet Review: Anti-Inflammatory Diet
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/anti-inflammatory-diet/
NCBI - How to Tackle the Relationship between Autoimmune Diseases and Diet: Well Begun Is Half-Done
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8620243/
Studiul „How to Tackle the Relationship between Autoimmune Diseases and Diet: Well Begun Is Half-Done”, apărut în Nutrients. 2021 Nov; 13(11): 3956. Published online 2021 Nov 5. doi: 10.3390/nu13113956, autori: Camilla Barbero Mazzucca et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0