Alcoolul poate favoriza aparitia cancerului de san

Nu mai este un secret faptul ca alcoolul are efecte importante in aparitia cancerului de san si in recurenta acestuia, in special in stadii incipiente. Un nou studiu ne ofera dovezi privind legatura dintre consumul de alcool, secretia de estrogen si una dintre genele care cauzeaza si favorizeaza cancerul.

Aproximativ 230.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de san numai in Statele Unite ale Americii, numerele fiind proportional impresionante si in Europa. Cancerul de san (numit si cancer mamar) este una dintre cele mai comune cauze ale deceselor in cazul femeilor.

Legatura dintre alcool si cancerul de san a fost pusa pe seama statisticilor care spun ca aproximativ 50% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san beau in mod regulat cel putin un tip de alcool. Avand in vedere popularitatea consumului de alcool in SUA, cercetatorii au dorit sa investigheze efectele alcoolului asupra nivelului de estrogen si, implicit, a dezvoltarii cancerului de san.

Newsletter DOC dedicat

Cercetatorii au afirmat ca isi doresc sa ofere femeilor „mai multe informatii pentru a echilibra consumul de bauturi alcoolice cu riscurile pentru sanatate”, dar si ca anumiti pacienti care au deja cancer trebuie sa acorde o atentie sporita consumului de alcool, care ar putea interfera cu anumite tratamente.

Cercetatorii au fost in masura sa stabileasca faptul ca alcoolul creste proliferarea celulara indusa de estrogen. Mai exact, ei au descoperit ca alcoolul favorizeaza expresia unei gene care cauzeaza cancerul, numita BRAF - chiar si in absenta estrogenului - si mimeaza efectele estrogenului, crescand riscul de cancer mamar.

De asemenea, ei au descoperit ca alcoolul a slabit capacitatea tamoxifenului de a suprima cresterea celulelor canceroase. Tamoxifenul este un medicament utilizat pentru a trata cancerul de san care s-a raspandit in alte parti ale corpului.

Deoarece alcoolul are efecte asupra valorilor hormonale, aceste date pot fi utile nu doar in cazul femeilor care sufera de cancer sau vor sa il previna, ci si in cazul celor care trec prin schimbari cauzate de menopauza.

Despre alcool si riscul de cancer mamar

In mai 2017, presa straina scria ca "jumatate de pahar cu vin, consumat in fiecare zi", creste riscul de cancer, potrivit bbc.com.

In urma unui raport, au iesit la iveala chiar mai multe dovezi ale legaturii dintre consumul de alcool in randul femeilor si un risc crescut de a dezvolta cancer mamar.

Potrivit unui raport ce provine de la World Cancer Research Fund, o institutie de cercetare in domeniul cancerului, jumatate de pahar cu vin sau chiar o bere mica pe zi creste riscul de cancer la san. Totodata, acelasi raport intareste concluziile unor cercetari in domeniu, care arata ca exercitiile fizice intensive, efectuate in mod regulat, pot reduce riscul acestei boli.

Cancerul mamar este, de departe, cel mai frecvent intalnit cancer in randul femeilor, in tari precum Marea Britanie, insa oamenii de stiinta spun ca nu pot explica de ce aceasta forma de cancer apare la unele persoane si nu si la altele.

Care sunt, totusi, factorii de risc pentru cancerul de san?

Pentru inceput, spun expertii, exista anumiti factori pe care nu ii poti controla, cum ar fi sexul tau, varsta, inaltimea, genele si momentul in care ai avut prima menstruatie.

Faptul ca esti femeie, ca ai peste 50 de ani si ai trecut de menopauza, plus faptul ca ai un istoric medical de cancer mamar in familia ta reprezinta lucruri care iti cresc riscul de a dezvolta aceasta boala.

Totodata, se mai crede ca faptul ca esti inalta si ca ai avut primele tale menstruatii inainte de varsta de 12 ani iti cresc riscul de cancer mamar, potrivit BBC News. Institutele de cercetare din domeniu, din Marea Britanie (precum Cancer Research UK) enumera 18 factori de risc diferiti care ar putea cauza aparitia cancerului mamar intr-o oarecare masura, iar alcoolul este unul dintre acesti factori.

Ce spune raportul celor de la World Cancer Research Fund?

Raportul expertilor spune ca exista modalitati prin care femeile isi pot reduce riscul de cancer mamar, prin faptul ca se concentreaza pe factorii pe care ii pot controla, cum ar fi alimentatia, greutatea corporala si exercitiile (activitatea fizica).

Dupa ce au analizat peste 100 de studii care au examinat istoricul medical a 12 milioane de femei, raportul citat intareste recomandarea actuala care ne indeamna sa fim foarte atente in ce priveste consumul de alcool.

Raportul a gasit dovezi care arata ca pana si atunci cand o femeie bea un pahar mic in plus de vin, in fiecare zi (10 grame de alcool), ii creste riscul de cancer de san dupa instalarea menopauzei, cu pana la 9%.

Ce inseamna, de fapt, aceste concluzii?

Concluziile trase de raportul amplu inseamna ca, intr-un grup de 100 de femei, aproximativ 13 vor avea o probabilitate de a dezvolta cancer mamar oricum. Iar daca toate aceste femei ar bea un pahar in plus cu vin, in fiecare zi, s-ar putea dezvolta inca un caz de cancer mamar in randul grupului original al acestei statistici.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0