Cum îți protejează acizii grași Omega 3 EPA creierul? Beneficiile asupra sistemului nervos.

Știai că EPA, un tip de acizi grași Omega 3, au beneficii la nivelul sistemului cardiovascular? Sau că, recent, studiile arată că aceștia protejează și creierul? Nu mai este de mirare că medicii recomandă suplimente cu Omega 3 EPA, deoarece acești acizi grași susțin memoria și asigură putere de concentrare optimă.

Este necesar să iei suplimente cu ulei din pește pentru sănătatea creierului și pentru sănătatea mintală?

Uleiul de pește este extras din anumiți pești grași, precum sardinele, macroul, somonul etc. El conține, în principal, două tipuri de acizi grași Omega 3: EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic), despre care se știe că au beneficii pentru sănătatea inimii și pentru piele.

Cercetătorii spun că uleiul de pește are un impact incredibil de benefic asupra creierului, în special când este vorba de o ușoară pierdere de memorie și de depresie. Însă, în cazul în care te întrebi cum pot acizii grași Omega 3 EPA să influențeze sănătatea creierului, răspunsul este unul destul de complex.

Acizii grași EPA și DHA sunt esențiali pentru funcționarea normală a creierului și pentru dezvoltarea creierului, în toate etapele vieții noastre. De pildă, EPA și DHA au roluri importante în dezvoltarea creierului bebelușului. Numeroase studii au găsit o asociere între aportul de pește gras ori folosirea uleiului de pește sub formă de supliment, în cazul femeilor însărcinate, și scorurile mai mari la testele de inteligență obținute de copiii acestor femei. În plus, s-a observat și o mai bună funcționare a creierului acestor copii la vârsta de 4 ani.

Acești acizi grasi, mai ales EPA, sunt totodată vitali pentru menținerea funcției cerebrale normale pe parcursul vieții. Ei se găsesc din abundență în membranele celulare ale neuronilor, menținând starea buna a acestor membrane și facilitând comunicarea dintre neuroni.

Despre compoziția unică de acizi grași a creierului, cercetătorii spun că include și DHA, însă și un nivel mic de alți acizi grași Omega 3, cum sunt EPA. Într-adevăr, susțin experții, nivelul de EPA din creier este, de regulă, de 250 până la de 300 de ori mai mic decât nivelul de DHA. În ciuda acestui lucru, asta nu înseamnă că EPA nu este important, ci doar că DHA este cantitativ vorbind cel mai important acid Omega 3 din creier.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC.RO
 

Ce factori influențează în mod negativ sănătatea creierului?

Oamenii de știință spun că, de fapt, cauzele sănătății mintale slăbite sunt multifactoriale. De multe ori au aceiași factori de risc modificabili ca în cazul bolilor cardiovasculare, cum ar fi: obezitatea, sedentarismul (când persoana nu este activă fizic), fumatul, diabetul zaharat și depresia. Pe lângă acești factori, din ce în ce mai multe dovezi stiintifice sugerează că anumiți nutrienți pot ajuta la normalizarea sau chiar la atenuarea unora dintre modificările care apar odată cu îmbătrânirea creierului.

De exemplu, cercetările făcute în rândul pacienților cu Alzheimer arată că statusul nutrienților de la nivelul creierului este comparabil cu statusul nutrienților de la nivelul sistemului circulator. Astfel, se confirmă faptul că anumiți nutrienti din sistemul circulator influențează activitatea creierului. EPA și DHA sunt exemple bune când vorbim de astfel de nutrienti, care se găsesc în membranele neuronale.

Cercetătorii spun că, deși DHA este, cantitativ vorbind, cel mai important acid gras Omega 3 din creier, există din ce în ce mai multe dovezi obtinute în urma studiilor care arată că și alți acizi grași Omega 3, cum ar fi EPA, au proprietăți neuroprotectoare.

Cum protejează EPA creierul?

Nu doar celulele din creier (neuronii), ci toate celulele din corp au nevoie de acești acizi grași esențiali EPA și DHA. EPA joacă un rol important în susținerea reglării optime a inflamației celulare, iar DHA se găsește din abundență în creier. EPA și DHA sunt "pietrele de temelie", esențiale pentru membranele celulare sănătoase. Aceste membrane oferă un sprijin important pentru buna funcționare a creierului, mai ales cand vorbim de memorie optimă, cogniție optimă si bunăstarea emoțională. În plus, EPA și DHA încurajează circulația sângelui, care este esențială pentru funcționarea optimă a creierului și pentru memorie.

Cum ar putea Omega-3 să amelioreze depresia?

De exemplu, acizii grași omega-3 pot călători cu ușurință prin membrana celulelor creierului și interacționează cu moleculele legate de starea de spirit din interiorul creierului. De asemenea, au acțiuni antiinflamatorii care pot ajuta la ameliorarea depresiei.

Peste 30 de studii clinice au testat diferite preparate Omega-3 asupra persoanelor cu depresie. Cele mai multe studii au folosit Omega-3 ca terapie suplimentară pentru persoanele care iau antidepresive cu prescripție medicală, având beneficii limitate sau deloc. Mai puține studii au examinat numai terapia cu Omega-3. Studiile clinice folosesc de obicei EPA sau o combinație de EPA plus DHA, în doze de la 0,5 până la 1 gram pe zi, până la 6 către 10 grame pe zi. Pentru a oferi o anumită perspectivă, 1 gram pe zi ar corespunde consumului de trei mese de somon pe săptămână.

Omega-3 pentru alte afecțiuni de sănătate mintală

Acizii Omega-3 au fost studiați în diferite tulburări de dispoziție și au avut unele rezultate promițătoare, cum este în cazul depresiei postpartum. În tulburarea bipolară (depresia maniacală), Omega-3 pot fi cei mai eficienți pentru faza depresivă, decât pentru faza maniacală a bolii. Omega-3 au fost, de asemenea, propuși pentru a atenua sau a preveni alte afecțiuni psihiatrice, inclusiv schizofrenia, tulburarea obsesiv-compulsivă și tulburarea cu deficit de atenție. Cu toate acestea, încă nu există suficiente dovezi pentru a recomanda Omega-3 în aceste condiții.

Efecte secundare și alte considerente de siguranță

Acizii Omega-3 sunt în general siguri și bine tolerați. Supărările de stomac și „gustul de pește” au fost cele mai frecvente plângeri. Acum, însă, sunt mai puțin frecvente datorită metodelor de fabricație care reduc impuritățile. Preocupările anterioare cu privire la creșterea riscului de sângerare ale Omega-3 au fost în mare măsură respinse, dar se recomandă prudență în cazul persoanelor care iau anticoazanți sau care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale. După cum s-a menționat, este necesară prudență la persoanele cu tulburare bipolară pentru a preveni trecerea la manie. Deoarece Omega-3 sunt importanți pentru dezvoltarea creierului, iar sarcina epuizează Omega-3 la viitoarele mame, suplimentele ar trebui, teoretic, să beneficieze femeile însărcinate și copiii lor. Consumul de pește în timpul sarcinii este susținut de FDA. Totuși, nu există date pe termen lung privind siguranța sau dozarea optimă a Omega-3 în sarcină. Așa că viitoarele mămici ar trebui să ia în considerare suplimentele de Omega-3 cu prudență.

Concluzia de bază despre Omega-3 și sănătatea mintală

Acizii grași Omega-3 sunt tratamente naturale promițătoare pentru tulburările de dispoziție. Totodată, avem nevoie de mai multe cercetări despre modul în care funcționează, cât de eficienți sunt cu adevărat și siguranța lor pe termen lung înainte de a putea face recomandări concludente pentru persoanele care gestionează afecțiuni mintale sau care doresc să-și îmbunătățească starea de spirit.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children's IQ at 4 years of age.", publicat in 2003, in Pediatrics, autori: Helland IB, Smith L, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12509593/ 

Analiza "Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA", publicata in 2015, in Frontiers in aging neuroscience, autor Simon C. Dyall. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25954194/ 

Studiul "Brain Health across the Lifespan: A Systematic Review on the Role of Omega-3 Fatty Acid Supplements", publicat in 2018, in Nutrients, autor: Emma Derbyshire. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30111738/ 

HARVARD HEALTH BLOG, “Omega-3 fatty acids for mood disorders” By David Mischoulon, MD, PhD https://www.health.harvard.edu/blog/omega-3-fatty-acids-for-mood-disorders-2018080314414 
 

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

 

DE SEZON

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0