A doua doză de vaccin ARNm, sigură după o reacție alergică la prima doză (studiu)

Un studiu condus de cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts raportează că, dintre participanții care au avut o reacție alergică la prima doză de vaccin ARNm anti-COVID-19, nici măcar unul nu a mai avut alergie la a doua doză.

S-a raportat că reacțiile alergice după administrarea unui vaccin anti-COVID-19 bazat pe tehnologia ARNm au fost de până la 2%, cu anafilaxie (o reacție alergică a întregului corp care pune viața în pericol) apărută la două din 10.000 de persoane. Vaccinurile de la Pfizer și Moderna, bazate pe această tehnologie, sunt concepute pentru a declanșa un răspuns imun care produce anticorpi și protejează oamenii împotriva infectării atunci când sunt expuși la virusul real.

Pentru a afla dacă o a doua doză de vaccin este sigură sau nu pentru persoanele care au avut reacții alergice după prima doză de vaccin ARNm anti-COVID-19, o echipă de cercetare americană a analizat mai multe date de la pacienții care au primit îngrijire medicală după ce au avut reacția respectivă.

Alergia la prima doză de vaccin anti-COVID-19 nu trebuie să descurajeze vaccinarea completă

O analiză¹ multi-spitalicească a persoanelor care au prezentat o reacție alergică la prima lor doză de vaccin ARNm anti-COVID-19 a arătat că toți pacienții care au primit a doua doză au tolerat-o fără complicații. Cercetarea, condusă de alergologii de la Spitalul General din Massachusetts și publicată în jurnalul științific JAMA Internal Medicine, indică faptul că o reacție alergică la primă doză de vaccin nu ar trebui să împiedice oamenii să primească o doua doză.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Aceste reacții pot include simptome precum mâncărime sau urticarie ori înroșirea feței. Pacienții incluși în studiu au primit cu toții îngrijiri și recomandări de la medici alergologi după reacțiile respective. Din 189 de persoane, 32, adică 17%, au prezentat anafilaxie după prima doză de vaccin anti-COVID-19 ARNm. 84%, adică 159 de oameni, au făcut și a doua doză de vaccin. 

Toți cei 159 de pacienți, inclusiv 19 persoane care au prezentat anafilaxie după prima doză, au tolerat a doua doză de vaccin anti-COVID-19. 32 de pacienți, adică 20%, raportaseră simptome imediate și potențial alergice asociate celei de-a doua doze, însă acestea au fost autolimitate, ușoare și rezolvate cu antihistaminice.

Potrivit autorilor, un punct important din acest studiu este că reacțiile alergice cu debut imediat pot să nu fie cauzate mecanic de alergia clasică, numită hipersensibilitate imediată sau hipersensibilitate mediată de IgE. În cazul alergiei clasice, dacă o persoană este expusă din nou la același alergen are fie aceleași simptome ca prima dată, fie o reacție chiar mai gravă.

Descoperirile studiului de față sugerează că pentru majoritatea persoanelor este sigur să primească o a doua doză de vaccin mARN anti-COVID-19. E bine ca oamenii care au o primă reacție când fac vaccinul anti-COVID-19 să ceară sfatul unui alergolog pentru a-i ghida în ceea ce privește riscurile și beneficiile obținerii celei de-a doza doze.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă oamenilor să se vaccineze împotriva bolii COVID-19, chiar dacă au antecedente de reacții alergice severe care nu sunt legate de vaccinuri sau medicamente injectabile, cum ar fi alergiile la alimente, la animale de companie, venin, mediu sau latex. Persoanele cu antecedente de alergii la medicamente pe cale orală sau antecedente familiale de reacții alergice severe pot fi, de asemenea, vaccinate.

Important este ca persoana care vine la vaccinare să aducă la cunoștința personalului medical istoricul personal de alergii pentru ca echipa medicală să poată acționa prompt în caz de reacții negative. Locațiile de vaccinare anti-COVID-19 ar trebui să aibă la dispoziție în orice moment cel puțin 3 doze de epinefrină și capacitatea de a obține rapid doze suplimentare pentru a înlocui consumabilele după administrarea epinefrinei unui pacient. Persoanelor cu antecedente de anafilaxie care au de obicei asupra lor un autoinjector de epinefrină li s-ar putea reaminti să îl ia cu ele când merg la vaccinare.

Ce persoane cu alergii pot face vaccinul de la Pfizer sau de la Moderna?

  • Oricine are antecedente de alergie la alimente, venin de insecte, medicamente orale, alergii de mediu sau latex.
  • Oricine are antecedente familiale de anafilaxie care nu au legătură cu vaccinurile cu ARNm.

Ce persoane cu alergii ar trebui să se consulte mai întâi cu medicul lor înainte face vaccinul de la Pfizer sau de la Moderna?

  • Oricine are antecedente de anafilaxie sau reacții alergice imediate non-grave la alte vaccinuri.

Ce persoane cu alergii nu ar trebui să facă nici vaccinul de la Pfizer, nici pe cel de la Moderna?

  • Oricine are antecedente de anafilaxie la oricare dintre componentele vaccinurilor de la Pfizer sau Moderna.
  • Oricine este alergic la polietilen glicol (PEG), ingredient inclus în ambele vaccinuri.

După vaccinarea anti-COVID-19, toate persoanele trebuie supravegheate 

Orice persoană care primește un vaccin anti-COVID-19 trebuie ținută sub observație în primele minute după vaccinare.

Se recomandă o supraveghere de 30 de minute pentru:

  • persoanele cu antecedente de reacții alergice imediate de orice grad la un alt vaccin sau la o terapie injectabilă;
  • persoanele cu o contraindicație la un alt tip de vaccin COVID-19 (de exemplu, persoanele care au contraindicație la vaccinurile ARNm anti-COVID-19 și fac vaccinul de la Johnson & Johnson);
  • persoanele cu antecedente de anafilaxie din orice cauză.

Se recomandă o supraveghere de 15 minute pentru toate celelalte persoane.

CDC precizează că unele persoane pot fi ținute sub observație mai mult timp, dacă este necesar. De exemplu, dacă o persoană dezvoltă mâncărime și umflături limitate la locul injectării în timpul celor 15-30 de minute în care rămân la centrul de vaccinare, această perioadă poate fi extinsă pentru a evalua dezvoltarea oricăror semne sau simptome de hipersensibilitate în concordanță cu anafilaxia.

În concluzie, reacțiile alergice grave la vaccinurile anti-COVID-19 sunt foarte rare, iar majoritatea oamenilor cu alergii (inclusiv alergiile la alimente sau la penicilină) pot fi vaccinați împotriva COVID-19. Dacă, totuși, cineva are o astfel de reacție după vaccin, aceasta apare de obicei în câteva minute, cât pacientul încă se află în centrul de vaccinare, sub observație. Trebuie reținut că personalul care administrează vaccinul este instruit să facă față reacțiilor alergice și să le trateze imediat.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network - Safety Evaluation of the Second Dose of Messenger RNA COVID-19 Vaccines in Patients With Immediate Reactions to the First Dose
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2782348
1. Studiul „Safety Evaluation of the Second Dose of Messenger RNA COVID-19 Vaccines in Patients With Immediate Reactions to the First Dose”, apărut în JAMA Internal Medicine, 2021; DOI: 10.1001/jamainternmed.2021.3779, autori: Matthew S. Krantz et al.
CDC - COVID-19 Vaccines for People with Allergies
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/specific-groups/allergies.html
NHS - Coronavirus (COVID-19) vaccines side effects and safety
https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/coronavirus-vaccination/safety-and-side-effects/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0