7 metode naturale prin care poti preveni pietrele la rinichi

O mare parte din populație se confrută, mai devreme sau mai târziu, cu problema pietrelor la rinichi - adică litiaza renală. Eliminarea acestora vine la pachet cu o serie de dureri greu de suportat, iar riscul de a face din nou pietre la rinichi după ce le-ai eliminat nu dispare. Așadar, ideal ar fi să te străduiești să previi apariția litiazei renale, pentru a fi scutit de chinuri.

Aceste așa-numite „pietre” la rinichi se formează în urma cristializarii acumulării de substanțe precum calciul ori acidul uric din urină. Aceste pietre pot varia în dimensiune și compoziție și pot provoca simptome dureroase sau pot fi descoperite accidental în timpul investigațiilor medicale. De regulă, cu cât sunt mai mari, cu atât pietrele la rinichi provoacă dureri mai mari întrucât cauzează, în drumul lor către vezica urinară, leziuni sau iritații. 

Pietrele la rinichi se formează atunci când substanțele prezente în urină, cum ar fi calciul, oxalatul și acidul uric, se cristalizează și se aglomerează pentru a forma o piatră. Dezechilibrele în compoziția urinei, nivelurile ridicate de săruri minerale sau o hidratare insuficientă pot contribui la formarea acestor pietre. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cine este la risc de pietre la rinichi?

Factorii de risc pentru litiază renală sunt:

  • Antecedente personale de pietre la rinichi - oamenii care au avut anterior pietre la rinichi sunt mai susceptibili să le dezvolte din nou în viitor.
  • Istoric familial - există o componentă genetică în dezvoltarea pietrelor la rinichi, iar persoanele cu membri ai familiei care au avut pietre la rinichi prezintă un risc crescut de a dezvolta și ei litiază renală.
  • Dezechilibrele chimice ale urinei - anumite dezechilibre în compoziția urinei pot favoriza formarea pietrelor la rinichi. De exemplu, nivelurile ridicate de calciu, oxalat sau acid uric în urină pot crește riscul de formare a pietrelor.
  • Dezvoltarea de infecții urinare - infecțiile urinare pot favoriza formarea de pietre la rinichi, deoarece pot perturba echilibrul substanțelor chimice din urină și duc la acumularea de minerale care formează pietrele.
  • Deshidratarea - o hidratare insuficientă poate duce la concentrarea substanțelor chimice din urină, ceea ce poate favoriza formarea pietrelor la rinichi.
  • Alimentația obișnuită - consumul excesiv de sodiu, proteine animale, zahăr și alimente bogate în oxalat poate crește riscul de formare a pietrelor la rinichi. De asemenea, anumite diete restrictive, cum ar fi cele foarte bogate în proteine sau cele foarte restrictive în carbohidrați, pot influența compoziția urinei și pot crește riscul de formare a pietrelor.
  • Anumite boli - unele condiții medicale, cum ar fi hiperparatiroidismul, acidul uric ridicat sau bolile care afectează tractul urinar sau rinichii pot crește riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Cum previi litiaza renală?

Există câteva metode naturale care scad considerabil riscul de pietre la rinichi.

1. Hidratarea

Consumul mare de lichide sănătoase (apă, ceaiuri neîndulcite) diluează substanțele din urină, împiedicând astfel cristalizarea lor, deci formarea pietrelor la rinichi. În acest sens, nu toate lichidele sunt indicate. Pe de o parte, printre lichidele recomandate pentru prevenție se află: apa, ceaiul, berea, sucul natural de portocale și chiar și vinul și cafeaua. Pe de altă parte însă, băuturile precum sucurile carbogazoase cresc nivelul de acid uric și calciu din urină, favorizând formarea pietrelor.

Atenție, însă: doar pentru că berea sau vinul scad riscul de pietre la rinichi, nu înseamnă că trebuie să bei în exces! Aceste băuturi au și alcool, care, dacă este prea mult, produce o serie de daune organismului. De aceea, pentru a avea rinichi sănătoși și a scădea riscul de litiază renală, concentrează-te să bei zilnic mai multă apă, să mănânci o porție de supă sau ciorbă, precum și legume și fructe cu onținut mare de apă (castraveți, țelină, mere, pepene erc.). Restul băuturilor - bere, vin, cafea - trebuie consumate cu moderație.

2. Creșterea consumului de acid citric natural

Acidul citric natural este un acid organic pe care îl regăsim în multe fructe și legume, însă în mod special în citrice (lămâie, portocală, grepfrut). Acest acid ajută la eliminarea calciului suplimentar prin urină, impiedicând astfel formarea pietrelor, dar și mărirea volumului pietrelor deja formate.

3. Limitarea consumului alimentelor bogate în oxalați

Oxalații sunt nutrienți pe care îi regăsim în multe legume, inclusiv în cele cu frunzele verzi, precum spanacul, dar și în sfecla albă sau roșie, țelină, precum și în măcriș ori în cacao. O alimentație bogată în oxalați crește nivelul acestora din urină, favorizând formarea pietrelor la rinichi (litiaza oxalică).

4. Evitarea dozelor mari de vitamina C

Studiile realizate în domeniu au dovedit că suplimentele de vitamina C sunt asociate cu riscul de pietre la rinichi. Este important de menționat că vitamina C pe care ne-o luăm din alimente nu are niciun impact asupra formării pietrelor la rinichi, de aceea caută să obții vitamina C din alimentație (kiwi, citrice, roșii, ardei gras), nu din suplimentele alimentare.

5. Limitarea consumului de sare

O dietă bogată în sare crește semnificativ riscul de litiază renală. Cantitatea mare de sodiu din sare crește conținutul de calciu din urină, ceea ce favorizează formarea acestor pietre la rinichi. Pentru a preveni apariția problemelor renale, e indicat să se limiteze consumul de sare. Primul pas în această direcție constă în eliminarea alimentelor ultra procesate din meniul zilnic (chipsuri, mezeluri, produse fast food și alte alimente foarte sărate) și consumul lor doar la ocazii.

6. Creșterea consumului de magneziu

Magneziul este un mineral important pentru sănătatea organismului, însă multe persoane au tendința de a neglija acest aspect. Există dovezi de natură medicală care confirmă legătura dintre lipsa de magneziu și apariția pietrelor la rinichi. Doza zilnică recomandată de magneziu este de 400 de mg. Acest mineral poate fi luat din banane, nuci, avocado, migdale, semințe de dovleac, fasole neagră și roșie, cartofi.

7. Reducerea cantității de proteină animală consumată

O alimentație bogată în proteină animală, deci bazată pe carne, pește și lactate, este asociată cu un risc crescut de apariție a pietrelor la rinichi. Proteina animală este bogată în purină, compus organic din acidul uric care contribuie la apariția litiazei renale urice sau mixte. Dacă ești consumator de carne, e bine să mănânci doar două-trei porții pe săptămână (de preferat, carne de pasăre sau bucăți slabe din alte sortimente), la fel și pește. O porție de carne sau pește are 100 de grame. Restul proteinelor e sănătos să le iei din alimente de prigine vegetală, precum linte, fasole, soia, tofu, ciuperci sau arahide.

Ce să mănânci și să bei ca să previi litiază renală?

Iată câteva exemple de mese pentru a scădea riscul de pietre la rinichi:

  • Mic dejun: un pahar de apă cu zeama de la jumătate de lămâie + o omletă cu ceapă verde, mărar și ciuperci + o salată de roșii cu avocado + o felie de pâine integrală
  • Gustare: Două pătrățele de ciocolată neagră
  • Prânz: Ciorbă de legume acrită cu borș + tocăniță de pui cu ciuperci, ceapă și roșii
  • Gustare: Un măr cu o lingură de unt de arahide
  • Cină: Pește cu cartofi la cuptor și mujdei de usturoi + salată verde cu puțină sare, zeamă de lămâie și ulei de măsline

 

  • Mic dejun: Un ceai de păpădie cu zeamă de lămâie + salată de ouă fierte, tofu afumat, castraveți cruzi, ardei gras, ceapă roșie + o felie de pâine integrală
  • Gustare: Un iaurt grecesc + un kiwi
  • Prânz: Supă de legume cu tăiței + o lipie umplută cu humus și falafel + salată de roșii, pătrunjel și zeamă de lămâie
  • Gustare: O mână de alune de pădure crude
  • Cină: Tocăniță de pui cu ciuperci, ceapă și roșii + mămăligă

Cum recunoști simptomele de pietre la rinichi?

Simptomele pietrelor la rinichi pot varia în funcție de dimensiunea și poziția pietrei, precum și dacă pietrele se află în mișcare sau sunt blocate. Iată cum le recunoști:

  • Durere intensă în spate sau în partea laterală a abdomenului - aceasta este adesea simțită în zona inferioară a spatelui, sub coaste, sau în partea laterală sau inferioară a abdomenului. Durerea poate fi constantă sau periodică și poate radia către abdomenul inferior sau către zona inghinală.
  • Durere la urinare - unele persoane pot experimenta dureri sau arsuri în timpul urinării, care pot fi cauzate de presiunea exercitată de piatra care trece prin ureter sau de iritarea tractului urinar.
  • Urinare frecventă și urgentă - pietrele la rinichi pot irita vezica urinară, determinând nevoia frecventă și urgentă de a urina, chiar dacă nu există multă urină de eliminat.
  • Prezența sângelui în urină - pietrele la rinichi pot cauza leziuni minore în interiorul tractului urinar, ceea ce poate duce la sânge în urină, cunoscut sub numele de hematurie (urina capătă o culoare rozalie sau roșie).
  • Greață și vărsături - durerea intensă cauzată de pietrele la rinichi poate duce la greață și vărsături în unele cazuri.
  • Durere și sensibilitate la atingere - zona din spate sau din abdomen unde se află rinichii poate fi sensibilă la atingere sau dureroasă la palpare în cazul unor persoane cu pietre la rinichi.
  • Dificultate de a găsi o poziție confortabilă - persoanele care au pietre la rinichi nu-și găsesc o poziție confortabilă, iar mișcarea sau schimbarea poziției corpului poate agrava durerea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Prevention. Kidney stones
https://www.nhs.uk/conditions/kidney-stones/prevention/
Harvard Health Publishing - How to prevent kidney stones
https://www.health.harvard.edu/blog/5-steps-for-preventing-kidney-stones-201310046721 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0