7 cauzele ale crampelor abdominale, in afara de menstruatie

Crampele abdominale pot aparea oricand, aparent fara motiv, si iti pot strica o zi ce se anunta a fi buna. Localizarea crampelor, precum si alte detalii cu privire la acestea, te pot ajuta sa identifici si sa tratezi cauza.

Este foarte important sa stii care este diferenta dintre crampe si durere. Crampele apar si dispar, in timp ce durerile sunt persistente. Daca suferi de dureri abdominale constante, este neaparat necesar sa mergi la medicul tau, care poate identifica motivul pentru care durerea a aparut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai comune cauze ale crampelor

Sindrom de colon iritabil – persoanele care sufera de sindrom de colon iritabil au adesea crampe in momentele tensionate, atunci cand stresul atinge cote maxime. Spre exemplu, crampele apar adesea inaintea unui examen ori inaintea unei sedinte importante de la serviciu. Stresul agraveaza simptomele sindromului de colon iritabil, insa nu s-a descoperit inca mecanismul de functionare in cazul acestui sindrom. Specialistii suspecteaza ca ar fi vorba despre hormonii stresului, care creeaza sensibilitate in intestine si provoaca fie diaree, fie constipatie. Hiperactivitatea din intestine poate cauza aparitia crampelor puternice. Un medic generalist, dar si un medic psiholog, te poate ajuta sa depasesti aceasta problema cu usurinta.

Intindere musculara – nu toate durerile din zona abdominala sunt cauzate de probleme la stomac. In unele cazuri, o intindere musculara poate fi cauza. Daca ai fost la o sesiune de yoga sau la un curs de pilates si apoi au aparut crampele, e posibil sa fii fortat un muschi din zona abdominala. In aceasta situatie, odihna si hidratarea sunt remediile potrivite pentru tine.

 

 

Constipatia – constipatia poate produce valuri de durere la nivelul colonului. Muschii colonului se contracta incontinuu pentru a elimina continutul intestinelor si asa apar crampele. Consuma mai multe lichide si introdu fibrele in dieta ta pentru a preveni constipatia.

Ovulatia – durerea in partea de jos a abomenului poate fi cauzata si de ovulatie, nu numai de menstruatie. Cu aproximativ 14 zile inainte de menstruatie, se petrece ovulatia care poate declansa crampe. Prostaglandinele eliberate in timpul ovulatiei determina contractia uterului si intestinelor si asa pot aparea dureri.

Gaze intestinale – gazele intestinale inflameaza colonul si cauzeaza crampe. Asadar, atunci cand contextul o permite, elimina gazele intestinale pentru a preveni durerile ce pot aparea. Flatulenta este jenanta, insa atata timp cat te afli in intimitatea toaletei, poti elimina gazele fara sa te rusinezi, este un lucru complet normal.

Diverticuloza – adesea femeile pun durerile intestinale pe seama problemelor de natura ginecologica. Diverticuloza, adica aparitia unor diverticuli de-a lungul intestinului gros, poate cauza crampe severe. In faza incipienta, diverticuloza poate fi tratata prin schimbari ce tin de dieta, dar si prin odihna si tratament cu antibiotice. In cazurile severe, este necesara o interventie chirurgicala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Boala inflamatorie intestinala – acest tip de afectiune este de natura autoimuna, anticorpii atacand tractul intestinal si cauzand ulcer, diaree, dar si crampe severe. Boala Crohn este cea mai comuna boala inflamatorie intestinala, insa si colita ulcerativa afecteaza un numar considerabil de persoane.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0