5 factori de risc care agravează sforăitul

Sforăitul este o tulburare de somn cauzată de blocarea căilor respiratorii – lucru care se întâmplă, de regulă, când ne aflăm în stare de repaus total, iar mușchii gâtului se relaxează. Există, însă mai mulți factori responsabili pentru apariția sforăitului, cât și pentru agravarea acestuia.

Obstrucția nazală poate fi consecința unei afecțiuni, precum deviația de sept, rinita alergică sau rinita cronică, dar și a unei rutine de somn incorecte sau a altor factori care țin de stilul de viață. În afara zgomotului deranjant, trebuie să știm că sforăitul determină scăderea aportului de oxigen în sânge și țesuturi, fapt care poate duce la complicații mai grave, precum hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă sau aritmie, și crește riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

Factori de risc

1. Consumul de alcool înainte de culcare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși adesea considerat o metodă de relaxare după o zi plină, consumul de alcool seara înrăutățește calitatea somnului (creând o stare de somnolență inițială, de scurtă durată, urmată de un somn agitat, însoțit de coșmaruri) și poate amplifica intensitatea sforăitului. Alcoolul are efect sedativ, ceea ce determină o relaxare mai profundă a musculaturii gâtului, accentuând, așadar, sforăitul.

2. Greutatea corporală

Surplusul de greutate este, la rândul său, un factor de risc pentru sforăit. În acest caz, sforăitul este cauzat de surplusul de grăsime din țesuturile de la nivelul gâtului, care îngreunează buna funcționare a căilor respiratorii.

3. Poziția corpului în timpul somnului

Persoanele care sorăie știu că atunci când dorm pe spate, șansele de a sforăi sunt de 100%. Acest lucru se întâmplă deoarece, aflându-ne întinși, pe spate, căile respiratorii sunt obstrucționate - forța gravitațională împinge baza limbii pe epiglotă, cu tendința închiderii istmului faringian.

4. Factorii genetici

Tulburările de somn, precum sindromul apneei în somn și sforăitul, sunt afecțiuni care pot fi moștenite genetic. Așadar, dacă aveți persoane în familie care sforăie (nu trebuie să fie, neapărat, o rudă de gradul 1), este posibil ca tulburarea de somn să fie una moștenită.

5. Sexul

Din punct de vedere statistic, ponderea bărbaților care sforăie este mai mare decât cea a femeilor. Motivele sunt multiple: poate fi diferența de țesut adipos și de felul în care se depune în zona gâtului, limba și baza limbii mai mari, ceea ce îngreunează respirația când se doarme pe spate, cantitatea de tutun și alcool consumat (la bărbați, volumul este mai mare), dar și factori biologici – cavitatea laringelui se află mai jos la bărbați ca la femei, lăsând, astfel, mai mult loc pentru vibrația aerului.

Metode de combatere a sforăitului

Primul pas în obținerea unei soluții pentru sforăit este consultarea unui medic de specialitate ORL și/sau somnologie, pentru a identifica, în mod precis, ce cauzează sforăitul. Dacă este o problemă de natură medicală, precum deviația de sept, se poate recurge la tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală, iar sforăitul, ca simptom, va dispărea.

Adesea, sforăitul este o consecință a sindromului de apnee în somn, adică oprirea respirației, în mod secvențial, în timpul somnului, pe o durată de aproximativ 10 secunde. În acest caz, se poate apela la un medic specialist în somnologie, și, odată rezolvată problema apneei, sforăitul va dispărea.

Dacă natura sforăitului nu este una medicală, se pot adopta anumite schimbări în stilul de viață, care pot afecta calitatea somnului în mod benefic, și anume evitarea consumului de alcool înainte de culcare, pierderea în greutate, oxigenarea propice a creierului (prin sport și/sau exerciții de respirație).

De asemenea, condițiile de somn sunt foarte importante. O saltea de calitate, alături de o pernă antibacteriană, pot impacta pozitiv atât calitatea somnului, cât și frecvența și/sau intensitatea sforăitului.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.sleep.org/articles/men-snore-women/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0